Terug naar overzicht
03-03-2015

Bescherm u tegen computervirus Cryptolocker

Het computervirus Cryptolocker is terug opgedoken in ons land. Deze vorm van malware zorgt ervoor dat uw persoonlijke bestanden worden versleuteld, waardoor het niet meer mogelijk is om deze bestanden te gebruiken.

Hoe werkt het?
Het virus sluipt gewoonlijk uw Windows-systeem binnen als e-mailbijlage. Wanneer u de bijlage opent, treedt de malware in werking en worden alle bestanden op uw PC versleuteld. Hierna ontvangt u een pop-up melding dat er binnen de 72u een som moet betaald worden, zodat alle bestanden niet vernietigd worden. Dit is echter geen zekerheid, we raden u dit dan ook af.

Hoe dit type virus voorkomen?
Onze EuroSys ICT-specialist geeft u alvast enkele tips mee:

1. Maak regelmatig back-ups 
Maak een back-up op een externe harde schijf die is losgekoppeld van uw pc. Cryptolocker versleutelt namelijk alle data binnen bereik.

2. Anti-virus up-to-date
Een algemene ‘must’ om uzelf te beschermen tegen cyberaanvallen.

3. Activeer optie "Previous Versions" op gedeelde datafolders
U kunt binnen de Windows omgeving zelf verwijderde bestanden of folders herstellen. 

4. Opgelet met verdachte e-mails
Communiceer binnen uw organisatie dat er extra aandacht moet besteed worden aan het openen van vreemde mails.Wees alert bij het openen van e-mailbijlagen. 

5. Anti-spam oplossing voorzien

Wat te doen bij een Cryptolocker-infectie?
Krijgt u het Cryptolocker-scherm te zien, verbreek dan meteen de internetverbinding zodat het virus niet nog meer bestanden kan versleutelen.

Wil u meer tips of heeft u verdere vragen met betrekking tot dit topic? Bij EuroSys begeleiden en adviseren we u graag, contacteer ons via [email protected] of +32 11 60 90 10