Terug naar overzicht
Liesbet Schrooten,  IT verantwoordelijke intesa

Toegepaste oplossingen

Maak een afspraak

Intesa

Snelle Wifi voor een nog betere zorg

Intesa installeert snelle Wifi voor een nog betere zorg
Zorgorganisatie Intesa liet door EuroSys al op drie van zijn 14 locaties Wifi installeren. De draadloze netwerken zijn voor de cliënten, de bezoekers en de medewerkers van Intesa een enorme troef. De nieuwe Wifi is snel, stabiel, veilig en makkelijk centraal te beheren. Intesa is dan ook van plan om in nog meer vestigingen Wifi te laten installeren door EuroSys.

“De bewoners van ons dagcentrum in Borgloon hebben een mentale beperking. Het leek ons een goed idee om hen de mogelijkheid te bieden op een iPad spelletjes te spelen of filmpjes te bekijken”, vertelt Liesbet Schrooten, IT-verantwoordelijke bij Intesa. “Het probleem was dat we in die vestiging geen Wifi hadden.”

Betrouwbare expertise
Intesa ging dus in 2015 op zoek naar een IT-partner om het Wifi-project aan toe te vertrouwen. Na de vergelijking van een aantal kandidaten viel de keuze op EuroSys. “Zij boden het beste materiaal tegen de beste prijs”, legt Liesbet Schrooten uit. “Aangezien Intesa een vzw is, was de juiste verhouding tussen prijs en kwaliteit uiteraard heel belangrijk. Bovendien hadden we eerder al met EuroSys samengewerkt zodat we alle vertrouwen hadden in hun aanpak en expertise.”

Een consultant van EuroSys kwam in het dagcentrum uitmeten waar de Wifi-toegangspunten (access points) moesten komen en duidde die plaatsen aan op een schema. De eigen technische dienst van Intesa trok zelf de kabels en hing de door EuroSys geleverde toegangspunten op de voorziene plaatsen. EuroSys kwam daarna de Wifi-toegangspunten configureren.

Makkelijk centraal beheer via de cloud
“Dat verliep allemaal zonder problemen”, zegt Liesbet Schrooten. “Het beheer van de toegangspunten kunnen we nu makkelijk zelf doen via de cloud met de beheersoftware XMS Cloud. Ik heb daarin een overzicht van alle toegangspunten zodat ik ze vanuit mijn bureau kan beheren. Het is overigens niet zo dat ik het constant in de gaten moet houden: de access points worden door de software constant gemonitord en ik krijg een automatische melding via mail als er een probleem is. Maar voorlopig hebben we eigenlijk nog geen problemen gehad. De software is ook erg gebruiksvriendelijk: EuroSys heeft alleen een korte uitleg gegeven en toen kon ik ermee aan de slag. Als er grote problemen zijn, kan ik EuroSys natuurlijk contacteren om te helpen maar dat is voorlopig nog niet nodig geweest.”

Zeer snel en stabiel Wifi-netwerk
De resultaten van het eerste Wifi-project waren perfect: het nieuwe Wifi-netwerk in Borgloon bleek erg stabiel en snel. Dat deed de organisatie beslissen om ook het bestaande draadloze netwerk van een vestiging in Hasselt te laten vernieuwen door EuroSys.

“In Hasselt hadden we al Wifi maar de draadloze verbinding viel voortdurend uit”, verklaart Liesbet Schrooten. “Ik moest er telkens naartoe rijden om alles te herstarten. Het gaat daar om een zorgvoorziening waar mensen met een fysieke beperking permanent verblijven. De computer is vaak hun enige communicatiemiddel maar door de constant haperende Wifi hadden ze er weinig aan. Als de verbinding bijvoorbeeld op vrijdagavond uitviel, zaten ze het hele weekend zonder internet – heel vervelend voor hen en voor hun familie en vrienden.”

De installatie van het nieuwe Wifi-netwerk verliep in Hasselt extra vlot: de bestaande toegangspunten werden gewoon vervangen door nieuwe apparaten die EuroSys leverde en configureerde. Sindsdien kunnen de bewoners zonder problemen op het internet wanneer ze maar willen.

Optimale signaalsterkte in administratief centrum
Een derde Wifi-project was het uitrusten van Intesa’s nieuwe administratieve centrum met een draadloos netwerk. “We zijn in april 2016 verhuisd van onze oude locatie naar de nieuwe”, zegt Liesbet Schrooten. “Ook hier is EuroSys alles komen uitmeten en configureren, zodat we een optimale signaalsterke hebben. In dit geval zijn de gebruikers vooral onze interne medewerkers. Op de oude locatie hadden we al Wifi maar daar waren er ook problemen met de stabiliteit.”

Dankzij het nieuwe Wifi-netwerk is het nu makkelijker voor de medewerkers van Intesa om met hun laptop in een ander bureau te gaan werken. Bovendien kunnen ook bezoekers draadloos toegang krijgen met een gastcode.

Verdere uitbreiding
Nu de eerste drie projecten achter de rug zijn en alles goed loopt, maakt Intesa al plannen voor een verdere uitbreiding. Zo gaat de organisatie van start met een soepbar en een winkeltje – ‘Maak en Smaak’ genoemd - waar bewoners van de dagcentra zelfgemaakte soep en spulletjes verkopen. Dat gebeurt in een nieuw gebouw dat ook weer door EuroSys wordt uitgerust met Wifi. “Voor het kassasysteem gebruiken we iPads dus de draadloze verbinding mag daar absoluut niet uitvallen, anders kunnen we niets verkopen”, legt Liesbet Schrooten uit.

Daarnaast komt er ook Wifi in het pc-lokaal van een splinternieuw pand voor dagactiviteiten in Berbroek. Ook daar zal Intesa iPads voorzien – wat vaak via sponsoring gebeurt -  omdat die toestellen erg gebruiksvriendelijk zijn en daarom erg geschikt voor Intesa’s doelpubliek.

Veilig afgeschermde toegang
De nieuwe Wifi is niet alleen sneller en stabieler, maar ook veiliger in gebruik. Zo is er een aparte netwerktoegang voor het personeel en voor de bewoners van de zorgcentra. De administratie en vertrouwelijke informatie blijft op die manier goed afgeschermd.

Liesbet Schrooten: “Met de oude Wifi was dat niet altijd zo: we gaven de bewoners soms toegang via het netwerk van de medewerkers omdat hun eigen log-in niet werkte. Geen ideale situatie uiteraard. We zijn in ieder geval erg tevreden met de nieuwe Wifi en ook over de samenwerking met EuroSys kunnen we alleen maar positief zijn. Als we nog een nieuwe vestiging openen, schakelen we hen zeker weer in om er Wifi te installeren.”

Over Intesa
Met een team van 185 medewerkers biedt Intesa dag en nacht zorg aan meer dan 250 volwassen personen met een mentale en/of fysieke beperking. Intesa is actief op 14 locaties, verspreid over Zuid- en Midden-Limburg, waar de cliënten permanent of deeltijds verblijven. Daarnaast biedt Intesa ook zorg aan huis.

www.intesa.be

Wilt u een betrouwbaar en performant draadloos netwerk voor uw bedrijf?
Wij meten dat met professioneel apparatuur voor u uit!
Contacteer ons via [email protected]