Terug naar overzicht
09-05-2019

Aankondigingen en inzichten op Dell Technologies World 2019

Las Vegas was onlangs weer de place to be voor de Dell Technologies World 2019 Conference. Ook wij waren van de partij en werden ondergedompeld in een hele reeks van nieuwigheden. Deze belangrijke aankondigingen en inzichten willen we u toch echt niet onthouden.

VMWare cloud

De hedendaagse CIO ligt wakker van hoe hij een multi-cloud strategie moet ontwikkelen voor de volgende jaren. Men zoekt naar oplossingen voor de grote spreiding van data over verschillende on premise of cloud datacenters en hoe men hier de controle over kan krijgen.
VMWare cloud komt met een burst mogelijkheid naar AWS. In het 2de deel van dit jaar komt er ook een gecombineerde console voor VMWare en VXRail met de mogelijkheid tot het beheer van cloud datacenter en on premise datacenters binnen deze console.

5G netwerk

Een belangrijke evolutie in de technologie markt is ook de komst van het 5G netwerk dat de nieuwe standaard wordt op het gebied van draadloze communicatie, veel sneller (1GB/sec) en vooral een 50x korte latency wat nodig zal zijn voor toekomstige toepassingen voor draadloze communicatie.

AI in geneeskunde

Er loert een nieuw tijdperk van mirakels om de hoek als het gaat over technologie inzetten in geneeskunde, niet alleen door bijv. het 3D printen van protheses, maar ook door het gebruiken van AI om inzichten te krijgen in gigantische hoeveelheden data om hieruit sneller te leren hoe ziektes te bestrijden en te voorkomen.

Unified Workspace

Dell Technologies lanceert ook de Unified Workspace, een totaaloplossing voor client pc's waarbij de toestellen aan een maandelijkse prijs (huur of koop) worden aangeboden, volledig klaargemaakt met de toepassingen, de instellingen en de data van de gebruiker en rechtstreeks bij hem of haar geleverd, klaar voor gebruik. Ik vermoed dat dit voorlopig nog voor de enterprise markt in de USA zal zijn, maar dat dit er ook voor ons aan komt is een zekerheid.

eurosys dell technologies world 2019

Dell Cloud Workspace en Microsoft 365 hand in hand

Het grootste nieuws voor mij is dat Satya Nadella (CEO Microsoft), Michael Dell (CEO Dell) en Pat Gelsinger (CEO VMWare) samen verkondigden dat Dell Cloud Workspace en Microsoft 365 hand in hand zullen gaan (Workspace One, Azure AD en Intune binnen één oplossing) en dat er dit jaar nog voor gezorgd zal worden dat bedrijven hun MS Azure servers zullen kunnen draaien en beheren op een VMware virtualisatielaag, "VMware Cloud Foundation on Azure" gedoopt.
Zie ook: http://fortune.com/2019/04/29/dell-microsoft-vmware-cloud/

Device for people & Disaster Recovery as a service

De vernieuwde Latitude 7400 2in1 werd voorgesteld als het "device for people", de kleinste 14" laptop op de markt, 24 uur batterij autonomie en op 1 uur opgeladen tot 80%, en een ingebouwde privacy filter om te vermijden dat er op een event als dit wordt meegekeken op uw scherm. Ook werd “Disaster Recovery as a service" aangekondigd waarmee de meeste actuele Dell Storage Oplossingen kunnen gekoppeld worden met de Dell Cloud om via een asynchrone replicatie een disaster recovery site in AWS aan te maken.

CloudIQ

Met CloudIQ wordt er een app ter beschikking gesteld die de gezondheid van uw storageoplossing weergeeft, en als er een probleem wordt vastgesteld zal er met hulp van AI en ML een oplossing worden voorgesteld.
We hebben een demo gezien waarbij er live een virtuele server werd "ge-vmotion-ed" naar AWS en terug terwijl er maar één ping gemist werd, met uiteraard wel een verschil in latency. Dit biedt natuurlijk enorme mogelijkheden om bijv. bepaalde servers op goedkopere cloud storage te zetten of on premise te halen als er snellere toegang nodig is.

eurosys dell technologies powerprotect

PowerProtect X400

Dell kondigde ook de PowerProtect X400 aan, een gecombineerde software/hardware oplossing voor back-up, gebaseerd op full flash of hybrid, met een complete VMWare integratie en mogelijkheid om een restore te doen naar deze "Bak" zelf waar de virtuele server dan ook via dezelfde console kan opgestart worden. Dedup van data gebeurt op basis van AI. Dit zou wel eens een heel interessante back-up oplossing kunnen worden, al is de prijs nog niet bekend en met een start vanaf 64TB zou die wel eens kunnen tegenvallen...

Inzicht in geluk in het digitale tijdperk

Naast al deze aankondigingen kregen we ook inzichten in geluk en optimisme in het digitale tijdperk waarin we vandaag leven. Zo gaf o.a. Will I Am zijn visie hierover. 
Will I am heeft een eigen Big Data/AI bedrijf: IAm+ en een hele eigen kijk op technologie. Hij vind dat de smartphone er vandaag voor zorgt dat mensen zich nooit meer vervelen, elk dood moment wordt gebruikt om naar de smartphone te grijpen. Zo kom je nooit meer écht tot rust.
Dit is niet de verantwoordelijkheid van het apparaat, mensen beslissen zelf wat ze doen en laten.

Maar er zijn ook goede dingen, zo gelooft Will I Am dat binnen enkele jaren een huisdokter niet alleen meer vraagt hoe u zich voelt maar ook naar uw smartphone, om gebruik te maken van uw persoonlijke data om hier AI op los te laten en zo betere inzichten te krijgen.
Belangrijk is natuurlijk wel dat dit uw persoonlijke data blijft. Privacy is vandaag al belangrijk, maar zal nog belangrijker worden in de toekomst.

eurosys dell technologies world 2019 will.i.am

Social media worden vandaag te veel gebruikt en jongeren zijn meer bezig met hun "social image" dan met hun échte leven. Dit met als doel het behalen van "likes". Vandaag doet Instagram een test in Canada waarbij enkel de eigenaar van de post nog het aantal likes kan zien, en niet meer iedereen. Dat zou een gezonde evolutie zijn.
Men gelooft ook dat er "datafilters" zullen komen op smartphones om het overaanbod aan data op een persoonlijke manier te filteren met ML & AI om zo op maat informatie weer te geven.

People do a lot of dumb stuff on smart phones

Ten slotte voerde Will een pleidooi dat de maatschappij beter ingenieurs zou ophemelen, in plaats van rocksterren, voetballers, acteurs of youtubers. Kinderen/jongeren zouden moeten dromen van een job als ingenieur waarmee ze iets kunnen veranderen, verbeteren in de wereld en mensen die dit vandaag al doen zouden hun helden moeten zijn.

Bang van technologie moeten we niet zijn, wel bang van verkeerde mensen met toegang tot technologie.

En... "don't be a phoneslut". Wees geen slaaf/slet van je smartphone.

 

Mark Aerts
Commercieel Directeur

linkedin
T. +32 11 60 90 09 | G. +32 474 96 36 00 
[email protected]