Terug naar overzicht
29-03-2022

Antivirussoftware Kaspersky op zwarte lijst

Kaspersky Labs ligt al langer onder vuur voor haar Russische roots en eventuele banden met het Kremlin. Zo verbieden Nederland en de Verenigde Staten al enkele jaren hun overheidsdiensten om de antivirussoftware te gebruiken. De inval van Rusland in Oekraïne heeft er nu voor gezorgd dat ook Duitsland het gebruik van Kaspersky afraadt. Volgens de Duitse autoriteiten kan de software gebruikt worden voor grootschalige hackaanvallen, al dan niet onder dwang van de Russische overheid.

Ondertussen heeft de VS Kaspersky ook op de zwarte lijst gezet. Amerikaanse bedrijven mogen vanaf nu dus geen handel meer drijven met het Russische bedrijf.

Kaspersky Labs zelf ontkent connecties te hebben met het Kremlin en verhuisde enkele jaren geleden al haar Europese dataverwerking naar Zwitserland. Verder hebben ze een transparantiecentrum opgezet waarin onderzoekers naar achterpoortjes in de code kunnen zoeken.

Ben je door deze nieuwsberichten op zoek naar een alternatief voor jouw antivirussoftware? Contacteer ons dan voor de mogelijkheden of bezoek onze uitgebreide pagina hierover.