
5 tips om jouw bedrijf te beschermen tegen cybercriminelen
We horen het de laatste tijd veel in het nieuws: bedrijven die plat liggen door een aanval van cybercriminaliteit. Dat wijst erop dat hackers steeds vindingrijker worden in hun aanvallen, maar ook dat nog niet elk bedrijf zich voldoende wapent tegen deze aanvallen. Nochtans kan je in slechts enkele stappen de hackers voorblijven. Wat moet je doen?
1. Zorg voor een sterke bedrijfspolicy
De bescherming van jouw bedrijf begint bij een goede policy tegen cyberdreigingen. Waar moet je zeker aan denken?
-
Regelmatig scannen met een goede virusscanner
Heb je nog geen degelijke virusscanner binnen jouw bedrijf? Installeer hem dan meteen! Ook als je denkt dat je nog nooit een virus hebt gekregen en dus geen nood hebt aan antivirussoftware, zou je toch beter zo’n programma installeren. Niet elk virus is zichtbaar, dus je kan al jaren een besmette pc in jouw bedrijf hebben zonder dat je hiervan op de hoogte bent.
Kijk zeker uit voor een goede scanner. Gratis versies van antivirusscanners beschermen je zo goed als niet, dus deze zijn echt geen optie. Reageer ook altijd alleen op waarschuwingen van jouw eigen antivirussoftware. Meldingen die je op het internet, via een ander programma of via mail krijgt, zijn fake!
-
Systemen up-to-date houden
Het is belangrijk om altijd de laatste nieuwe updates te installeren. Deze updates bevatten patches om eventuele lekken te dichten en zorgen ervoor dat je altijd de meest veilige versie van een programma hebt. Verschillende programma’s en browsers bieden automatische updates aan.
-
Regelmatig back-ups maken
Zorg ervoor dat je altijd een back-up hebt van jouw data en dat de reservekopie losgekoppeld is van het netwerk. In het geval van een aanval heb je al jouw gegevens nog en kan je deze gewoon terugzetten. Je kan op onze website lezen hoe je een goede back-up maakt.
Voor deze back-ups moet je in jouw policy vastleggen van welke gegevens een back-up wordt gemaakt, hoe vaak dat gebeurt, wie dit gaat doen en waar de back-up bewaard wordt.
-
Sterke wachtwoorden gebruiken in combinatie met multi-factor authenticatie
Neem in jouw policy ook op aan welke voorwaarden een wachtwoord moet voldoen. Een langer wachtwoord met een combinatie van kleine letters, hoofdletters, cijfers en speciale tekens is moeilijker te kraken en dus veiliger. Als je zo’n wachtwoord moeilijk kan onthouden, kan je eventueel een zinnetje gebruiken dat je omvormt tot een wachtwoord. Denk eraan om zeker voor belangrijke accounts (vb. met betalingsgegevens) andere wachtwoorden te kiezen. Voor het beheer van deze sterke wachtwoorden kan je gebruik maken van Lastpass. Neem ook in jouw policy op hoe vaak een wachtwoord veranderd moet worden.
Maar ondanks dat sterke wachtwoorden een must zijn, is dat niet voldoende. Je hebt ook nood aan multi-factor authenticatie. Door het instellen van deze tweestapsverificatie voeg je een extra beveiligingslaag toe. Hiermee vermijd je dat hackers jouw wachtwoord kunnen misbruiken.
2. Maak je werknemers bewust
Een belangrijke factor in de veiligheid van jouw bedrijf zijn je medewerkers. Zorg ervoor dat zij zich bewust zijn van hoe hackers mensen om de tuin leiden en wat ze moeten doen als ze hiermee geconfronteerd worden. Leer hen hoe ze veilig moeten werken en communiceren. Je kan ook het risico beperken door medewerkers alleen toegang te geven tot de data die ze nodig hebben om hun job uit te kunnen oefenen.
3. Pas op met links
Wees altijd voorzichtig met mails van mensen die je niet kent of mails die er vreemd uitzien. Dit kunnen phishing-mails zijn. Controleer daarom eerst altijd de afzender en het e-mailadres. Zien die er nog in orde uit? Bekijk dan de rest van de mail. Wordt er geen persoonlijke aanschrijving gebruikt? Is de schrijfstijl niet wat je van die persoon verwacht, vb. vol met spellingsfouten? Worden er belangrijke gegevens gevraagd? Of een betaling via een ongebruikelijke methode? Moet je dringend op de mail antwoorden? Dan is de kans groot dat het om een valse mail gaat. Klik daarom niet zomaar op elke link en open ook niet elke bijlage.
4. Houd werk en privé gescheiden
Zorg ervoor dat je nooit hetzelfde wachtwoord gebruikt voor jouw zakelijke accounts en privé accounts. Probeer ook zo weinig mogelijk privégegevens van jezelf online te hebben staan. Wat hackers niet weten, kunnen ze ook niet misbruiken.
5. Verwijder accounts die niet gebruikt worden
Heb je nog accounts die niet meer gebruikt worden? Verwijder deze dan zo snel mogelijk. Zolang ze nog bestaan, kunnen ze het doel zijn van een cyberaanval.
Heb je nog vragen of wens je hulp bij de beveiliging van jouw omgeving? Neem dan zeker contact met ons op. We helpen je graag verder!
Tel: +32 11 60 90 10
[email protected]