Terug naar overzicht
28-06-2022

Het einde van Internet Explorer

Jarenlang de meest gebruikte browser, maar na 27 jaar trekt Microsoft de stekker uit Internet Explorer. Op 15 juni 2022 zijn ze gestopt met de ondersteuning van Internet Explorer 11, wat daardoor voor altijd de laatste versie van de webbrowser zal zijn. Maar geen nood, Internet Explorer wordt gewoon vervangen door Edge, die andere browser van Microsoft.

Wat betekent de stopzetting van Internet Explorer?

Concreet maakt Microsoft een einde aan de ondersteuning van Microsoft 365 voor Internet Explorer. Daardoor kan je geen gebruik meer maken van Office 365-apps, Outlook, OneDrive... via deze browser.

Wie Windows 11 op zijn pc heeft draaien, heeft geen omkijken naar deze omschakeling aangezien Internet Explorer daar al vervangen werd door Edge. Werk je nog met Windows 10? Houd er dan rekening mee dat je vanaf nu de andere browser moet gebruiken. Ook op Windows Server besturingssystemen ga je de browser handmatig moeten vervangen.

Wat als je voor bepaalde sites of software nog afhankelijk bent van Internet Explorer?

Wie nog apps of websites heeft die alleen binnen Internet Explorer worden ondersteund, moet nog niet wanhopen. Voor deze sites en applicaties is er de Internet Explorer-modus in Edge. Deze modus zal nog tot en met 2029 worden ondersteund.

Is er een alternatief?

Werk je liever niet met Edge? Dan zijn er nog alternatieve browsers zoals Firefox en Brave. Deze twee browsers worden over het algemeen beschouwd als veilige internetbrowsers. Brave blokkeert bijvoorbeeld al automatisch advertenties en de tracking van jouw surfgedrag, bij Firefox kan je dat eenvoudig aanpassen in de instellingen. Elke browser heeft voor- en nadelen, dus het is afhankelijk van jouw voorkeuren welke browser het best bij jou past.