Terug naar overzicht
20-04-2018

EuroSys doet aan #EuroFit

EuroSys is begaan met de gezondheid van haar medewerkers. Dat wisten we al door onze deelname (en ineens overwinning) aan Het Fitste Bedrijf. Ook krijgen we hier elke dag verse soep en eens per week vers fruit. Een goede start, toch? Maar EuroSys gaat nog een stapje verder. De directie beseft dat het meer vraagt dan wat soep en fruit om van een medewerker een gezonde medewerker te maken. Daarom komt EuroSys met een heus gezondheidsplan op de proppen: #EuroFit.

Hoe kwam #EuroFit tot stand?

Voor de uitwerking van dit plan doet EuroSys een beroep op Ready2Improve, het bedrijf achter Het Fitste Bedrijf. Ready2Improve stuurde een van hun gezondheidscoaches, Bernadette Laermans, onze richting uit en de eerste grote lijnen werden vastgelegd. Omdat de collega’s van EuroSys beter weten welke behoeften er zijn binnen het bedrijf, werd er een werkgroep opgericht. In deze groep zitten 6 collega’s, elk van een andere afdeling. Zij zetten samen met Bernadette de krijtlijnen uit en bepalen welke activiteiten er georganiseerd worden. Bovendien maken zij hun collega’s warm om deel te nemen aan de activiteiten en verzamelen ze opmerkingen en suggesties.

gezond ontbijt #eurofit

Wat houdt #EuroFit in?

Met #EuroFit gaan we dieper in op onze gezondheid. Bewegen is nog altijd een belangrijk onderdeel van het plan, maar we gaan verder dan dat. We richten ons op 4 pijlers: beweging, gezonde voeding, anti-stress en ergonomie. Omdat een plan ook een aanpak nodig heeft, hebben we deze 4 focuspunten verspreid over het jaar. Per onderdeel starten we met een workshop/kick-off. Daarna doen we een challenge en enkele acties en uiteindelijk werken we toe naar een doel of een event. We beten de spits af met gezonde voeding.

Gezonde voeding

Dat frieten en chips ongezond zijn, dat weten we allemaal wel. Maar hoe kan je nu zo gezond mogelijk eten? Voor we ons richten op gezonde voeding, moeten we wel weten wat goed voor ons is en wat niet. Daarom hebben we dit onderdeel afgetrapt met een Food Workshop. Tijdens deze workshop kwam een deskundige ons meer uitleg geven over koolhydraten, suikers en vetten. We ontdekten wat goede vervangers zijn voor ongezonde voedingswaren en hoe we een label op een product moeten lezen. Met goede moed en goede voornemens konden we aan de challenge en de acties beginnen.

gezonde voeding #eurofit

Om onze kennis van de workshop in de praktijk om te zetten, stelden we een gezond ontbijt samen waar alle collega’s van konden proeven. Uiteraard was dit ontbijt zonder toegevoegde suiker, iets waar sommige collega’s toch aan moesten wennen. Misschien kan onze challenge  hen daar wel bij helpen?

Qua uitdaging kozen we voor de snoepchallenge. Wie kan er 30 dagen zonder snoep, koeken, chips, ijsjes en desserts? Voor sommige blijkt het heel gemakkelijk, anderen moeten zich echt aanpassen. Binnenkort weten we wie aan de verleiding kon weerstaan en dus de snoepchallange wint.

Maar waar doen we dit nu allemaal voor? Behalve gezonder leven, kozen we als doel “met z’n allen afvallen”. Op 13 april gingen alle collega’s die enkele kilo’s willen vermageren samen op de weegbrug bij Renewi. Over 10 weken gaan ze dat nog eens doen en dan gaan we zien of onze inspanningen resultaat hebben opgeleverd.

met z'n allen op de weegschaal #eurofit

Beweging

Omdat we bij het begin van het jaar alle voorbereidingen nog moesten treffen, zijn we niet helemaal bij de start van het jaar kunnen beginnen. Ter compensatie hebben we ook al enkele acties georganiseerd rond bewegen en sport.

Beweging inplannen in een drukke agenda kan soms een echte uitdaging zijn. Niet iedereen heeft ’s avonds nog energie genoeg voor een stevige work-out. Daarom besloten we om gebruik te maken van ons uurtje middagpauze. Elke dag is er een groepje collega’s dat de wandelschoenen aantrekt en een (half) uurtje stevig gaat wandelen. Collega’s die toch een grotere inspanning willen doen, kunnen 2 dagen in de week onder de middag gaan lopen op de piste in Houthalen. Om daarna toch nog fris voor de dag te komen, huren we enkele kleedkamers, met bijhorende douches, in het sportcomplex. De reactie op deze twee activiteiten is alvast heel positief. Ondanks dat we nog niet zo lang bezig zijn met deze activiteiten zien we al een hele vooruitgang bij onze collega’s. Onlangs zijn ook enkele collega’s begonnen met te fietsen op woensdag na de werkuren. Tegen een gemiddelde snelheid van 25km/u maken ze een mooi tochtje van 2 uur.

Verder organiseren we één keer per week onder de middag een activiteit die we hier gemakkelijk in het gebouw kunnen uitvoeren. Denk daarbij aan yoga, zumba, kicker en pilates. Collega’s die interesse hebben in deze activiteiten, kunnen zich hiervoor inschrijven.

Alsof dat nog niet genoeg is, hebben we ook eens per maand een sportieve activiteit na de uren. Het gaat dan om sporten die we moeilijk op een uur kunnen beoefenen of activiteiten waar we een aangepaste infrastructuur voor nodig hebben. Zo gaan we in april thaiboxen en in mei spinnen.

Bernadette laermans #eurofit

#EuroFit leeft

Het is fijn om te zien dat verschillende collega’s zelf met verschillende voorstellen voor activiteiten komen. Dat geeft aan dat “gezondheid” toch leeft binnen EuroSys.

Er komen nog veel acties, challenges en events aan, maar wij zijn er klaar voor! Omdat we zo enthousiast zijn, delen we ons gezondheidsplan graag met u en geven we regelmatig updates. Houd onze social media goed in de gaten als u benieuwd bent naar onze acties en vooruitgang.