Terug naar overzicht
29-06-2020

Digitalisering binnen hr

Digitaal wordt de nieuwe norm. Dat merken we nu goed met de coronacrisis. Deze crisis heeft de digitalisering in een stroomversnelling gebracht. Minder papier, meer samenwerken en meer digitaal contact. Digitalisering sijpelt binnen in je bedrijf, ook op vlak van Human Resources. Wie zijn hr-processen niet digitaliseert, kan niet efficiënter werken. Het resultaat: je blijft achter op de concurrentie en je hebt een hogere kost.  
 
Digitaliseren als bedrijf is dus een must, maar ook de medewerkers moeten mee op de trein en zich digitalisering eigen maken. Er zijn dus belangrijke taken en uitdagingen voor de hr-afdeling weggelegd.  

Hoe kan Officient je hierbij ondersteunen?

Minder administratieve taken

Door gebruik te maken van Officient zullen hr-medewerkers een heel aantal administratieve taken zien verminderen. Weg met die vele post-its met verlofaanvragen en afwezigheidsbriefjes op je bureau! In Officient kan je alle hr-administratie op één plaats beheren. Snel en overzichtelijk verlofaanvragen goedkeuren of ziektebriefjes opvragen en bijhouden. Het kan allemaal met Officient.  
 
Bovendien komt er veel meer data beschikbaar door de centralisatie van gegevens en de automatisatie van processen. Dit vergemakkelijkt het functioneren als strategische hr-partner voor het bedrijf. 

Eenvoudiger rapportages maken

Hr-analytics zijn onontkoombaar voor een effectief en toekomstgericht hr-management. Rapportages en analyses zijn dus ook een standaardonderdeel van het Officient-pakket. Je moet de hr-data niet meer uit verschillende excel sheets en dossierkasten bij elkaar sprokkelen. Met de actuele en gecentraliseerde informatie in Officient kan je vanuit hr gerichte adviezen en personeelsnoden formuleren naar het management toe. Het menselijk kapitaal heeft uiteraard ook invloed op de bedrijfsresultaten. Make your statement! 

Efficient onboardingproces

Als we denken aan het onboardingsproces of aan opleidingsplannen zijn er altijd herhaaldelijke hr-taken die hierbij komen kijken. Door de automatisering van deze hr-processen win je in tijd en productiviteit, omdat je de taakverdeling en verantwoordelijkheden automatisch onder jouw collega’s, de medewerker en jezelf kan verspreiden. De verschillende to do’s, zoals bijvoorbeeld het vakantie-attest opvragen, de werkplaats voorbereiden of feedbackmomenten vastleggen, komen voor de verantwoordelijke van die taak automatisch en tijdig in Officient tevoorschijn. Op deze manier vergeet je nooit nog iets en werk je de onboarding-checklist altijd netjes af. Officient helpt jou om deze workflows te digitaliseren en verbeteren.  

Betere communicatie

Ook digitale communicatie is de norm. Het is altijd belangrijk om goed en voldoende te communiceren. Door de weekly digest e-mail van Officient, die automatisch naar elke medewerker verstuurd wordt, houd je jouw personeel op de hoogte over afwezige collega’s, verjaardagen, interessante nieuwtjes, veranderingen en upcoming events. Moet er bepaalde informatie enkel met één team gedeeld worden? Dat is geen enkel probleem, want berichtgevingen kunnen gewoon per team aangepast worden. Officient biedt flexibiliteit en gebruiksgemak op gebied van medewerkerscommunicatie. 

self service app officient

Meer betrokkenheid van de medewerkers

De digitale verandering geldt ook voor de medewerkers. Met Officient kan je meer autonomie en betrokkenheid van jouw medewerkers creëren door gebruik te maken van de Self Service app. Dat is de digitale medewerkerstool van Officient waarmee ze onder andere zelf verlof kunnen aanvragen en documenten kunnen ondertekenen of uploaden. Nog te vaak moeten de werknemers of thuis of op het kantoor van hr papieren documenten nalezen en ondertekenen. Dat wordt verleden tijd met Officient. Een digitale werkomgeving loont. Employee experience is namelijk belangrijk voor het behoud en het aantrekken van medewerkers.  
 
Kortom, spring als hr-medewerker mee op de digitale trein en win op verschillende vlakken.  
 
Wil je meer weten over de digitale hr-tool Officient? Neem vrijblijvend contact met ons op en we helpen je graag verder. 
 
Sara Leenaerts 
Business Productivity Consultant