Terug naar overzicht
24-11-2017

Google Drive File Stream of Google Backup en Sync?

Google kondigde onlangs aan dat de oude vertrouwde Google Drive Sync client stilaan uitgefaseerd wordt en in maart 2018 zelfs volledig verdwijnt. In de plaats daarvan biedt Google twee - jawel, u leest het goed, twee - nieuwe tools aan:  enerzijds de Backup & Sync client en anderzijds de langverwachte Drive File stream.

Maar welke gebruikt u nu het best? Wij schetsen het doel van beide tools zodat u er geen keuzestress aan overhoudt.

Voor alle duidelijkheid: de online Google Drive blijft exact hetzelfde. Het gaat enkel om de manier om de online Drive files op uw computer te bekijken of te synchroniseren.

De Google Drive File Stream is de volledig nieuwe bedrijfsgeoriënteerde toepassing waarmee u alle bestanden van uw Google Drive op uw computer kan bekijken of bewerken zonder hierdoor uw harde schijf te belasten. In feite 'streamt' u de Drive bestanden wanneer u over een internetverbinding beschikt, net zoals u dat doet met films en muziek. U kan bepaalde mappen of bestanden ook offline beschikbaar maken, zodat u deze kan openen wanneer er geen internetverbinding beschikbaar is.

Google Drive File Stream

Deze Drive File Stream is heel welkom in omgevingen waar men G Suite Business gebruikt met onbeperkte opslagruimte en Team Drives. Aan de ene kant hebt u alle bestanden van Mijn Drive en de Team Drives binnen handbereik, ongeacht de grootte van uw (Team) Drive. Aan de andere kant kunnen Team Drives met deze tool ook lokaal benaderd worden. Dat was niet mogelijk met de Google Drive Sync client.

Werken via de Drive File Stream is interessant voor bestandstypen die u wil openen met programma's die op uw computer geïnstalleerd zijn. Denk aan tekenbestanden, MS Office bestanden die u niet wil converteren naar Google formaten, enz.

De Google Backup & Sync tool is in feite de opvolger van de oude Drive Sync client en is eerder voor de consumentenmarkt ontwikkeld. Met deze tool kan u net als voorheen uw volledige Mijn Drive of een deel ervan lokaal synchroniseren. Tegelijk kan u een map op uw computer aanduiden waarvan de inhoud altijd naar de online Drive wordt geback-upt. 
Deze tool is handig voor gebruikers die vooraf niet kunnen voorspellen welke mappen of bestanden ze offline nodig hebben op plaatsen waar geen internet is.

Als u de Backup & Sync tool gebruikt, beperkt u best wel het aantal te syncen bestanden om te vermijden dat de harde schijf van uw computer overvol raakt.

Google Synchronisatieoplossingen vergelijken

Google rolt deze nieuwe tools systematisch uit naar alle G Suite gebruikers. Mocht u nog geen gebruikmaken van één van bovenstaande tools, dan kan u ze via onderstaande links downloaden en installeren. Koppel wel eerst de Drive Sync client los. Dit gebeurt via het Drive icoon in het systeemvak: klik op de drie puntjes > Voorkeuren > Account > Account loskoppelen. 

Hebt u vragen of wilt u meer informatie over Google Drive en zijn synchronisatietools? Contacteer ons!

Wendy Daniels
Business Productivity Consultant


Tel +32 11 24 69 19
[email protected]