Terug naar overzicht
Maak een afspraak

E-MAX

IT-infrastructuur met fail-over en back-up

Bij aluminiumproducent E-MAX zorgde EuroSys voor een sterke verbetering van de IT-infrastructuur op het vlak van back-up en disaster recovery. Door een productieserver binnen elke fabriek en de geautomatiseerde back-up van de gegevens in een andere vestiging, is de continuïteit verzekerd en kan geen data meer verloren gaan.

Na een aantal overnames nam E-MAX een gemeenschappelijk ERP-systeem met een centrale database in gebruik. Zo’n centrale oplossing maakt de samenwerking en het beheer een pak efficiënter, maar mag absoluut niet uitvallen aangezien de hele onderneming er afhankelijk van is. Ook de gegevens mogen nooit verloren gaan. In het ERP-systeem zit namelijk cruciale informatie zoals de boekhouding, klantgegevens, leveranciersgegevens, informatie over de aankoop en verkoop, de bestellingen en de voorraad.
“Aangezien alle IT centraal georganiseerd is, wilden we de zekerheid inbouwen dat we onze data altijd kunnen recupereren en dat we zelfs na een ramp zoals een brand toch altijd kunnen herstarten”, vertelt Mario Nardozza, IT Infrastructure Manager bij E-MAX. “Daarom vroegen we EuroSys om ons te helpen met een oplossing voor fail-over, back-up en disaster recovery.

Synchrone back-up en extra servers

De back-up en disaster recovery van de omgeving en de data uit Dilsen wordt nu gemaakt in de vestiging van Kerkrade, en vice versa, en hetzelfde gebeurt met de data uit de vestigingen van Gullegem en Moorsele. “Alles is gesynchroniseerd. Op die manier zijn we er zeker van dat we onze data nooit kwijt zijn, zelfs wanneer er een gigantische brand zou uitbreken in één van de vestigingen”, legt Mario Nardozza uit. “EuroSys heeft voor die opstelling alle infrastructuur voorzien en geconfigureerd, inclusief de switches en een snel en veilig MPLS-netwerk.”
EuroSys installeerde ook extra fail-over servers die het kunnen overnemen wanneer een server door technische problemen zou uitvallen. De fail-over systemen bevinden zich binnen dezelfde vestiging als de server die in gebruik is, maar op termijn wil E-MAX kunnen overschakelen naar een systeem in een andere vestiging, wat de continuïteit nog zal verhogen.

klantenreferentie e-max eurosys

Snel weer up-and-running

“Stel dat we, in het slechtste geval, een volledige site verliezen door een brand, dan kan EuroSys ons wel heel snel weer up-and-running krijgen”, zegt Bart Claes, ICT Manager bij E-MAX. “Die disaster recovery is momenteel niet automatisch maar kan door hen manueel gebeuren. Het voordeel hiervan is dat er een extra controle is. Is er wel echt een probleem die een disaster recovery vereist en is het niet te wijten aan een ander issue met minder impact? We zijn dan in ieder geval niet onze IT-omgeving en onze belangrijke data kwijt. We kunnen de disaster backup op starten in een andere locatie binnen een aantal uren zodat we de administratieve processen en de productie kunnen verder zetten op de andere locatie.”

Continue monitoring

Over de dagelijkse beschikbaarheid van de servers maakt E-MAX zich geen zorgen meer: “EuroSys monitort onze systemen de klok rond via hun beheersysteem ivITa”, legt Bart Claes uit. “Als er een probleem is met één van de servers weten ze het nog voor we er zelf iets van merken. De mensen van EuroSys staan altijd paraat: ze krijgen automatische meldingen en ze schieten direct in actie als er iets hapert. Ze werken zelfs een nacht door als het nodig is.”

