Terug naar overzicht
Lijnrecht

Toegepaste oplossingen

Maak een afspraak

Lijnrecht

Groot vertrouwen in EuroSys

Op advies van David Hermans van EuroSys Tongeren stapte Advocatenkantoor Lijnrecht over naar Google Apps voor het mailverkeer. Advocaat-vennoot Pieter Wirix draagt binnen Lijnrecht de verantwoordelijkheid over de ICT: “We wogen nuchter de voor- en nadelen van elke optie af en kwamen tot de slotsom dat onze toekomst bij Google Apps ligt”. 

Sinds de oprichting op 1 januari 2008 groeide Lijnrecht in Limburg uit tot een gerenommeerd allround advocatenkantoor. Het hoofdkantoor van Lijnrecht bevindt zich in Tongeren, verder zijn er bijkantoren in Bilzen en Sint-Truiden. Het kantoor met zes vennoten telt in totaal dertig medewerkers, waaronder een twintigtal advocaten. “Een goede werking van de ICT is voor ons van levensbelang”, vertelt Pieter Wirix. “Onlangs sloten wegenwerken in de straat ons één dag af van de elektriciteit. We lieten in allerijl een noodgroep installeren, anders zat iedereen hier een volledige dag werkloos met de vingers te draaien.”

“Advocatenkantoor Lijnrecht maakt de overstap naar Google Apps”

Mails via een centrale server
Voor het volledige ICT-beheer vertrouwt Lijnrecht al jarenlang op EuroSys Tongeren. “Ik ken David Hermans van EuroSys al van toen ik nog advocaat-stagiair was. Toen ik later als advocaat een eenmanskantoor oprichtte, zette hij het netwerk van mijn kantoor op. Voor de opstart van Lijnrecht heeft het team van EuroSys het netwerk uitgetekend en geïnstalleerd.  Het volledige data- en mailverkeer verliep via een centrale server, in the cloud was toen nog niet vanzelfsprekend.” 

Proactief ingrijpen
Om de goede werking van het bedrijfsnetwerk te verzekeren, tekende Lijnrecht in op het beheersysteem iVITa. Hiermee volgt EuroSys vanop afstand de belangrijkste gezondheidsparameters van het netwerk op. Wanneer nodig wordt er proactief opgetreden. Pieter Wirix: “EuroSys stelde aan de evolutie van enkele parameters vast dat de performantie van ons netwerk in het gedrag kwam. De server had zijn beste tijd achter de rug. Om problemen proactief te voorkomen, raadde David ons aan om de serverinfrastructuur te vernieuwen. Daarbij stelde hij de optie voor om voor het mailverkeer over te stappen naar Google Apps.”

Objectieve voordelen
Met een lijstje van de voordelen van Google Apps in de hand stapte Pieter Wirix naar zijn collega-vennoten. “Net zoals ikzelf in het begin, stonden de anderen eerst wat wantrouwig tegenover het voorstel. We kenden Google uiteraard wel als zoekmachine, maar niet als mailprovider in the cloud voor professioneel gebruik. Uiteindelijk hebben de objectieve voordelen ons overtuigd. Dankzij de uitstekende samenwerking de afgelopen jaren hebben we een groot vertrouwen in EuroSys, waardoor de stap in het duister al heel wat minder onzeker leek. Voor de overschakeling en de gegevensconversie kregen we de garantie dat we gewoon konden blijven doorwerken.”

Mobiel mailen en telewerken
Dankzij Google Apps is de nieuwe centrale netwerkserver volledig ontlast van het mailverkeer en gebeurt alles in the cloud. “Mobiel mailen wint binnen het kantoor fors aan belang”, stelt Pieter Wirix. “Als advocaten zijn we regelmatig op de baan. Bovendien werkt niet iedereen altijd op kantoor. Verspreid over onze dertig medewerkers hebben we zowel smartphones als tablets van verschillende merken en besturingssystemen. Met Google Apps verloopt de mailsynchronisatie op al deze mobiele toestellen naadloos. Vroeger moesten we telkens opnieuw een omslachtige procedure volgen om op onze eigen mailserver in te loggen.” 

Ook voor het agendabeheer biedt Google Apps heel wat voordelen. “De feilloze synchronisatie tussen de privé- en werkagenda’s is een belangrijke troef.” Ook de online archivering van de mails ervaart Pieter Wirix als een pluspunt. “Oude mails opzoeken en consulteren verloopt bijzonder efficiënt.”  

Andere euvels van de baan
Samen met de vernieuwing van de netwerkserver en de installatie van Google Apps, loste EuroSys nog enkele andere euvels op. “Vroeger verliep de VPN-verbinding met het kantoor in Sint-Truiden op piekmomenten niet altijd even snel. Door de installatie van een virtual terminal server op onze nieuwe centrale server lijkt het nu alsof ze over een eigen supersnelle server beschikken.” Ook voor de dagelijkse back-ups die vroeger nog manueel met tapes gebeurden, kwam er een automatische en meer veilige oplossing via een NAS Drive op een andere locatie.  

Onderhoudscontract 
Het telefoonnummer en e-mailadres van EuroSys Tongeren zijn meer dan gekend bij Lijnrecht.  Pieter Wirix: “Voor elk computerprobleem belde iedereen van het kantoor rechtstreeks naar EuroSys. Zij losten het probleem telefonisch op of kwamen vrijwel meteen ter plaatse. Onlangs sloten we een onderhoudscontract. Sindsdien verzamelen we alle probleempjes of vragen in een centraal document. De specialisten van EuroSys Tongeren komen tweewekelijks een dag langs en lossen in één keer alles op. Superefficiënt en kostenbesparend voor alle partijen.” 

De toekomst 
Naast de mailoplossing omvat Google Apps nog tal van andere tools, waaronder Google Docs. Pieter Wirix: “Momenteel zijn we hier nog niet mee gestart, maar de mogelijkheden ogen alvast veelbelovend. Samenwerken aan tekstdocumenten is in een advocatenkantoor dagelijkse kost. Om te laten nalezen of corrigeren, worden documentversies op dit moment nog naar elkaar doorgemaild of – erger nog – afgeprint. Google Docs laat toe dat verschillende personen in de cloud efἀ ciënt samenwerken aan hetzelfde document. Daarmee zetten we met onze interne werking alweer een mooie stap voorwaarts.” 

Met Google Apps krijgt u een geheel nieuwe werkomgeving ter beschikking. Meestal vertrekkend vanuit het in gebruik nemen van de Google mail-, agenda- en chat functionaliteiten, gaat u al snel geïnspireerd geraken om ook de overige modules te willen aanspreken, zoals Google Docs voor documentenbeheer, Google Sites om uw eigen intranet op te zetten, enz.

De EuroSys - IT Solutions groep kan u begeleiden om samen met u verdere stappen te zetten in deze fantastische nieuwe wereld van Google Apps. Wenst u bepaalde bedrijfsgegevens te integreren in Google Apps of net omgekeerd, ook dan kunnen onze consultants en ontwikkelaars u hiermee ondersteunen.