Terug naar overzicht
15-01-2020

5 tips om uw bedrijf te beschermen tegen cybercriminelen

We horen het de laatste tijd veel in het nieuws: bedrijven die plat liggen door een aanval van cybercriminaliteit. Dat wijst erop dat hackers steeds vindingrijker worden in hun aanvallen, maar ook dat nog niet elk bedrijf zich voldoende wapent tegen deze aanvallen. Nochtans kan u in slechts enkele stappen de hackers voorblijven. Wat moet u doen?

1. Zorg voor een sterke bedrijfspolicy

De bescherming van uw bedrijf begint bij een goede policy tegen cyberdreigingen. Waar moet u zeker aan denken?

  • Regelmatig scannen met een goede virusscanner

Heeft u nog geen degelijke virusscanner binnen uw bedrijf? Installeer hem dan meteen! Ook als u denkt dat u nog nooit een virus heeft gekregen en dus geen nood heeft aan antivirussoftware, moet u toch zo’n programma installeren. Niet elk virus is zichtbaar, dus u kan al jaren een besmette pc in uw bedrijf hebben zonder dat u hiervan op de hoogte bent.
Kijk zeker uit voor een goede scanner. Gratis versies van antivirusscanners beschermen u zo goed als niet, dus deze zijn echt geen optie. Reageer ook altijd alleen op waarschuwingen van uw eigen antivirussoftware. Meldingen die u op het internet, via een ander programma of via mail krijgt, zijn fake!

  • Systemen up-to-date houden

Het is belangrijk om altijd de laatste nieuwe updates te installeren. Deze updates bevatten patches om eventuele lekken te dichten en zorgen ervoor dat u altijd de meest veilige versie van een programma heeft. Verschillende programma’s en browsers bieden automatische updates aan.

  • Regelmatig back-ups maken

Zorg ervoor dat u altijd een back-up heeft van uw data en dat de reservekopie losgekoppeld is van het netwerk. In het geval van een aanval heeft u al uw gegevens nog en kan u deze gewoon terugzetten. U kan op onze website lezen hoe u een goede back-up maakt.
Voor deze back-ups moet u in uw policy vastleggen van welke gegevens een back-up wordt gemaakt, hoe vaak dat gebeurt, wie dit gaat doen en waar de back-up bewaard wordt.

  • Sterke wachtwoorden gebruiken in combinatie met multi-factor authenticatie

Neem in uw policy ook op aan welke voorwaarden een wachtwoord moet voldoen. Een langer wachtwoord met een combinatie van kleine letters, hoofdletters, cijfers en speciale tekens is moeilijker te kraken en dus veiliger. Als u zo’n wachtwoord moeilijk kan onthouden, kan u eventueel een zinnetje gebruiken dat u omvormt tot een wachtwoord. Denk eraan om zeker voor belangrijke accounts (vb. met betalingsgegevens) andere wachtwoorden te kiezen. Voor het beheer van deze sterke wachtwoorden kan u gebruik maken van Lastpass. Neem ook in uw policy op hoe vaak een wachtwoord veranderd moet worden.
Maar ondanks dat sterke wachtwoorden een must zijn, is dat niet voldoende. U heeft ook nood aan multi-factor authenticatie. Door het instellen van deze tweestapsverificatie voegt u een extra beveiligingslaag toe. Hiermee vermijdt u dat hackers uw wachtwoord kunnen misbruiken.

2. Maak uw werknemers bewust

Een belangrijke factor in de veiligheid van uw bedrijf zijn uw medewerkers. Zorg ervoor dat zij zich bewust zijn van hoe hackers mensen om de tuin leiden en wat ze moet doen als ze hiermee geconfronteerd worden. Leer hen hoe ze veilig moeten werken en communiceren. U kan ook het risico beperken door medewerkers alleen toegang te geven tot de data die ze nodig hebben om hun job uit te kunnen oefenen.

3. Pas op met op links

Wees altijd voorzichtig met mails van mensen die u niet kent of mails die er vreemd uitzien. Dit kunnen phishing-mails zijn. Controleer daarom eerst altijd de afzender en het e-mailadres. Zien die er nog in orde uit? Bekijk dan de rest van de mail. Wordt er geen persoonlijke aanschrijving gebruikt? Is de schrijfstijl niet wat je van die persoon verwacht, vb. vol met spellingsfouten? Worden er belangrijke gegevens gevraagd? Of een betaling via een ongebruikelijke methode? Moet u dringend op de mail antwoorden? Dan is de kans groot dat het om een valse mail gaat. Klik daarom niet zomaar op elke link en open ook niet elke bijlage.

4. Houd werk en privé gescheiden

Zorg ervoor dat u nooit hetzelfde wachtwoord gebruikt voor uw zakelijke accounts en uw privé accounts. Probeer ook zo weinig mogelijk privégegevens van u online te hebben staan. Wat hackers niet weten, kunnen ze ook niet misbruiken.

5. Verwijder accounts die niet gebruikt worden

Heeft u nog accounts die niet meer gebruikt worden? Verwijder deze dan zo snel mogelijk. Zolang ze nog bestaan, kunnen ze het doel zijn van een cyberaanval.
 
Heeft u nog vragen of wenst u hulp bij de beveiliging van uw omgeving? Neem dan zeker contact met ons op.
 

Joris Knuts
B2B Account Manager

linkedin
T. +32 11 24 69 28 | G. +32 474 96 36 26 
[email protected]