

Sweco
Een opslagcapaciteit van maar liefst 120 terabyte (= 120 000 gigabyte) mét backup en een hogesnelheidsverbinding van 10 gigabit tussen de centrale storage en de vier werkstations. Samengevat waren dit de hardwarevereisten van de opdracht die de afdeling Geodata van Sweco uitschreef voor het ambitieuze project Mobile Mapping Vlaanderen. “EuroSys ontwierp op basis van onze open vragen een maatpak dat perfect past”, stelt Ludo Loubele, teamleader Geodata bij Sweco. “Bovendien ontzorgt EuroSys ons op hardwaregebied én krijgen we verschillende spijkerharde garanties die we zelf aan onze opdrachtgevers moeten geven.”
In Vlaanderen rijden, fietsen of wandelen we met zijn allen over 64.000 kilometer openbare en toegankelijke wegen. We spreken over een totale lengte van bijna twee keer de omtrek van onze aardbol. Deze wegen vragen van de verschillende overheden veel onderhoud en opvolging , meteen ook de reden waarom de Vlaamse overheid het wegennet volledig in 3D-beeld wil krijgen. Verschillende bedrijven uit binnen- en buitenland dongen mee naar de opdracht om dit te realiseren, uiteindelijk kwam IMAGE-V, een tijdelijke handelsvereniging van Sweco en Teccon als winnaar uit de bus. Ludo Loubele van Sweco vertelt over de achtergrond van deze enorme uitdaging. “Je vergelijkt deze opdracht best met een professionele versie van Google Streetview. Google heeft een leuke applicatie die wel visuele indicaties geeft van de werkelijke toestand, maar de Vlaamse overheid wil veel verder gaan. De 3D-kaarten die Vlaanderen beoogde, moeten ook geschikt zijn voor opmetingen, GIS-berekeningen, inventarisatie,… Bedoeling is dat ook gemeenten en andere overheidspartners de data kunnen gebruiken in hun dagelijks werk. De lat lag dus technisch en functioneel veel hoger dan bij Google Streetview.”
Winnend voorstel
Sweco werkte als potentiële opdrachtnemer een winnend voorstel uit. “Zonder meerkost zouden wij om de vijf meter een 3D-beeld nemen van maar liefst 30 megapixel per foto. Onze concurrenten beperkten zich tot 10 megapixel. Daarnaast stelden wij voor om laserscanning in onze beelden te integreren, waardoor een puntenwolk ontstaat van 150.000 punten per seconde. Deze puntenwolk laat opmetingen toe met een nauwkeurigheid tot 3 à 4 centimeter. Onze concullega’s beperkten zich tot een nauwkeurigheid van 30 à 40 centimeter.”
Gigantische datastromen
Wanneer we spreken over elke vijf meter een beeld van 30 megapixel over een totale afstand van 64.000 kilometer, dan leidt dit tot een gigantische hoeveelheid data. Hiervoor zocht Sweco een technische partner. “Bedoeling is dat onze vier camerawagens overdag filmen en ’s avonds hun gevulde harde schijf van ongeveer 800 gigabyte overladen op de centrale storage”, zo vertelt Ludo Loubele. “Voor het hele project spreken we over een totale opslag van 120 terabyte. ’s Ochtends start de automatische en manuele verwerking van de beelden die een dag eerder werden opgenomen. Zo moeten de nummerplaten en gezichten onherkenbaar gemaakt worden. Voor complexe plaatsen zoals kruispunten is er landmeetkundig knip- en plakwerk nodig. Om deze uitwisseling van enorme hoeveelheden data vlot en zonder haperingen te laten verlopen, moesten we dus een hogesnelheidsverbinding leggen tussen de opslag, de werkstations en de thin clients.”
Kort op de bal met maatpak
Zonder zelf technisch op mogelijke oplossingen in te gaan, stuurde Sweco een open opdrachtbeschrijving naar verschillende potentiële ICT-partners. EuroSys speelde meteen kort op de bal. Om een sluitende en betrouwbare hardwareoplossing aan te bieden voor de geformuleerde uitdagingen, werden
de EuroSys specialisten erbij gehaald. Het voorstel van EuroSys omvatte alle nodige hardware, van de centrale storage over de backup server tot de workstations, de noodvoeding en de thin cliënts. “EuroSys vulde met een complete technische oplossing al onze verzuchtingen in”, zo vertelt Ludo Loubele. “Bovendien presenteerden ze zeer snel een uitgewerkt verhaal, volledig op maat van onze verwachtingen. Deze ernstige en toegewijde aanpak versterkte meteen ons vertrouwen. Ook op vlak van privacy, beveiliging en mogelijke uitbreidingen naar de toekomst gaf EuroSys ons de nodige garanties.”
Installatie en opstart
De installatie van alle hardware verliep bijzonder vlot. Ludo Loubele: “Voor de installatie werd alles bijzonder grondig doorgesproken. Ik ontving een uitvoeringsrapport waarin alles tot in de kleinste details stond toegelicht. Amper één week na de vlekkeloze installatie waren we al aan het testen”, blikt Ludo Loubele terug. “Nog drie weken later konden we de eerste beelden inladen. Inmiddels werkten we al een groot deel van Vlaanderen af. We kregen er zelfs nog een mooie opdracht voor 4.000 kilometer wegen in Wallonië bij.”
Vlekkeloze ondersteuning
Een tweede onderdeel van de opdracht was de service en opvolging na installatie. “Dankzij de virtuele systeembeheerder ivITa worden alle kritische parameters van het systeem door EuroSys van op afstand 24 uur op 24 gemonitord. Dit geeft ons inzake betrouwbaarheid de vereiste spijkerharde garanties om te kunnen voldoen aan de verwachtingen van onze opdrachtgever”, vertelt Ludo Loubele. “Er zijn duidelijke afspraken over het preventief voorkomen van problemen, snelle interventies bij vragen en - wanneer echt nodig - disaster recovery. Met het complete serviceprogramma Netwerk Zonder Zorgen maakt EuroSys de eigen slagzin volledig waar. Ik kan me als teamleader volledig focussen op mijn inhoudelijke taken binnen het project. Dat geeft een enorme gemoedsrust.”