Terug naar overzicht
13-02-2017

Hoe de digitalisering ons leven kan vergemakkelijken?

RAI-Amsterdam-front-view.jpg

Van 7 tem 10 februari vond de 14de editie van de ISE-beurs plaats in het RAI in Amsterdam. De Integrated Systems Europe beurs is de grootste audiovisuele beurs met meer dan 65.000 bezoekers. 1100 distributeurs en fabrikanten tonen vier dagen audiovisuele hard- en software.

Ook wij van EuroSys waren erbij, kwestie van op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen en toekomstplannen van onze digitale partners.

Innovatie troef op ISE 2017 en onze distributeurs/fabrikanten toonden die dan ook uitgebreid.

Samsung: Front Serviceable LED en QLED

Samsung heeft sinds een aantal jaren een eigen hal (4) en toont daarmee ook zijn dominantie in de markt. Bij het binnenkomen zie je meteen waarmee ze willen uitpakken dit jaar. Front serviceable LED-schermen en QLED

Front serviceable LED-schermen lijken simpel maar zijn een serieuze stap voorwaarts. Iedereen kent de gigantische LED-schermen op grote pleinen. Aan de achterzijde van die schermen hangt meestal een wirwar van kabels : een nachtmerrie voor de technieker die het onderhoud uitvoert of een defect onderdeel vervangt. Dat is voortaan verleden tijd, want bij Front serviceable LED maakt hij de voorzijde los met een tool. Die zit namelijk vast via magnetische punten. 

Het onderhoud verloopt dus veel makkelijker en de achterzijde laat zich mooi afwerken. Gedaan met de wirwar aan slordige kabels. En het scherm is ook beter beschermd tegen verschillende weersomstandigheden.

QLED is het antwoord van Samsung op Oled. Dat focust op de zwartwaarden maar QLED kijkt naar naar de kleuren en witwaarden. Het is ook duurzamer en de kleurengamma's liggen een stuk hoger. Dat levert een mooier beeld op zonder te spreken over 4K of zelfs 8K.
 

 

 

QLED wordt beschouwd als de volgende generatie display-technologie na OLED-schermen en staat voor Quantum dot light emitting diodes. Het is een licht-overdragende techniek die bestaat uit kristallen op nanoniveau. De structuur van QLED lijkt op OLED-technologie, maar de licht-overdragende centra zijn hier nanokristallen van cadmium selenide (CdSe), beter bekend als quantum dots. 
Bron: http://www.qled-info.com/introduction/

Samsung beseft duidelijk dat het moet opboksen tegen online shopping en doet dat met “the journey experience”. Het creëert een belevenis voor de klant die een winkel binnenstapt. Een ervaring die hij of zij ook voort vertelt, want mond-tot-mondreclame werkt. Op de beurs staat bijvoorbeeld een interactief scherm dat zijn reclame aanpast aan de persoon die ervoor staat. Hoe? Een camera detecteert dat ik een man tussen de 20 en de 30 jaar ben en niet bepaald atletisch gebouwd. In een kledingwinkel zou ik dan bijvoorbeeld een comfortabele trui te zien krijgen. En met een atletische lichaamsbouw eerder een sporttenue.

Ander voorbeeld: een aanraakscherm met camera voor video-opnames. Je draait jezelf even rond en vervolgens speel je dat af op het scherm. Zo zie je hoe die broek er aan de achterkant uitziet.

Vroeger had je voor al die mogelijkheden een externe player nodig, maar dat is nu niet meer aan de orde, dankzij de quad core processor van de system on chip en de Samsung software (Tizen). 

Op deze gigantische stand komt alles aan bod zoals bijvoorbeeld de outdoor-schermen waarvoor Samsung ook een totaaloplossing aanbiedt. Tot voor kort kocht je een scherm maar deed je ook een beroep op een derde partij voor een zuil of omkasting. Die tijd is voorbij. Met de totaaloplossing koop je het geheel en veranker je dat zo aan de grond. De outdoor-schermen worden ook via HD-BaseT aangesloten zodat dat je veel minder kabels nodig hebt. Er komt ook een 85” buitenscherm in het gamma.

De Large Format Display’s voor de business-omgeving worden ook allemaal vernieuwd en krijgen de verbeterde system on chip. Ideaal om onze digital signage software (bijv. centoview) op te draaien, maar daar kom ik later nog op terug.

Naast al deze prachtige indoor- en outdoor-schermen heeft samsung ook touchscreens voor bedrijven of scholen. Vroeger werkten die met infraroodtechnologie, vandaag met capacitive technologie. Die wordt ook gebruikt in smartphones en tablets. Ze maakt het scherm veel responsiever wat de gebruiksvriendelijkheid verhoogt. Je schrijft moeiteloos met je vinger of een stylus-pen. Er is ook een usb-poort voorzien om bijvoorbeeld een powerpointpresentatie weer te geven, aantekeningen te maken en die presentatie weer op te slaan en naar de collega’s of leerlingen te mailen.

Je zou het bijna vergeten met al die grote schermen maar Samsung maakt ook desktop-monitoren. Zeldzaam in deze hal, maar er staat wel een voorbeeld van een mooie samenwerking tussen Samsung en Igel: een monitor met een thin client van Igel aan boord. Het bespaart je in elk geval de al makkelijke montage met aparte onderdelen en het toestel ziet er natuurlijk clean uit. 