Snel data terugvinden

Voor de back-up gebruikt E-MAX nu Veeam-technologie met Wan optimalisatie voor de off-site disk-to-disk backup in plaats van tapes. “Vroeger moesten we elke dag manueel een tape in de server steken en de tape van de vorige dag naar een andere plaats in het bedrijf brengen om te bewaren”, aldus Mario Nardozza. “We winnen dus heel veel tijd nu we werken met online back-up en harde schijven. We kunnen ook gemakkelijk gegevens recupereren, bijvoorbeeld wanneer iemand per ongeluk iets heeft gewist. Van die mogelijkheid maken we regelmatig gebruik. Vroeger moesten we dan manueel gaan zoeken naar de juiste tape, en daarna het precieze bestand opzoeken en terughalen.”

referentie klantenverhaal e-max eurosys

Externe expertise nodig

E-MAX werkt intussen al vele jaren samen met EuroSys. “Toen we de vestiging in Kerkrade – in Nederland – overnamen, heeft EuroSys de IT-infrastructuur op slechts enkele weken tijd volledig voor ons geconfigureerd, van de servers tot het netwerk”, verklaart Bart Claes. “Hun werkwijze is ons zo goed bevallen dat we sedertdien altijd met hen hebben samengewerkt. We kunnen met onze eigen IT-afdeling, waar vijf mensen werken, niet alles zelf doen. Het is nu eenmaal onmogelijk om alle kennis in huis te hebben. Vandaar dat we een beroep doen op de expertise van EuroSys als strategische partner. We zijn erg tevreden over hun IT-kennis en de snelheid van hun interventies.”
“Standaard werkt iemand van Eurosys één keer per maand een hele dag voor E-MAX. De ene maand komt hij bij ons langs, de andere maand werkt hij offsite vanuit het kantoor in Houthalen. De technieker kijkt dan alles na, bespreekt dat met ons, controleert de back-ups en beantwoordt onze vragen”, voegt Mario Nardozza toe. “We werken altijd samen met een vaste contactpersoon, wat erg aangenaam is en zeer vlot verloopt.”

Neutraal IT-advies

In de toekomst wil de aluminiumproducent absoluut blijven samenwerken met EuroSys. “E-MAX is een groeiend bedrijf en we hebben EuroSys nodig om die groei op het vlak van IT te ondersteunen”, stelt Bart Claes. “Ze staan in voor alles wat onze IT-infrastructuur betreft, inclusief de VoIP centrales, de Meraki Wifi oplossing, bekabeling pc’s, schermen en telefoontoestellen. Door voor alle aspecten samen te werken met dezelfde partner weet je meteen waar je kan gaan aankloppen als er problemen zijn en krijg je niet te maken met verschillende IT-partners die de verantwoordelijkheid naar elkaar doorschuiven. Ook als we servers moeten vervangen of extra capaciteit nodig hebben, bekijken ze de mogelijkheden en geven ze ons neutraal advies over de ideale oplossing. Daarbij kunnen we erop rekenen dat we niets kopen wat we niet nodig hebben. We hebben dan ook het volste vertrouwen in EuroSys als partner.”

Oog voor duurzaamheid

E-MAX hecht ook veel belang aan de inspanningen van EuroSys op het vlak van duurzaamheid. “Ook bij E-MAX zetten we sterk in op duurzaamheid, onder meer met zonnepanelen en een eigen windmolen, en met een productieproces dat zo milieuvriendelijk mogelijk is”, legt Bart Claes uit. “We werken daarom ook graag samen met partners die dezelfde visie uitdragen en dat vinden we duidelijk terug bij EuroSys.”

e-max succesverhaal referentie eurosys

Over E-MAX

E-MAX levert duurzame, hoogwaardige aluminiumprofielen aan diverse bedrijfstakken zoals de bouw, automotive en kassenbouw, de elektronische industrie, producenten van klimmaterialen, machinebouwers en andere marktsegmenten. De onderneming heeft drie vestigingen in België en één in Nederland, samen goed voor ongeveer 400 medewerkers.
www.e-max.eu

Neem vrijblijvend contact op voor advies op maat.