Terug naar overzicht
Maris
Maak een afspraak

Maris

EuroSys als vaste IT-partner

“Via grondige IT-audit eerst de basis goedgelegd” 
 
MARIS uit Heusden-Zolder doet vast beroep op EuroSys voor het onderhoud en beheer van zijn volledige netwerkinfrastructuur. “Door allerlei kleine problemen kregen we steeds meer signalen dat we op IT-vlak niet op het juiste pad zaten”, zo vertellen Ilse Maris en Sarah Verleysen van MARIS. “We zagen wel dat er dingen verkeerd liepen en kregen de brandjes geblust, maar we wisten niet wat de echte achterliggende oorzaken waren.” De samenwerking met EuroSys begon dan ook met een grondige audit waarbij het hele netwerk in kaart werd gebracht.
 

MARIS omvat 2 activiteiten. MARIS Technics, de belangrijkste activiteit, is een dynamisch en toonaangevend installateur van elektrische systemen, inclusief beveiliging, in winkels, grote appartementsgebouwen, zorginstellingen, industrie- en openbare gebouwen. MARIS Events, de 2de activiteit binnen de groep, is de betrouwbare partner voor resultaatgerichte oplossingen inzake tijdelijke elektriciteitsvoorzieningen, verwarming en verlichting op diverse muziek-, sport, lifestyle en andere evenementen in zowel binnen- als buitenland. De groep kende de afgelopen jaren een sterke groei. HR-verantwoordelijke Sarah Verleysen: “Op IT-vlak hinkten we wel wat achterop. Onze netwerkinfrastructuur was het resultaat van een organische groei en was ondertussen al een beetje verouderd”. 

Cruciaal belang 
Er moest dus dringend iets gebeuren. Verantwoordelijke financiën en administratie Ilse Maris: “Voor het uittekenen van elektriciteitsinstallaties hebben we bijzonder veel dataopslag nodig. Daarnaast verlopen alle belangrijke bedrijfsprocessen via een centraal ERP-systeem. IT is dus voor ons bedrijfskritisch. We wilden absoluut niet in de problemen komen door een te gebrekkige IT-infrastructuur.”
 
Audit voor pijnpunten
Tijdens de zoektocht naar een geschikte IT-partner contacteerde MARIS EuroSys voor een verkennend gesprek. Ilse Maris: “Toen we onze problemen meldden aan een zakenrelatie van één van de zaakvoerders en tevens een EuroSys-verkooppunt, verwees hij ons door naar het Business Center van EuroSys. Kort nadien maakten we kennis met Koen Hendrikx, onze vaste accountmanager van EuroSys. Hij stelde voor om te beginnen met een diepgaande analyse. Deze audit moest de belangrijkste pijnpunten van ons netwerk blootleggen.”
 
Alles gedocumenteerd
De audit bevatte allereerst een volledige inventarisatie van de IT-infrastructuur, inclusief de aanwezige licenties. “EuroSys heeft ons volledige netwerk in kaart gebracht en gedocumenteerd. We weten nu exact welke computers, servers en IT-toestellen we in huis hebben, welke licenties we bezitten en hoe oud alle hardware is. Het plan bevatte ook een helder investeringsplan zodat we stapsgewijs konden evolueren in de juiste richting” vertelt Ilse Maris. 

Grootste pijnpunt
Het grootste pijnpunt dat meteen actie vroeg waren de back-ups. “Wij maakten wel regelmatig back-ups, maar uit analyse bleek dat we niet voldoende veilig bezig waren. Gelukkig was deze bedreiging al binnen de week na de bespreking van de audit volledig opgelost.” Een volgend pijnpunt was de dataopslag. “De configuratie van onze schijven zat verkeerd. Wanneer één opslagschijf crashte, zou dit ook de andere meesleuren. We hadden ook te weinig opslagcapaciteit, wat op zijn beurt een negatieve invloed had op de mailserver. Deze liep daardoor geregeld vast. We zijn op advies van EuroSys overgestapt naar een centrale opslaginfrastructuur. Hiermee beschikken we over de vereiste opslagruimte en zijn ook de andere problemen van de baan.”
 
Virtuele systeembeheerder
Daarnaast stapte MARIS in op het iVITa serviceplan. Sarah Verleysen: “Dit betekent dat de systeembeheerders van EuroSys vanop afstand ons gehele netwerk monitoren en bijsturen. Voor ons is het een hele geruststelling dat mensen met kennis van zaken over onze schouders meekijken. Een voltijdse IT-professional in dienst nemen is voor ons te hoog gegrepen. Via deze formule hebben we toch een soort van virtuele systeembeheerder.” Daarnaast komt elke maand een vaste netwerkbeheerder van EuroSys een halve dag langs voor serveronderhoud. “We waarderen vooral de transparantie. Onze vaste systeembeheerder Ward is nog niet de deur uit, of we hebben al een gedetailleerd rapport ontvangen met wat hij allemaal heeft uitgevoerd. Dat schept vertrouwen. ”        
 
Intern aanspreekpunt
Binnen MARIS neemt Sarah Verleysen de taak van IT-aanspreekpunt op zich. “Bedoeling is dat iedereen met zijn vragen of problemen naar mij belt. Als ik het zelf niet opgelost krijg, kan ik altijd  de servicedesk van EuroSys contacteren. Zij lossen het probleem vanop afstand meteen op. Minder dringende problemen lijst ik op en bespreek ik met onze vaste netwerkbeheerder tijdens zijn maandelijks bezoek. Deze manier van werken is voor ons uitermate geschikt. Enerzijds hebben we een betrouwbare partner met kennis van zaken die de grote lijnen bewaakt, anderzijds beschikken we over alle nodige hulplijnen om snel in te grijpen wanneer nodig.”