Terug naar overzicht
25-10-2018

Artificial Intelligence en Machine Learning op het Dell EMC Tech Summit Madrid 2018

Nooit gedacht dat ik in Madrid op de jaarlijkse Tech Summit van Dell EMC - een ware techneuten beurs - iets zou bijleren over nutsvoorzieningen of Mastercard fraude. Toch heeft Dell aan de hand van enkele case studies kunnen aantonen dat zij daar een heel grote meerwaarde in hebben kunnen realiseren. En dat dankzij Artificial Intelligence en Machine Learning.

Dell EMC Tech Summit

Tijdens hun driedaagse Tech Summit informeert Dell EMC haar partners over de nieuwigheden en ontwikkelingen binnen het bedrijf en de strategie die men voor ogen heeft het komende jaar. Wat zijn interessante ontwikkelingen, waar kunnen zij klanten nog beter mee van dienst zijn… we komen het allemaal te weten.

dell ecm tech summit

 
Dell EMC wil tijdens het Summit dus vooral nieuwe tools en inzichten aanreiken. Omdat niet iedere bezoeker dezelfde interesses heeft, kunnen de deelnemers 2 verschillende tracks volgen: een track die zich focust op infrastructuur en een cliënt track. Ik koos voor de eerste.
 
Een terugkerend onderwerp tijdens de Summit was toch wel Artificial Intelligence (AI) en Machine Learning (ML), dit in verschillende mogelijke toepassingen.

Dell EMC brengt AI  en ML naar Londen en Mastercard 

Een mooi voorbeeld van hoe AI en ML kunnen ingezet worden, vinden we in de stad Londen. Hier heeft men met behulp van Dell EMC gateways slimme sensoren gekoppeld, om zo een totaalbeeld te krijgen van de energieconsumptie van de stad. We spreken dan niet alleen over de energieconsumptie van de verlichting, maar ook o.a. van de verwarming of koeling. Met de gegevens die uit dit totaalbeeld komen, proberen ze hun energieconsumptie te laten dalen. Hoe ze dat doen? Ze bekijken per openbare ruimte of de ruimte verlicht moet zijn als er niemand aanwezig is, of dat de verwarming of koeling volledig aan moet staan, of dat dit niet beter gereguleerd kan worden naar het aantal mensen dat op dat moment aanwezig is. Met behulp van AI en ML kan voorspeld worden wanneer de piek- en dalmomenten zijn, om zo een efficiëntere inzet te krijgen in de energieconsumptie. Als gevolg hiervan realiseren ze een kostenreductie, maar zeer zeker ook een reductie aan CO2. 
Deze manier van werken noemt men ook wel Connected en/of Smart Cities, een onderwerp wat steeds actueler gaat worden.

dell emc artificial intelligence eurosys

Een andere toepassing van AI en ML vinden we in de financiële wereld. Heeft u al eens nagedacht hoe betalingsfraude tegengegaan of zelfs vroegtijdig ontdekt kan worden? Mastercard heeft dankzij Dell EMC een efficiënte manier gevonden om AI en ML in te zetten in de strijd tegen fraude in het betalingsverkeer. Hoe ze dat doen? Mastercard analyseert het patroon van de vele verschillende betalingen die iedere seconde gebeuren of reeds voltooid zijn (Machine Learning). Aan de hand van eerdere fraudegevallen worden onregelmatigheden gedetecteerd met ML en door de inzet van AI wordt de creditcard proactief geblokkeerd.
 
Meer details zijn hier terug te lezen.

De voorbeelden van Londen en Mastercard zijn slechts een fractie van de zoveel mooie en nuttige initiatieven en innovaties die dankzij AI en ML te realiseren zijn. Wat mij persoonlijk het meeste intrigeert is dat al deze "slimme" oplossingen gebruik maken van standaard hardware en storage die wij dagelijks gebruiken, denk aan Dell EMC servers of Dell EMC storage, Dell EMC networking.

Nieuwigheden in storage

Op het Summit was verder ook een evolutie in de storage te zien. Zo is er de sinds kort gelanceerde Dell EMC Powervault ME4 series storage. Deze storage is ideaal voor de kleinere KMO die een centrale oplossing nodig heeft, maar daar een kostengunstige oplossing voor zoekt. Een storagebox waarbij alle benodigde licenties inbegrepen zijn. Denk hierbij ook zeker aan tiering: het efficiënt inzetten van SSD's in een snelle tier en de oude bekende en nog steeds kostengunstige harddisks in een capaciteits tier. Data wordt intelligent verplaatst naar de performantie behoefte van uw data.
 
Verder is er niet bezuinigd op connectiviteit. Zo is er FC, 10GbE iSCSi indien u een max van 4 hosts aansluit SAS direct connected.
 
Daarnaast zijn er nog varianten in 3.5 inch disks (12 stuks), 2.5 inch (24 stuks) of zelfs een heuse trein aan disks met de 84 tellende ME4084 box. Uiteraard is scale up nog mogelijk met behulp van expansion enclosures.

powervault dell emc

Ga voor meer informatie naar de website van Dell EMC.
 
Dit waren in een notendop enkele inzichten en toepassingen die ik heb meegekregen op het jaarlijkse Tech Summit van Dell EMC. Ik hoop dat ik u met deze blog heb weten te enthousiasmeren. Contacteer mij zeker als u nog vragen heeft of graag een gesprek aangaat over AI of ML.

David Molin
Expert System Engineer - Technical Pre-Sales 

linkedin
T. +32 11 71 89 15 | G. +32 493 51 55 86
david.molin@eurosys.be