Terug naar overzicht
13-04-2013

De EuroSys Groep neemt LB Computer Systems over

Het Limburgse EuroSys zet met overname LB Computer Systems de stap naar top Vlaamse ICT-bedrijven 
“We creëren een ICT-groep van meer dan 220 specialisten” 

De EuroSys Groep neemt LB Computer Systems over en groeit hiermee uit tot één van de grotere ICT-bedrijven in Vlaanderen. Deze overname volgt op eerdere acquisities zoals de Forcom-keten in Antwerpen en de participatie in de Megastore (1000m²) in Tongeren. Beide ondernemingen behouden hun eigenheid en gaan ook verder onder hun eigen naam. De verwachte groei dankzij de interne synergieën en maximale kennisdeling leidt op korte termijn zelfs tot extra aanwervingen. “Voor dit jaar zoeken we nog 30 à 40 nieuwe medewerkers”, stelt Mark Lens, afgevaardigd bestuurder van EuroSys. 

Met deze opzienbarende overname zendt EuroSys een stevig signaal uit naar de Vlaamse ICT-markt. “In Limburg besluiten twee voormalige concurrenten om de krachten te bundelen tot één ICT-specialist die op Vlaams niveau een te duchten tegenspeler wordt”, aldus Mark Lens, afgevaardigd bestuurder van EuroSys. “We vormen nu een bedrijvengroep met 220 ICT-specialisten, goed voor een geconsolideerde jaaromzet van 40 miljoen euro. Met het oog op verdere schaalvoordelen blijven we uitkijken naar ICT-bedrijven binnen en buiten Limburg die we kunnen integreren in onze groep.” 

Extra groeikansen 
De overname van LB Computer Systems komt er in elk geval niet uit noodzaak. Beide groeibedrijven zien in deze operatie extra kansen voor verdere expansie. LB Computer Systems - 40 medewerkers en een jaaromzet van 7 miljoen euro - werd 17 jaar geleden opgericht door Inge Stelten en echtgenoot Luc Bednarek. Inge Stelten: “Wij staan in Limburg bijzonder sterk met onze klantgerichte totaalservice aan particulieren, zelfstandigen, vrije beroepers en KMO’s. EuroSys richtte zich als grotere speler de afgelopen jaren op de middelgrote KMO’s vanaf 25 medewerkers met een verdere specialisatie vanaf 75 bedienden.” Mark Lens treedt dit verhaal bij met cijfers: “We stelden samen vast dat op een totaal van 2.500 businessklanten we er slechts 25 gemeenschappelijk hebben. De afgelopen jaren noteerden we elk groeicijfers van 15% en meer.” 

Behoud van eigenheid 
Binnen de EuroSys Groep behoudt LB Computer Systems na de overname zijn eigen identiteit. Inge Stelten: “Dankzij de inbedding in een grotere bedrijvengroep krijgen we veel meer logistieke, administratieve, technische én financiële mogelijkheden. Dankzij EuroSys kunnen we onze klanten op korte termijn volledige cloudoplossingen aanbieden in het eigen datacenter in Brussel.” Aanvullend op de focus van elke onderneming op zijn eigen kernmarkten, blijft er een gewenste overlap voor de overheid, het onderwijs en de zorginstellingen. Inge Stelten: “Deze bijzondere markten vragen een specifieke aanpak.” 

Achter de schermen 
Terwijl er voor de klanten na de overname op vlak van sales en technische aanspreekpunten niets verandert, leven achter de schermen grote ambities. Mark Lens: “Inge en Luc maken vanaf nu deel uit van het directieteam van de overkoepelende groep. Dit geeft alle partijen maximale mogelijkheden om ervaringen en expertise uit te wisselen. We kijken kritisch naar elkaars marktaanpak en de verschillende succesfactoren zodat we volop van elkaar kunnen leren. In plaats van elkaar te beconcurreren zijn we vanaf nu – mét behoud van ieders identiteit – de grootste bondgenoten. Dit moet een win-winsituatie opleveren.”

Succesvol klantenconcept 
Om deze kennisdeling te illustreren, haalt Inge Stelten het voorbeeld aan van het succesvolle verkooppunt en de showroom van LB Computer Systems in de Zavelstraat in Zonhoven. “We creëerden hier een open technische dienst waar onze klanten – zowel particulieren als kleinere zelfstandigen – hun nieuwe computers volledig gebruiksklaar mee naar huis nemen. Bovendien zijn we op weekdagen open tot 20 uur. Deze doorgedreven klantgerichtheid slaat enorm aan.” Mark Lens ziet alvast heel wat mogelijkheden in het concept. “We kijken momenteel welke elementen we kunnen dupliceren en invoeren in de overige winkels van de groep.” 

Uitbreiding van tewerkstelling 
De doorgedreven interne samenwerking leidt niet tot een daling van de tewerkstelling. Mark Lens: “Elke medewerker van LB Computer Systems maakt de overstap mee. We willen zelfs nog uitbreiden. Zo krijgen de klanten van LB Computer Systems toegang tot iVITa, ons uniek zelfontwikkeld systeem waarbij we de computernetwerken van onze klanten 24 uur op 24, 7 dagen op 7 monitoren. Bij potentiële risico’s grijpen we proactief vanop afstand in. We willen ons iVITa Skill Team op termijn laten doorgroeien tot 100 systeemingenieurs. In dat geval kunnen we netwerkdiensten verlenen aan eender welke partij, van de klein KMO tot en met een multinational. Dit jaar staan er nog 30 à 40 aanwervingen op stapel. Om nieuwe medewerkers te laten groeien in ons technisch verhaal, beschikken we over een eigen opleidingscentrum. Hier trainen we zowel eigen medewerkers, jonge afgestudeerde bachelors en masters met potentieel als VDAB-cursisten of stagiairs voor een verdere carrière in onze groep.” 

De nieuwe EuroSys Groep 
Met deze nieuwe overname versterkt de EuroSys Groep zijn ambities om in Vlaanderen een toonaangevende totaaldienstverlener te worden voor ICT, en dit zowel voor particulieren als ondernemingen. De bedrijvengroep vergaarde de afgelopen jaren een enorme expertise in proactieve dienstverlening, online werkplekken, datacenter- en cloudoplossingen, ICT-opleidingen, printing en telefonie, webontwikkeling, online marketing, ERP-oplossingen en boekhoudsoftware.