Terug naar overzicht
Maak een afspraak

Ecophos

Steunt op een stabiele en veilige IT-omgeving

De Belgische fosfatengroep EcoPhos heeft vestigingen in België, Nederland en Frankrijk en breidt die uit naar India en China. EuroSys zorgt bij elke locatie voor de strategische IT-ondersteuning, zowel ter plaatse als op afstand. Dankzij een goed gekozen opstelling kunnen nieuwe vestigingen snel op dezelfde manier van start gaan.

“EuroSys zorgt sinds 2014 voor onze strategische IT-ondersteuning”, vertelt Catalin Varvara, IT Director bij EcoPhos. “Zo levert EuroSys niet alleen onze hardware zoals servers, storage systemen en laptops, maar doen ze ook installaties ter plaatse en zijn ze verantwoordelijk voor de security en voor de back-up met Veeam software. Alle diensten worden geleverd door een vast team van system engineers en een verantwoordelijke voor IT-beveiliging. Verder geeft EuroSys ons technologisch advies over de meest geschikte technologie in functie van onze noden – van servers, networking en storage tot firewalls en security.”

Zeer betrouwbare en stabiele IT-omgeving
Twee keer per maand komen de experts van EuroSys langs bij de vestigingen van EcoPhos in België, Nederland en Frankrijk. Ze staan ook in voor het serveronderhoud en de monitoring op afstand met ivITa, het centrale beheersysteem van EuroSys. Catalin Varvara : “Zo kunnen ze op afstand upgrades en software-updates installeren en worden eventuele problemen meteen gedetecteerd en snel opgelost. Het resultaat is een zeer betrouwbare en stabiele IT-omgeving.”

Externe expertise blijft up-to-date
Zo’n stabiele en goed beveiligde IT-omgeving is zeer belangrijk voor EcoPhos. Alle bedrijfsprocessen zijn afhankelijk van IT, dus onderbrekingen zijn absoluut te vermijden. “Dankzij de ondersteuning van EuroSys is de beschikbaarheid van onze IT-omgeving veel beter verzekerd dan wanneer we alles zelf zouden doen”, legt Catalin Varvara uit. “We kunnen namelijk rekenen op hun ervaring en opgebouwde expertise, die ze voortdurend up-to-date houden. De toegang tot hun IT-kennis en monitoringsysteem is bovendien betaalbaar doordat ze die natuurlijk inzetten voor meerdere klanten. Zo halen we voordeel uit die schaalgrootte en kunnen we ons focussen op onze business.”

Intellectuele eigendom afschermen
EcoPhos is niet alleen een producent maar ook een innovatief kennis- en researchbedrijf. Zo heeft het verschillende internationale patenten op het vlak van fosfaten. Die zijn een extra reden om de IT-infrastructuur maximaal te beveiligen. “Security is voor ons cruciaal”, bevestigt Catalin Varvara. “Als het bedrijf zou stilliggen door een hacker of een virus bijvoorbeeld, dan loopt het verlies al snel in de miljoenen euro’s. Bovendien moeten we onze intellectuele eigendom goed afschermen. Vandaar dat we blijven investeren in security en dat we ons daarin goed laten begeleiden door EuroSys.”

Internationaal teamwerk
De IT-ondersteuning bij EcoPhos is echt teamwerk: de eerstelijnsondersteuning gebeurt via de externe helpdesk in Bulgarije, terwijl EuroSys de meer complexe taken op zich neemt. De combinatie van de interne IT-dienst van EcoPhos met de twee externe dienstverleners werkt erg goed. Ze komen ook geregeld fysiek samen voor overleg en teambuilding. 

“EuroSys stelt zich bij de samenwerking erg professioneel, open en bescheiden op, en dat appreciëren we enorm”, beklemtoont Catalin Varvara. “Open communicatie en respect voor diversiteit zijn twee van de bedrijfswaarden bij EcoPhos. Ook voor onze activiteiten in Azië rekenen we op die attitude van EuroSys.”

De ideale opstelling voor een groeibedrijf
EcoPhos is zeer tevreden over de diensten van EuroSys. “We kiezen voor hen vanwege de combinatie van hun knowhow en hun bedrijfscultuur”, verklaart Catalin Varvara. “Intussen kennen ze onze onderneming en onze IT-noden door en door. We kunnen ook altijd terecht bij dezelfde mensen, zodat de communicatie heel vlot verloopt. De IT-architectuur die we samen met hen hebben uitgewerkt is voor ons ideaal, en kunnen ze nu ook als een standaardmodel implementeren in nieuwe vestigingen. Dat maakt het voor ons als groeibedrijf veel gemakkelijker om snel van start te gaan in bijkomende vestigingen wereldwijd. Ook het onderhoud is eenvoudiger dankzij die standaardisatie.”

Correct en flexibel
EcoPhos wil dan ook in de toekomst op dezelfde manier blijven samenwerken met EuroSys. Op de planning staan onder meer zes fabrieken in China waarvoor EuroSys het IT-onderhoud op afstand zal leveren. “Onze IT-aanpak is behoorlijk complex maar wel geoptimaliseerd”, aldus Catalin Varvara. “Voor een internationaal bedrijf van onze omvang is dat niet evident. Ik ben erg onder de indruk van EuroSys: ze zijn in alles heel correct en flexibel, en ze zoeken voortdurend met ons mee naar de beste oplossingen. Ook bij onze uitbreiding naar Azië zullen ze dus een belangrijke rol spelen. The future is bright.” 

Over EcoPhos
EcoPhos is een Belgische technologieleverancier en producent van veevoederfosfaten. De groep is Europees marktleider en heeft vestigingen in België, Nederland, Frankrijk en Bulgarije, en vanaf 2019 ook in India en later in China. Het hoofdkantoor en het belangrijkste onderzoekscentrum zijn gelegen in Louvain-la-Neuve. Met de Indische activiteiten erbij groeit EcoPhos naar ruim 370 medewerkers.
www.ecophos.com