Terug naar overzicht
17-10-2019

9 mythes over circulaire computers ontkracht!

Als consument verwacht je van bedrijven dat ze duurzame producten produceren. Bijvoorbeeld laptops die grondstoffen besparen, energiezuinig zijn en zodoende het milieu beschermen. Maar als je de planeet wilt redden moet je de consument een compromis voorschotelen, zo luidde het credo tot voor kort. De milieuproblematiek is immers hot. Letterlijk, want dat heeft veel met de opwarming van de aarde te maken. De klimaatverandering valt nog nauwelijks uit het nieuws te branden. Plastic afval? Niemand die er wat om gaf vroeger. Vandaag zijn we ons veel meer bewust van onze verantwoordelijkheid als consument. Sterker nog, we waarderen vooral bedrijven die de juiste balans vinden tussen duurzaamheid, kwaliteit en prijs. De kostprijs van duurzame producten blijkt in de praktijk wel eens een struikelblok, maar een nog belangrijker factor is onwetendheid of een gebrek aan kennis. Alleen met de juiste informatie maken mensen snel de juiste keuze. Verkeerde informatie op het internet en sociale media zaait verwarring. Dat geldt ook voor circulaire IT-apparatuur. Want wat zijn de voor- en nadelen? En stroken die dan wel met de realiteit? Dit zijn de 9 veel voorkomende mythes over Circular Computing-laptops. 
       

1. Ze zijn kwalitatief minder dan een nieuwe computer

Alle Circular Computing ™ -laptops ondergaan een gecertificeerd herfabricageproces van vijf uur volgens BS 8887, ISO 9001, ISO 14001 en Electronic Industry Citizenship Coalition (EICC) -normen. Er volgen meer dan 100 controles en belangrijke componenten krijgen een upgrade. Van scherm en batterij tot moederbord en toetsenbord. Na de montage ondergaan de laptops nog een aantal tests. De apparatuur is dus opnieuw vervaardigd door volledig gekwalificeerde technici in een ultra-moderne productiefaciliteit.

2. Circulaire laptops presteren niet zo goed

Nogmaals, dit zijn geen opgeknapte producten. De laptops verlaten alleen de fabriek als ze beantwoorden aan de hoogste kwaliteitsnormen. In samenwerking met Cranfield University in het Verenigd Koninkrijk is een onafhankelijk onderzoek uitgevoerd om de prestaties van gereviseerde laptops te vergelijken met nieuwe equivalenten. Conclusie? Een circulaire computer ™ scoort 97% in de algemene werkomgeving ten opzichte van een nieuw geproduceerde computer.

3. De opties zijn beperkt als het gaat om specificaties en modellen

Circular Computing ™ -producten zijn netwerk conform, fabriekskwaliteit met ingebouwde beveiligings- en energiebesparende functies die je normaal niet vindt in high end-computers.
Benieuwd naar de huidige laptop modellen in het assortiment? Onder andere HP EliteBook, Lenovo ThinkPad en Dell Latitude. Elke laptop wordt standaard met de nieuwste onderdelen en het meest recente besturingssysteem geleverd.

4. Circulaire laptops zijn onbetrouwbaar of onveilig

Fout. Producten worden gereviseerd en opgewaardeerd met behulp van nieuwe onderdelen en geproduceerd volgens de ISO 9001-norm inclusief BS8887-210 en 211-processen.
De gekozen modellen zijn toestellen van topkwaliteit en toonaangevende merken. Je krijgt drie jaar garantie op alle producten. Van herstelling tot zelfs (eventuele) vervanging.

5. Dit is gewoon het opnieuw badgen van oude computers

Onwaar. De refurbished-markt torst een kwalijke reputatie met zich mee van minimale investeringen en maximaal rendement. Resultaat? Uiteenlopende standaarden en een slechtere kwaliteit. De consument associeert deze formule dan ook met een beperkte keuze en een hoog risico. Maar revisie is iets heel anders dan refurbished. Circular Computing ™ gaat over producten die tussen één en vier jaar oud zijn. Ze worden gedemonteerd, geüpgraded en verfraaid. Zodat ze er net als nieuw uitzien.

6. De laptops zien er gewoon niet goed uit

Fout. Toegegeven, veel leveranciers laten toestellen met lichte krassen door de kwaliteitscontrole glippen. Maar dat is niet het geval bij Circular Computing ™, want het integreert innovatie, precisie en toonaangevende normen in elke stap van het revisieproces. Kortom, je ziet geen verschil tussen nieuwe en Circular Computing ™.

7. De voordelen voor het milieu zijn te verwaarlozen

Elk jaar worden meer dan 160 miljoen nieuwe laptops gemaakt. En de IT-industrie is verantwoordelijk voor evenveel broeikasgas vervuiling als de hele luchtvaartindustrie. Ze produceert immers zo’n 17% van het elektronische afval in de wereld en op die manier ook 2% van de wereldwijde uitstoot van koolstofdioxide. Elke 1.000 laptops die Circular Computing ™ op de markt brengt voorkomt 1200 ton e-waste en spaart 190.000 liter water uit. Dat is genoeg drinkwater voor de gemiddelde Amerikaan gedurende meer dan 700 jaar. Ondertussen wordt voor elke 1000 laptops 980 ton CO2-uitstoot voorkomen of uit de atmosfeer verwijderd. Kortom, het terugdringen van de productie van nieuwe laptops heeft een enorme (positieve) impact op de planeet.

8. Oudere apparatuur verbruikt meer energie

Neen, het is niet langer zo dat de nieuwste technologie altijd energiezuiniger is. Circular Computing ™ -producten zijn zelfs Energy Star-goedgekeurd en bieden in sommige gevallen betere energiebesparende prestaties dan sommige van de nieuwste computers.

9. Ze zijn eigenlijk niet zo goedkoop

Circulaire laptops bieden ongelooflijk veel waar voor hun geld. Een snellere teruggave van de totale eigendomskosten laat je toe om je budget tot 40% te verlengen. Of je besteedt het uitgespaarde bedrag aan andere aankopen of projecten. Circular Computing ™ biedt ook een gegarandeerde terugkoopprijs na drie jaar, waardoor producten weer kunnen terugkeren in het circulaire proces.
 
Contacteer ons voor een voorstel op maat van uw organisatie!
 
Roel Raymaekers
T. +32 11 71 89 12 | M. +32 491 37 33 31
Roel Raymaekers - Circular computers