Terug naar overzicht
29-04-2019

Einde ondersteuning bepaalde Microsoft producten

Microsoft producten hebben over het algemeen een levenscyclus van 10 jaar. Na deze periode stopt Microsoft met de ondersteuning op de software en verleggen ze hun focus op de verdere ontwikkeling en ondersteuning van nieuwe versies. Dat wil zeggen dat de er geen beveiligingsupdates meer volgen en u ook geen beroep kunt doen op Microsoft support voor issues met deze producten.

Door de steeds stijgende en meer gesofisticeerde cyberattacks is het niet verantwoord om op deze systemen te blijven werken. Bij datalekken ten gevolge van niet-ondersteunde software zou de commissie van Algemene Verordening Gegevensbescherming – AVG (GDPR) wel eens niet zo mild kunnen zijn. Heeft u als bedrijf wel het beste gedaan om de gegevens te beschermen en datalekken te voorkomen?

eurosys microsoft einde ondersteuning

U ziet deze upgrade best niet als een verplichting, maar als een opportuniteit om uw bedrijf naar de volgende stap van digitale transformatie te leiden. Met Digitale Transformatie bedoelen ze het oplossen van traditionele problemen door gebruik te maken van (nieuwe) digitale technologie. Deze nieuwe manier van werken maakt nieuwe vormen van innovatie en creativiteit mogelijk, in plaats van traditionele processen te blijven verbeteren en te ondersteunen. Herdenk eens de business processen en wat er beter kan. Zijn er markten die we eigenlijk makkelijk kunnen aanboren maar die de huidige software en processen niet toelaten?

Deze denkoefening is sowieso aan de orde, maar bij investeringen is het de ideale gelegenheid om de aanwezige pijnpunten eens extra onder de loep te nemen en er de keuzes daarop af te stemmen.

De Microsoft producten die in het komende  periode uw aandacht vereisen en de einddatum:

  • SQL 2008 en SQL 2008R2 - einddatum :  9 juli 2019
  • Windows Server 2008 en 2008R2  - einddatum : 14 januari 2020
  • Exchange 2010  - einddatum : 14 januari 2020 (Exchange 2013 - einddatum : 11 april 2023)
  • Windows 7 pro -  einddatum : 14 januari 2020

Wat nu te doen?

Naast de denkoefening moet de business natuurlijk nu ook verder en is een upgrade traject waarschijnlijk het meest voor de hand liggende. Ik overloop even bovenstaande producten.

SQL 2008 en SQL 2008R2

De SQL 2008 versie: in vele gevallen zal deze de data bevatten die het hart uitmaken van de organisatie. De eerste vragen zijn dan:

  • Is het huidige ERP-systeem in de mogelijkheid om up te graden naar de nieuwere SQL versies 2012 of 2017?
  • Wat is er nodig om deze upgrade (toch) mogelijk te maken?
  • Kan dit op Windows server 2016 geïnstalleerd worden of toch nog versie 2012?
  • Staan jullie garant dat er niets voorvalt en geen datalekken zal veroorzaken, indien dit echt niet kan?

Neem hiervoor zeker eens contact op met de softwareleverancier van uw ERP-pakket.

eurosys microsoft server ondersteuning

Windows Server 2008 en 2008R2

Veelal zal die SQL 2008 ook nog op een Windows 2008 server draaien en kan dat in één baan mee aangepakt worden. Nadat bovenstaande vragen beantwoord zijn, kunnen we hiervoor een nieuw systeem opzetten. Windows server 2012, maar liever nog versie 2016 met de gewenste SQL versie, zetten we klaar volgens de regels van de kunst en dan kan de softwareleverancier de data migreren en de software installeren.

Ook de eventuele andere applicatie servers dienen onder de loep worden genomen en ook hier stelt zich de vraag of de software die erop staat kan draaien op respectievelijk Windows server 2012, 2016 of het nieuwe 2019.

Naast de applicatie servers zijn er ook de infrastructuur servers zoals domeincontroller, printserver, fileserver, remote desktop of Citrix servers, back-up server...

Hier zal het veelal volstaan om de nieuwe noodzakelijke Microsoft licenties te voorzien en een migratie traject te starten. De back-up licenties en Citrix licenties moeten ook beschikbaar zijn om op de nieuwe server versie te kunnen en mogen draaien. Wij onderzoeken dit graag voor u om dit in kaart te brengen en eventuele alternatieven naar voor te schuiven.

Exchange 2010

De mailserver Exchange Server 2010, en met uitbreiding versie 2013, had ik even buiten beschouwing gehouden. Indien deze nog aanwezig is, is dit het ideale moment om die naar de public cloud te brengen, daar deze nog zelden in het bedrijf zelf staan. Het kan natuurlijk nog, maar de flexibiliteit die u in uw bedrijf genereert door hiermee naar de public cloud te gaan is een uitgemaakte zaak. Het zal een frisse nieuwe wind door het bedrijf genereren met allerlei nieuwe mogelijkheden om het samenwerken onder collega’s en klanten te bevorderen en verbeteren. Bovendien zal het ook helpen om op de arbeidsmarkt de jongere generaties aan te spreken.

Kies voor een variant van Ms Office 365 of gooi het over een totaal andere boeg en ga voor de zakelijke oplossing van Google, namelijk G-Suite.

eurosys microsoft windows 7

Windows 7 pro

Als laatste product in dit lijstje hebben we Windows 7 voor op de pc’s. Deze gaan naar Windows 10 pro. Kijk na of er een licentie beschikbaar is op de aangekochte pc of laptop. Sinds augustus 2015 zou deze licentie meegeleverd moeten zijn met het toestel. Dat kan u controleren aan de hand van een stickertje op het toestel. Is de Windows 10 licentie niet aanwezig, dan vervangt u beter het toestel dan een nieuwe licentie te kopen met het bijbehorende upgrade traject. Vaak zal die pc nog een oude trage harde schijf hebben. Dit is dan meteen het ideale moment om de nieuwe pc van een SSD te voorzien. Samen met Windows 10 zal dit de wachttijden verlagen, de reactietijden van de pc drastisch verhogen en dus ook de productiviteit van de werknemers verhogen.

Indien er nog software op deze pc draait die niet op Windows 10 werkt, is het tijd om hier een alternatief voor te zoeken. Na de upgrade van de server omgevingen zouden de bedrijfsapplicaties geen probleem meer mogen vormen om te werken op Windows 10.

We zijn beschikbaar voor een vrijblijvend gesprek om u te assisteren in deze materie. Neem dus gerust contact op.
 

Sven Croymans
Account Manager & Sales Storage

linkedin
T. +32 11 24 69 39 | G. +32 495 27 72 07 
[email protected]