Terug naar overzicht
Maak een afspraak

Raco

Vlotte samenwerking door goede communicatie

Al 20 jaar verzorgt EuroSys de IT-infrastructuur van studiebureau Raco uit Heusden-Zolder. Toen Raco vorig jaar naar een nieuw pand verhuisde, stond EuroSys hen bij met de verhuis en zorgden ze voor een nieuwe server, netwerk en telefonie. Zo kon Raco meteen een goede start maken op de nieuwe locatie.

Vanessa Radoes, zaakvoerster bij Raco vertelt hoe de samenwerking gestart is: “Wij zijn sinds het begin van Raco bij EuroSys. Raco bestaat dit jaar 20 jaar, dus dat gaat al een hele tijd terug. We zijn wel oorspronkelijk bij LB Computer Systems gaan aankloppen. In het begin werkten wij maar met twee en hadden wij gewoon 2 computers nodig. Ik heb toen online gekeken wie ons verder kon helpen en zo kwam ik uit bij LB Computer Systems, die toen een lokale winkel in Zonhoven hadden. Toen zij overgenomen werden door EuroSys, zijn wij mee naar EuroSys gegaan.”

Een flinke upgrade door de jaren heen

Niet alleen de samenwerking tussen de twee bedrijven is ondertussen flink gegroeid, ook de infrastructuur van het studiebureau kreeg door de jaren heen een flinke upgrade. Vanessa blikt terug: “Wij zijn gestart met twee computers bij ons in de living. Al vrij snel kwam er een NAS bij voor onze opslag. Toen we met 5 werknemers waren, hebben we een pand gekocht in de Meylandtlaan en daar hebben we voor het eerst een server geïnstalleerd. We hadden toen de behoefte om meer data uit te wisselen en omdat onze klanten ook groter werden, werd dat meer een noodzaak. In oktober vorig jaar zijn we dan weer verhuisd en toen was het tijd voor een nieuwe server. Wij hebben enorm veel data omdat wij veel plannen tekenen en heel veel foto’s moeten opslaan voor rapporteringen en audits, dus een nieuwe server was echt wel nodig. We hebben dan een volledig nieuwe installatie gezet. Ook onze back-up ziet er nu anders uit. Vroeger moesten we zelf schijven wisselen want dat ging van NAS naar USB. Tegenwoordig loopt dat volledig automatisch en hebben we een ruim back-up archief op schijven en een replicatie in de cloud.”

“De verhuis was voor ons ineens de trigger om ook het netwerk en de telefonie te vernieuwen. We zijn ondertussen met 20 mensen die vlot over het netwerk moeten kunnen werken, dus dat is wel belangrijk voor ons. Voor de telefonie hebben we voor een VoIP-centrale gekozen. We werken met verschillende externe telefoonnummers die door de centrale intern verdeeld worden naar de juiste afdeling of persoon.

Op één dag terug operationeel

Over de installatie van de infrastructuur na de verhuis is Vanessa zeker tevreden: “De installatie van de servers en telefonie is heel goed verlopen. We hebben een vlotte verhuis gehad en zijn ook dadelijk terug kunnen opstarten. De oude server en de nieuwe server hebben eerst gelijktijdig gelopen. Op een gegeven moment hebben we dan beslist om te verhuizen en op één dag tijd waren wij terug operationeel. Dus dat was fantastisch.”

Vertrouwen in account manager en service engineer

De vlotte samenwerking dankt Vanessa vooral aan de goede communicatie met de account manager en de service engineer: “Onze account manager is al vanaf de eerste dag dezelfde persoon. Hij was onze contactpersoon bij LB Computer Systems en hij is dat nu nog. Als we een bepaalde nood hebben, proberen we altijd samen naar een oplossing toe te werken. We kijken dan vooral naar wat we nodig hebben en of de aangeboden oplossing hieraan voldoet. Die samenwerking loopt echt heel goed.”

“Ook hebben we al meer dan 10 jaar dezelfde service engineer. We zijn echt super tevreden over hem. En trouwens ook over de servicedesk van EuroSys. Als we met problemen zitten wordt daar heel snel op geanticipeerd. Er worden tickets aangemaakt en dan worden de problemen opgelost. We zijn dus zeker wel tevreden.”

Het volledige pakket

Naast de servers, het netwerk en de telefonie vertrouwt Raco ook op EuroSys voor pc’s, notebooks, workstations, Microsoft 365, Azure Cloud Backup, Teamleader, firewall, Telenet lijnen, Kyocera printers, serviceplan en ivITa. En ondertussen hebben ze al een ander project in hun hoofd. Vanessa Radoes: “Op dit moment is vooral bijkomende security nog iets waar we aan denken. Zeker met dat thuiswerken. Door de coronacrisis hebben we sowieso een aantal mensen moeten laten thuiswerken, maar we hebben besloten dat we ook in de toekomst meer tegemoet gaan komen in het thuiswerk. We willen daarvoor extra beveiligingen implementeren zodat onze data ten allen tijde optimaal beschermd is. Daar zitten we nu dus op te broeden.”

Heeft Raco in al die jaren ooit een andere partner gezocht? “Nu met de verhuis ben ik inderdaad wel eens naar andere partners gaan kijken. Gewoon om te kunnen vergelijken. Uit mijn zoektocht bleek dat de prijzen gelijkaardig zijn. Als je dan weet dat je een goede service hebt bij je huidige partner, is het heel moeilijk om te switchen. Er is bij elke partner wel iets aan te merken, maar als je algemeen merkt dat het vlot verloopt, dan heb je geen reden om over te schakelen. Zeker omwille van de goede band met onze contactpersonen. Dat zijn betrouwbare partners.”

Over Raco

Raco is een ingenieursbureau, gespecialiseerd in studietechnieken voor bouwprojecten. Sinds de oprichting in 2001 is hun dienstverlening uitgebreid naar een ruim aanbod van bouwanalyses, veiligheidscoördinatie, energie audits, dynamische gebouwsimulaties en milieuadvies en-vergunningen. Raco bestaat uit 2 zaakvoerders en 18 werknemers en is gevestigd in Heusden-Zolder.

www.ra-co.be