Terug naar overzicht
28-04-2016

Computervirus Cryptolocker blijft volharden in de boosheid. Wees op uw hoede!

Cryptolocker is zogenaamde ransomware of een virus dat computerbestanden versleutelt en die slechts na betaling vrijgeeft. Doordat de structuur en ‘vermomming’ van deze virussen zo snel verandert en zo goed is, wordt dit virus niet gedetecteerd door de meest recente en geavanceerde virusscanners.

Oorzaak?
Vaak komt het virus binnen via een e-mail bijlage, meestal zijn het .zip bestanden maar het kan ook via een gewoon Word document. Vertrouw geen bijlage van ongekende afzenders of bekenden die u mailen over een onlogisch onderwerp.

Een andere manier waarop een virus kan binnenkomen is het bezoeken van een besmette website, hier kan het virus verstopt zitten in een reclamebanner. Beperk de kans op een virus door “gangbare” sites te bezoeken.
 

Geïnfecteerde bestanden?
Op alle lokale- en netwerkstations waar u rechten heeft, kunnen bestanden versleuteld worden. De cryptolocker versleutelt in een razend tempo alle bestanden waardoor deze onbruikbaar worden. Dit betekent voor een gebruiker met administratorrechten dat vanuit dit account het totale netwerk geraakt kan worden.
 

Voorkomen ?
Besmetting kan meestal voorkomen worden door voorzichtiger/bewuster met e-mails en websites om te gaan. E-mails met .zip, .exe, .doc, .docm, .xls, .xlsm of .js bijlagen kan u best niet openen.

Als u twijfelt of u vertrouwt het e-mailbericht niet, open het niet en verwijder het bericht!
 

Besmet?
Ontkoppel uw apparaat van het netwerk door uw netwerkkabel uit te trekken, de Wi-Fi verbinding te verbreken of het toestel uit te zetten. Wij kunnen uw geïnfecteerde bestanden terugzetten indien u beschikt over een goed werkend back-up systeem.

Heeft u een virusprobleem? Heeft u meer vragen over dit onderwerp? Contacteer EuroSys via [email protected] of telefonisch via 011 60 90 10.

bron: Skyliner.nl, maart 2016