Terug naar overzicht
13-07-2021

Een cyberverzekering, een mooie aanvulling op een goede security aanpak

Nu cybercriminaliteit niet meer weg te denken is uit het dagelijks leven, is het slim om als bedrijf een cyberverzekering te overwegen. Vroeg of laat kom je in aanraking met een ransomware aanval en daar wil je natuurlijk wel op voorbereid zijn. Of je zo’n verzekering afsluit of niet is jouw eigen keuze. Wij helpen je alleen op weg door een aantal argumenten op een rijtje te zetten. 

1. Er moet een goede basis zijn.
Voor je er nog maar aan denkt om een cyberverzekering af te sluiten, moet eerst de basis van jouw bedrijfsbeveiliging in orde zijn. Zorg eerst voor e-mailsecurity, back-ups, wachtwoordbeleid en awareness trainingen voor je medewerkers. Bij het afsluiten van een cyberverzekering moet er ook altijd een checklist worden ingevuld waarbij gecontroleerd wordt of er een goede basis security is opgebouwd. Dus als de basis goed zit kan je aanvullende maatregelen zoals een cyberverzekering overwegen. Voorkomen is natuurlijk altijd beter dan genezen. En een cyberverzekering biedt ook niet altijd een volledige oplossing, maar daarover vertellen we je meteen meer.

2. Je moet weten wat er wel en niet in de verzekering opgenomen is.
We gaan meteen met de deur in huis vallen: geen enkele cyberverzekering dekt alle schade na een cyberaanval. Bovendien bevatten de meeste verzekeringen ook een hele lijst aan uitsluitingen. Zorg er dus voor dat je op voorhand heel goed weet welke schade gedekt is en welke niet. Je wilt achteraf niet voor verrassingen komen te staan.

Maar waarom doen verzekeraars dan zo moeilijk over cyberverzekeringen? Wel, omdat de bedragen heel snel heel hoog kunnen oplopen bij een cyberaanval. Denk aan losgeldbetalingen, systemen die vervangen moeten worden, bedrijfsprocessen die stilliggen, misgelopen inkomsten en reputatieschade en je weet wel hoe dat komt. 

3. Sluit geen verzekering af alleen uit gemakzucht.
Geef toe, een verzekering afsluiten is gemakkelijker dan het bedenken en implementeren van een goede securitystrategie. Bovendien heb je bij een verzekering een goed overzicht van de kosten. Iets wat je natuurlijk niet hebt als je in je IT-infrastructuur begint te investeren. Het lijkt dus beter om dat geld in een verzekering te stoppen, maar dat is het zeker niet. Zoals we al zeiden, moet jouw beveiliging eerst op punt staan en dekt een verzekering nooit alles. Een verzekering afsluiten uit gemakzucht is dus een slecht idee.

Conclusie
Zit jouw beveiliging wel goed en overweeg je om als extraatje een cyberverzekering te nemen? Informeer je dan goed en weet waar je aan begint. Zorg dat je weet waar de belangrijkste cyberrisico’s van jouw bedrijf zitten en of de gekozen verzekering hierbij past. Bekijk ook goed wat de gevolgen voor jouw bedrijf zouden zijn als je te maken krijgt met de uitsluitingen van je verzekering. Hoeveel zou de totale schade zijn bij een cyberaanval en valt dat binnen het verzekerde bedrag? Is de mogelijke schade de premie van de verzekering waard? Dat zijn allemaal vragen die je je moet stellen voor je een verzekering afsluit. Alleen zo weet je of je de juiste keuze maakt.

Als je een cyberverzekering wil aangaan kunnen we jullie de cyberverzekering van Vanbreda Risk & Benefits adviseren. In het geval van cyberincidenten kan er – afhankelijk van de feiten - bijstand verleend worden door experten (IT, juridisch...) en is omzetverlies en schade aan derden verzekerd. EuroSys sloot alvast begin 2020 zo’n cyberverzekering af. 

Heb je hulp nodig om het dossier van je cyberverzekering te vervolledigen/in te dienen? Weet dat jouw System Engineer bij EuroSys jou kan assisteren bij deze technische materie, het is immers heel belangrijk dat de juiste info wordt doorgegeven. Verder kunnen we alleen maar benadrukken dat een gedegen security aanpak van essentieel belang is binnen elke bedrijfsvoering! Wens je advies of informatie m.b.t. de security aanpak die het meest geschikt is voor jouw organisatie? Contacteer ons zodat we samen een aantal mogelijkheden kunnen bekijken om zo de juiste strategie te bepalen! 

Neem ook zeker eens een kijkje in de brochure van VanBreda Risk & Benefits. Deze biedt je meer informatie over VanBreda's cyberverzekering.