Terug naar overzicht
31-08-2015

Digitalisering doet grote bedrijven pijn

Grote bedrijven hebben het moeilijker met digitale disruptie dan kleine ondernemingen. Vele missen een overkoepelende digitale strategie.

Digitale innovatie staat bovenaan de agenda van de CIO, al blijken veel bedrijven hier de grootste moeite mee te hebben. Dat blijkt uit de ‘Global CIO Survey’ van KPMG en Harvey Nash.

De snelheid waarmee digitale transformaties en innovaties op ons afkomen, heeft er toe geleid dat veel bedrijven nog geen overkoepelende digitale strategie hebben en wanhopig op zoek zijn naar mensen met de juiste kennis en vaardigheden.

Digitale disruptie erg actueel
Twee op drie van de ondervraagde CIO’s geven aan dat digitale disruptie – dit is het geheel van digitale technologieën die de gevestigde bedrijfsmodellen grondig veranderen – een zeer grote impact heeft op hun organisatie.

Het maakt dat ze sneller dan ooit tevoren nieuwe infrastructuren, platformen en applicaties moeten ontwikkelen om te kunnen beantwoorden aan de snel veranderende behoeften van hun klanten.

Kleintjes doen het beter
Slechts 17 procent van de grote organisaties denkt het ‘veel beter’ te doen dan hun concurrenten wanneer het gaat over het inspelen op digitale disruptie. Dat staat in sterk contrast met kleine organisaties: daar denkt 35 procent dat ze het veel beter doen dan hun concurrenten.

Gezocht: big data-specialisten
Nieuwe vereisten en noden vergen nieuwe vormen van expertise. Zo is de nood aan mensen met de juiste vaardigheden met een derde gestegen ten opzichte van 2013. Op kop staat het tekort aan mensen met big data-kennis.

Dergelijke specialisten worden zes maal meer gezocht dan mensen met ervaring in change management, de nummer 2 in de lijst van mensen waarvoor een tekort bestaat. De vraag naar medewerkers met een specifieke vaardigheid is overigens nog nooit zo snel gegroeid als die voor big data & analytics.

Over het onderzoek
De ‘Global CIO Survey’ van KPMG en Harvey Nash bevroeg 3.691 IT-leiders uit meer dan 30 landen (waarvan 66 uit België), goed voor gezamenlijke IT-uitgaven van meer dan $ 200 miljard. Volgens KPMG is sit ‘waarschijnlijk het grootste onderzoek bij IT-beslissingsnemers ter wereld’.

bron: William Visterin - ZDNet