Terug naar overzicht
Maak een afspraak

Motix

eigen IT-infrastructuur op nieuwe locatie

Toen PEC Products, leverancier van modulaire technologie, zich losmaakte van moederbedrijf PEC, veranderde het niet alleen zijn naam in ‘Motix’ maar verhuisden de activiteiten ook naar een aparte locatie. EuroSys installeerde er een volledig nieuwe IT-infrastructuur inclusief server, netwerk, back-up en beveiliging, en staat nu in voor het beheer.

“Vroeger waren we deel van PEC Group en maakten we gebruik van hun IT-infrastructuur”, vertelt Gerrit Taverniers, Managing Director van Motix. “Na een management buy-out werd PEC Products een apart bedrijf. De overeenkomst was toen al dat we na drie jaar ook naar een andere locatie zouden verhuizen. Dat is intussen gebeurd, samen met de wijziging van onze naam in Motix.”

Verhuis na overname

De overgenomen afdeling, die zich toelegde op de exclusieve verdeling voor het Duitse ITEM in België en Luxemburg, moest dus uit Leuven verhuizen naar een andere locatie. Oorspronkelijk wou Motix een nieuw bedrijfsgebouw optrekken maar daarvoor was er te weinig tijd. Daarom besliste men om als tussenoplossing zijn intrek te nemen in een gehuurd bedrijfsgebouw op een industrieterrein in Aarschot, waar Motix zelf nog alle IT moest voorzien.

referentie klant motix eurosys it-infrastructuur

“We hebben ongeveer 12 medewerkers en daar is geen IT-specialist bij”, zegt Marten Haspeslagh, Projectmanager bij Motix. “We moesten dus een externe dienstenleverancier inschakelen voor de implementatie en de migratie, en ook voor het onderhoud en de ondersteuning achteraf. We hebben met verschillende partijen een gesprek gehad waarbij we de situatie schetsten. Bij EuroSys hadden we meteen een goed gevoel: ze luisterden zeer goed naar onze noden en opmerkingen, waarna ze ons ook een zeer overzichtelijke offerte met een stappenplan bezorgden. Daarmee hebben ze ons overtuigd. Ook hun expertise was van meet af aan duidelijk – we merkten dat ze kennis van zaken hadden. We vertelden hen wat we zeker nodig hadden en zij vulden het verhaal zelf aan. Bovendien haalden ze ook aspecten aan waarvan we zelf niet beseften dat ze noodzakelijk waren. Ze boden een totaalpakket en gaven zelfs tips en advies over aspecten waar ze zelf niet bij betrokken waren.”

Goede voorbereiding voor zelfstandig netwerk

Voor de verhuis van Motix naar de nieuwe bedrijfslocatie, installeerde EuroSys een eigen Dell server op de oude locatie van PEC Group. De server werd daar al in gebruik genomen. Tegelijk maakte EuroSys op de nieuwe locatie het bedrijfsnetwerk klaar en werd ook de Wifi voorzien. Zo was alles al klaar om het nieuwe Motix zelfstandig te laten draaien.

“Op de dag van de verhuis konden we eenvoudig de server afschakelen, meenemen naar het nieuwe gebouw en daar aansluiten”, aldus Marten Haspeslagh. “Dankzij de goede voorbereiding door EuroSys was alles op amper twee uur tijd gebeurd. We hadden de verhuis gepland op een feestdag zodat het geen probleem was dat ons netwerk even niet beschikbaar was. De daarop volgende werkdag kon iedereen gewoon aan de slag.”

Back-up in de cloud

Nu Motix een eigen IT-infrastructuur moest uitbouwen, wilde de organisatie dat meteen goed, veilig en toekomstgericht aanpakken. In overleg met EuroSys koos men voor een redundante serveropstelling met lokale back-up in combinatie met cloud back-up in het datacenter van EuroSys. Zo kunnen de bedrijfsgegevens nooit onherroepelijk verloren gaan.

watchguard firewall motix eurosys

Gerrit Taverniers : “EuroSys beheert ook onze softwarelicenties. We hebben namelijk heel wat verschillende licenties zodat het behoorlijk complex is om die goed te beheren. Zo hebben we licenties voor de VMWare systemen op onze server, voor de Veeam back-up software, voor de netwerkbeveiliging van WatchGuard - de firewall en anti-virustechnologie - en voor de VPN. We krijgen van EuroSys ook regelmatig een heel overzichtelijk verslag met de stand van zaken voor onze licenties.”

Monitoring en onderhoud uitbesteed

Aangezien Motix zelf geen IT-specialisten in huis heeft en zich bewust liever toelegt op zijn eigen kernactiviteiten, zorgt EuroSys na de migratie ook voor de monitoring van het netwerk en voor het onderhoud van de IT-infrastructuur.

“EuroSys volgt onze server op afstand met hun centrale beheersysteem ivITa. Als er een probleem is, krijgen ze automatisch een melding en ontvangen we zelf ook een sms”, legt Marten Haspeslagh uit. “EuroSys belt ons ook als dat nodig is. Daarnaast komt er om de twee maanden iemand een halve dag bij ons langs om de server te checken, foutmeldingen te controleren en lokale problemen of vragen van de gebruikers op te lossen. Kleine wijzigingen zoals het aanmaken van nieuwe gebruikers kunnen we zelf, maar voor de grotere ingrepen krijgen we hulp van EuroSys.”

Continuïteit verzekerd

Het is voor Motix een zeer strategische keuze om een externe IT-specialist in te schakelen. “We kunnen geen IT’er fulltime aan het werk houden”, verklaart Gerrit Taverniers. “Bovendien ligt onze prioriteit bij de verkoop van onze producten. Precies daarom hebben we een goed netwerk en goed functionerende IT-infrastructuur nodig, zodat de gebruikers niet worden gehinderd bij hun werk. Het moet gewoon altijd functioneren: pas als er problemen zijn, merk je hoe belangrijk dat is. Stel dat ons ERP-systeem niet beschikbaar zou zijn, dan valt de productiviteit snel stil en kunnen de leveringen in het gedrang komen. Onze klanten zijn vooral machinebouwers en die verwachten nu eenmaal stipte leveringen van de onderdelen die ze nodig hebben.”

succesverhaal eurosys motix it-oplossing

Technologisch advies op maat

Dankzij EuroSys kan Motix rekenen op continue ondersteuning en een persoonlijke service. Marten Haspeslagh: “Ze geven ons proactief advies over de beste technologie en de timing van onze IT- investeringen – bijvoorbeeld wanneer het tijd is om de printers te vervangen, de antivirussoftware te updaten of certificaten te verlengen. We hebben bij EuroSys onze vaste contactpersonen zodat we altijd weten bij wie we terechtkunnen en we snel worden geholpen door mensen die onze organisatie en onze IT-omgeving kennen. EuroSys heeft er ook voor gezorgd dat onze huidige IT-infrastructuur klaar is voor toekomstige groei, bijvoorbeeld wanneer we extra medewerkers zouden aanwerven of meer producten gaan verdelen. Ze ondersteunen ons nu bij de overstap naar een nieuw ERP-systeem waarmee we ons magazijn verder kunnen automatiseren. De samenwerking verloopt heel vlot. Daarom willen we zeker ook met EuroSys samenwerken wanneer we uiteindelijk naar onze eigen nieuwbouw zullen verhuizen.”

Over Motix

Motix verhandelt en integreert mechanische componenten van het Duitse merk ITEM voor automatisatie, werkplaatsinrichting, machineveiligheid en interne transportsystemen. De onderneming telt 14 medewerkers.

www.motix.be

Neem vrijblijvend contact op voor advies op maat.