Terug naar overzicht
30-11-2018

Bescherm uw IT-infrastructuur tegen het afschakelplan

We kunnen het niet meer negeren: door onderhoud aan 6 van de 7 kernreactoren heeft ons land problemen om voldoende stroom te voorzien voor iedereen. Zolang het relatief warm is buiten, is de voorraad elektriciteit nog nipt voldoende. Maar als het straks koud wordt, kunnen we wel eens zonder stroom vallen. We zullen dus rekening moeten houden met het afschakelplan, dat ons ineens zonder stroom kan zetten.

Machines vallen stil, online bestellingen komen niet door, normale communicatie met klanten is niet meer mogelijk… De schade die zo’n stroomonderbreking kan veroorzaken, is enorm. En dan hebben we het nog niet over schade aan hardware en het verlies van data. U zorgt er dus best voor dat u voorbereid bent op zo’n situatie. Hoe doet u dat?

stroomtekort IT eurosys

1. Zorg voor een Uninterruptable Power Supply (UPS)

Een UPS is een batterijsysteem dat uw IT-infrastructuur in geval van nood nog even van stroom blijft voorzien. Bij een stroomstoring valt dus niet meteen alles uit. De periode dat een UPS voor stroom kan zorgen, is meestal ongeveer een vijftiental minuten. Wordt de elektriciteit voor lange tijd afgesloten? Dan zal de UPS automatisch en gecontroleerd de systemen afsluiten. Op deze manier voorkomt u schade en veel herstelwerk achteraf. Als de stroom terug voldoende aanwezig is, zal de UPS de systemen automatisch terug opstarten en kan u gewoon verder werken, zonder dataverlies.

Kan u echt niet langer dan enkele minuten zonder elektriciteit? Dankzij de overname van de UPS heeft een noodgenerator voldoende tijd om op te starten en de stroomtoevoer op zich te nemen. Zo zorgt u ervoor dat er geen plotse uitval van elektriciteit is die schade aanbrengt aan uw bedrijf. Het is ook mogelijk om extra battery packs te voorzien voor de UPS. Dankzij deze extra energie kan een UPS zelfs enkele uren voor de nodige elektriciteit zorgen.

Een UPS is echt noodzakelijk in uw bedrijf als u bij een stroomstoring geen schade wil ondervinden. Dit is dus het ideale moment om er een te installeren of om te kijken of uw bestaande UPS nog voldoende werkt. Bekijk zeker ook of uw UPS voldoende capaciteit heeft en of alle kritische apparatuur op de USP is aangesloten.

2. Voorzie eventueel een noodgenerator

Zoals zojuist vermeld, kan u indien nodig altijd een noodgenerator voorzien. Deze start automatisch op als de elektriciteit uitvalt. Zorg er wel voor dat de generator voldoende brandstof heeft, want eens de brandstof op is, valt ook de noodgenerator uit. Kijk ook zeker na of de generator sterk genoeg is voor de volledige belasting van de servers en het koelsysteem.
 
Het vraagt wel iets meer werk om een generator te installeren, dus u maakt op voorhand best even de afweging of uw bedrijf hier echt nood aan heeft. Houd er rekening mee dat u nog altijd een UPS nodig heeft om de generator de kans te geven om op te starten.
 
afschakelplan IT-oplossing eurosys

3. Maak altijd een back-up van uw data

Een goede back-up is altijd belangrijk, maar bij een stroompanne kan het zeker handig zijn om uw data nog ergens te hebben opgeslagen. Deze kan u dan terugzetten, indien nodig. Weet u niet wat een goede back-up is? Lees er dan hier meer over.

4. Werk een risico-analyse en noodplan uit

Op voorhand bekijken welke risico’s er zijn bij een stroomuitval, is altijd een goed idee. Maak een plan op zodat u in nood weet welke stappen er gezet moeten worden.
 
Wat kan u zoal ter voorbereiding doen? Meet de energiecapaciteit van de servers of het datacenter. Kijk na hoe lang de UPS de stroomuitval kan opvangen. Zorg voor een oplossing als de UPS niet krachtig genoeg is. Breng in kaart in welke volgorde uw servers terug opgestart moeten worden. Bekijk of de frequentie van de back-ups voldoende is. 

5. Overweeg om uw data naar de cloud te verhuizen

Er komt toch wat bij kijken om uw infrastructuur goed te beveiligen tegen plotse stroomonderbrekingen. Wilt u zich geen zorgen meer moeten maken over uw IT-infrastructuur? Dan is het misschien een goede oplossing om te kiezen voor de overstap naar de cloud. Voor meer informatie hierover kan u altijd terecht bij onze Account Managers.
 
elektriciteitspanne eurosys

Nog een belangrijke tip

Tijdens de onderbreking van de stroom doet u er goed aan om bepaalde apparatuur af te koppelen van het net. Hierdoor kan u de toestellen gecontroleerd terug op de elektriciteit aansluiten en voorkomt u mogelijk beschadigingen door stroompieken bij de herinschakeling. Gevoelige apparatuur en installaties die veel energie nodig hebben om op te starten, schakelt u als laatste pas terug in. Zo vermijdt u verbruikspieken in het elektriciteitsnet en kan het net zich sneller herstellen.
 
Sinds ons land op zoek is naar andere stroombronnen dan nucleaire energie, en duurzame energie niet continu aangevoerd wordt, moeten we er rekening mee houden dat deze scenario’s in de komende jaren wel meer kunnen voorvallen. Bereid u dus goed voor.

Heeft u graag hulp bij de voorbereiding op een stroomtekort? Schakel dan gerust onze Account Managers in. Zij staan u graag met raad en daad bij. Contacteer hen telefonisch via 011 60 90 10 of via [email protected].