Terug naar overzicht
Maak een afspraak

Encon

optimale dekking met Wifi-netwerk

Energiespecialist Encon helpt bedrijven bij energiebesparingen en duurzaamheidsprojecten. Het nieuwe bedrijfsgebouw ‘Infinity’ is een technisch hoogstandje, waarbij ook een extra snel netwerk hoorde. EuroSys installeerde in het gebouw een stabiel, veilig en performant bekabeld en draadloos netwerk, dat eenvoudig te beheren is met cloud software: een totaaloplossing van Cisco Meraki.

Encon besliste een aantal jaar geleden om een nieuw bedrijfsgebouw op te trekken dat moest dienen als een mooi visitekaartje voor de onderneming. Intussen staat het ‘Infinity’-gebouw in Bilzen er, en draagt het inderdaad bij aan de uitstraling van het energiebureau. Het ziet er niet alleen indrukwekkend uit – in de vorm van een oneindigheidsteken, vandaar de naam – maar het beantwoordt ook helemaal aan de doelstellingen en de visie van Encon: “We willen aantonen dat het - zelfs voor ons als kmo – mogelijk is om op een andere manier met energie om te gaan”, legt CEO Robin Bruninx uit. “Daarom maken we voor ons nieuwe gebouw gebruik van zonne- en windenergie die we ter plaatse opwekken. Zo genereren we in sommige periodes zelfs meer energie dan we zelf verbruiken.”

testimonial encon eurosys

Van access points tot switches

In het nieuwe gebouw moest ook een nieuw netwerk komen. Daarvoor werkte Encon samen met EuroSys. “EuroSys is al jaren IT-partner bij ons”, vertelt Robin Bruninx. “Vanuit ons streven naar duurzaamheid kiezen we bewust voor lokale partners. De samenwerking met EuroSys was in het verleden altijd al goed verlopen maar toch hebben we voor dit project eerst nog verschillende kandidaten vergeleken. EuroSys bleek met Cisco Meraki weer de beste oplossing te bieden. Ze zorgden voor de complete oplossing, inclusief de access points en de switches.”

De dekking van het draadloze netwerk was niet zo eenvoudig door de bijzondere vorm van het Infinity-gebouw. “EuroSys heeft daarom vooraf een heel grondige voorstudie, metingen en analyse uitgevoerd voor een optimale draadloze dekking: het aantal access points, de plaatsing van de toegangspunten en de manier waarop we ze esthetisch konden wegwerken werden heel goed gepland”, zegt Marc Vranken, IT-beheerder bij Encon. “Die aanpak heeft ook zijn vruchten afgeworpen, want we hebben nu een optimale dekking met ons Wifi-netwerk. EuroSys heeft 15 access points geïnstalleerd en een zestal switches. Ze tekenden ook het kabelnetwerk uit, waarvoor 18 kilometer kabel werd getrokken door een aannemer die overlegde met EuroSys. Daarnaast zorgde EuroSys ook voor antivirusbeveiliging, een firewall van Watchguard en de installatie van de servers. Alles is probleemloos verlopen en ook achteraf hebben we nog geen enkel probleem gehad. Daar zijn we heel blij mee: aanpassingen na installatie zijn veel moeilijker en duurder. We merken nu dat de Wifi zo goed werkt dat bijna niemand het vaste netwerk gebruikt. Bijna iedereen zit voortdurend op het Wifi-netwerk omdat dat zo snel en handig is.”

klantenverhaal encon eurosys

Netwerkbeheer in de cloud

Het beheer van het netwerk – bekabeld en draadloos – gebeurt met het Cisco Meraki cloud dashboard. “We vonden het een enorme troef dat hetzelfde platform kan dienen voor het beheer van alle netwerkonderdelen”, verklaart Marc Vranken. “Bovendien is het een heel
flexibel en gebruiksvriendelijk systeem waardoor we het basisbeheer gemakkelijk zelf kunnen doen. Voor meer ingrijpende interventies of voor het oplossen van problemen zorgt EuroSys. Aangezien Meraki in de cloud draait, kunnen ze dat eenvoudig op afstand.”

Wifi voor medewerkers en bezoekers

Het Infinity-gebouw is niet alleen de nieuwe hoofdzetel van Encon maar ook een ‘experience center’ waar duizenden bezoekers per jaar worden verwacht die het gebouw en de Encon-technologie met eigen ogen willen zien. De verschillende bedrijven of activiteiten binnen Encon kunnen er dus hun technieken etaleren. Voor de bezoekers heeft EuroSys een afgeschermd Wifi-netwerk voorzien. Tegelijk is Infinity ook het interne dienstencentrum, waarbij een snel netwerk natuurlijk onmisbaar is.

succesverhaal encon eurosys

Marc Vranken: “Iedereen vindt het vanzelfsprekend dat het werkt maar als de verbinding vertraagt of uitvalt dan zit je wel met grote problemen. Draadloze netwerken zijn ook veel complexer dan velen denken – er gaan steeds meer data over en het signaal is niet op elke plaats hetzelfde. Vandaar dat we veel aandacht hebben besteed aan de stabiliteit van ons netwerk.”

Nieuwe ingenieurs aantrekken

Met het gloednieuwe, goed uitgeruste en innovatieve gebouw wil Encon ook voor – toekomstige – medewerkers aantrekkelijk zijn. De onderneming wil namelijk groeien van 40 naar 100 werknemers op vijf jaar tijd. “We zijn een ingenieursbedrijf en ingenieurs zijn schaars”, aldus Robin Bruninx. “Sinds de bouw van Infinity zagen we het aantal sollicitaties stijgen van 3 à 5 naar 15 tot 20 per maand: ingenieurs willen hier graag komen werken. Naast een aangename, goed uitgeruste werkplek bieden we dan ook allerlei diensten zoals sportfaciliteiten, een bedrijfsrestaurant, broodservice en een strijkdienst. Zo kunnen onze medewerkers hun tijd op het werk optimaal besteden en makkelijker combineren met hun privéleven.”

Over de rol die EuroSys speelde bij het optrekken van dit unieke bedrijfsgebouw, is de CEO duidelijk: “We zijn als bedrijf erg kritisch naar onze leveranciers en partners, maar EuroSys heeft bewezen dat het zich blijft inspannen op het vlak van service en flexibiliteit. Daar komt nog bij dat ook EuroSys inzet op duurzaamheid, wat perfect aansluit bij onze eigen visie. Zo zijn ze gestart met een programma voor ‘geherfabriceerde laptops’, waar we in de toekomst mogelijk zullen instappen”, besluit Robin Bruninx.

klantenverhaal encon eurosys

Over Encon

De energiespecialist Encon is gespecialiseerd in innovatieve oplossingen voor energiebesparingen, hernieuwbare energie- en duurzaamheidsprojecten. Encon werkt enkel voor bedrijven, van kmo’s tot internationale ondernemingen.

www.encon.be
www.infinity-building.be

Neem vrijblijvend contact op voor advies op maat via: T. 011 60 90 10 of [email protected].