Tech Data Maverick: experience journey

Ook bij de stand van onze distributeur Tech Data Maverick in zaal 5 een vriendelijk onthaal en vergelijkbaar concept van IoT (Internet of Things). Dat wordt geïllustreerd met 4 schoenen voor een scherm. Til je 1 schoen op, dan verschijnt die meteen op het scherm en krijg je de verschillende mogelijkheden (bijv. andere kleuren en maten) te zien. Je kunt ze zelfs meteen bestellen of naar de winkel laten komen om dan later te passen. 

In datzelfde scherm zit ook een camera die aan datacaptatie doet. Hij ziet of je een man of  vrouw bent en tot welke leeftijdscategorie je behoort. En hij herkent zelfs je humeur aan de hand van je gelaatsuitdrukkingen. Dankzij die data komt de eigenaar te weten welke producten goed scoren bij het publiek en welke helemaal niet.

Meer toepassingen? Een scherm in een paskamer (weliswaar zonder camera) dat de verschillende kledingstukken meteen detecteert met de RFID chip. Je duidt aan dat 1 van de kledingstukken niet echt je maat is. De winkelverkoopster krijgt dan een melding en brengt de juiste maat naar de paskamer. Dat is “the experience journey” waar de winkels naartoe willen en ik ben verbaasd dat we er nu al zijn.

Verder op deze stand: de indrukwekkende Surface Hub die vorig jaar al zijn intrede deed.  Dit jaar stond er ook een trofee-winnend toestel dat zeker de moeite waard is om te bekijken: de Logitech Group kit.

De Logitech Group kit bestaat uit een Logitech speaker, camera en Intel nuc.  In combinatie met bijvoorbeeld Skype for Business een complete en betaalbare oplossing voor video conferencing met andere bedrijven of collega’s. De kwalitatieve speaker zorgt voor een mooi helder geluid terwijl de camera in full HD filmt. Via de Iluminari Quicklaunch applicatie valt het makkelijk te beheren en te combineren met andere conferencing software. 

Centomedia: software met sensoren

Volgende halte is Centomedia, een heel innovatieve en aangename partner van Eurosys. Het bedrijf biedt totaaloplossingen op maat in digital signage. Ze starten vanuit een standaard pakket en breiden dat uit naar de wensen en behoeften van de klant. Vandaag laten ze weer innovatieve toepassingen zien.

Hun software werkt perfect samen met allerlei mogelijke sensoren. Er is een druksensor die verbonden is met een schaal en een scherm waar hun software op de system on chip staat. In die schaal liggen verschillende soorten fruit. Op het scherm wordt een afbeelding getoond van dat fruit samen met de prijs. Het staat nu in promotie omdat er voldoende aanbod is. Worden er 2 stukken verkocht, dan is het aanbod kleiner en de promotie niet meer geldig. De prijs op het scherm stijgt automatisch. De sensor geeft dus door dat het gewicht vermindert en de software past de prijs onmiddellijk aan.  

Op diezelfde beursstand: een module met een NFC chip. Je gaat met je gsm (met nfc chip) langs om te registreren op een event bijvoorbeeld. Gedaan met papieren inschrijvingen of invulvelden op een website, gewoon even swipen. Het systeem is compatibel met verschillende sensoren: temperatuursensoren, regensensoren, windkracht-sensoren ... 

Centomedia ontwikkelde ook een app waarmee je op je gsm of tablet de schermen aanstuurt. Je kiest ervoor om een afbeelding of video éénmalig of in een loup weer te geven tot het scherm weer herstart.  Opgelet, dat werkt alleen met de schermen die Centomedia heeft geselecteerd en met hun software op de system on chip(SOC). Het instellen van de software gebeurt op een pc met software die cloud based is.

Wireless en touchscreens: draadloos presenteren met touch-functies

i3 sync touch

Als laatste maar niet als minste bezocht ik onze partners die oplossingen bieden op het vlak van draadloze presentatie en touchschermen. i3- technologies in zaal 10. i3 had al een mooie oplossing om via HDMI draadloos te projecteren of te presenteren via een scherm. Maar met de i3 sync touch gaan ze een stap verder: draadloos presenteren met touch-mogelijkheid. 

Vroeger had je altijd een usb-kabel nodig om de touch-functie te laten werken, nu is dat “a thing of the past”. En dat maakt i3-technologies uniek. Onnodig om te zeggen dat ze nu ook een nieuw touchscherm uitbrachten dat ook gebruik maakt van capacitive touch-technologie en vlekkeloos werkt. Kers op taart? De i3 Huddle 2.0. Hier hebben ze ook de next level bereikt. Het interactief scherm doet dienst als touchscreen maar ook als conferencing system met camera. Je laat zelfs andere deelnemers participeren en voegt makkelijk notities toe. Zeer vergelijkbaar met de surface Hub maar dan een stuk prijsvriendelijker.

Conclusie?

Integrated Systems Europe bleek weer een leerrijke ervaring en er komen leuke dingen aan die ons leven vergemakkelijken. Meer informatie of een demo? Neem gerust contact op via 011 60 90 10 of mail naar [email protected].

Michael Timmers
Internal Sales Consultant
Michael Timmers

[email protected]
T. +32 11 60 90 10