Terug naar overzicht
24-05-2016

Hoe is het met de Cloud gesteld?

De cloud lijkt over zijn hoogtepunt heen. De eerste bedrijven komen al uit de wolken en landen weer op hun eigen, lokale ICT-omgeving. Is het einde van de transitie naar de cloud daarmee ingezet? Neen, alleen is de hype nu echt wel voorbij. De cloud krijgt geen extra media-aandacht meer, wordt niet langer opgeklopt en niet iedereen praat er nog over. Maar dat betekent ook dat de cloud stilaan uitgroeit tot een volwassen alternatief. En dat de cloud-watervrees misschien ook stilaan overbodig wordt.

Daar wil ik in deze blog wat dieper op in gaan.

Mmmmmm, da’s lekkere cloud!

Binnen cloud computing bestaan er heel wat smaken. Om ervoor te zorgen dat we over hetzelfde spreken, licht ik deze smaken even toe:

  • SAAS - Software-as-a-Service
    De meest gebruikte vorm van cloud. De eindgebruiker gebruikt één applicatie via een browser zonder dat er een toepassing geïnstalleerd wordt.
  • PAAS - Platform-as-a-Service
    Cloud platform waarop je een omgeving bouwt, gebaseerd op de bestaande lagen storage, servers, networking en housing. Deze lagen zijn eigendom van derden en worden beheerd door de cloud-leverancier. PAAS is populair voor ontwikkelomgevingen.
  • IAAS - Infrastructure-as-Service
    De cloud-leverancier stelt een virtuele hosting ter beschikking. Via een pay-per-use model krijg je toegang tot resources zodat je de investering van een serveromgeving uitspaart.
    Voorbeelden? Een public cloud bij Google, Amazon of Microsoft. Of een private cloud bij een service provider zoals EuroSys. Voordeel van een private cloud is dat je meer mogelijkheden voor controle of beveiliging krijgt.

Met al dat cloud-geweld zou je bijna vergeten dat er nog een mogelijkheid is: een eigen server in intern of extern beheer. Dat model noemen we “on premise”.

Hybrid cloud - Best of both worlds

Door de grote diversiteit en de enorme waaier aan mogelijkheden adviseer ik om voor een “hybrid” oplossing te gaan.Besteed uit wat makkelijk uit te besteden valt, hou je belangrijkste data intern en kijk uit naar SAAS oplossingen die passen bij jouw bedrijf, bij jouw corebusiness.Als zo’n SAAS oplossing een perfect match lijkt, dan kun je de stap zetten naar de cloud. Zelfs hier bestaan tussenoplossingen. Vandaag zien we dat veel bedrijven hun CRM of Service module als eerste uitbesteden. Op die manier maken ze voor een specifieke toepassing gebruik van de laatste mogelijkheden zonder dat ze meteen alle data moeten migreren.

Wie gebruikt vandaag Software-as-a-Service?

IEDEREEN!  Wie heeft er geen LinkedIn, Facebook of Gmail account? Het zijn allemaal SAAS oplossingen die je online via je browser of app gebruikt.Deze oplossingen neem je zoals ze zijn, je kunt ze maar beperkt of helemaal niet aanpassen volgens je eigen behoeftes.

Wat voor wie?

Een startup heeft andere behoeftes dan een enterprise-onderneming. Een startup kiest meestal voor de snelle start met een SAAS model: Google for Work voor mail en agenda , Teamleader voor CRM. Een KMO daarentegen besteedt mail en agenda nog wel uit, maar houdt de bestaande boekhoud- of ERP-toepassing nog een tijdje in eigen beheer. Een enterprise-onderneming hecht meestal extra belang aan beveiliging. Zorginstellingen en scholen houden met nog andere parameters rekening. Daarom bestaat er geen standaardoplossing voor alles. Ik zie in de praktijk dat elk dossier uniek is en om een lange termijnstrategie vraagt. Als ICT partner vinden wij het onze plicht om onze klanten hierin te helpen en te begeleiden.

Gevangen op je eigen “on premise” eiland?

Je kunt je servers niet oppakken en de wolken ingooien. Enfin, dat kan wel maar dat wil je niet. Op die manier sleep je alle historiek en ballast uit het verleden mee. Gevolg? Je betaalt te veel omdat je software niet is afgestemd op de cloud en dat biedt geen voordeel als het gaat om flexibiliteit en gebruiksvriendelijkheid. Je blijft immers met traditionele software zitten.Hierdoor lijkt het of je gevangen zit in je traditionele omgeving. Wil je hier uitbreken, dan deel je de ICT-omgeving op in bedrijfsprocessen en bekijk je per proces of je het kunt uitbesteden. Je kijkt dan best naar bestaande cloud-oplossingen, een eigen applicatie omvormen naar de cloud is immers een duur en tijdrovend proces.

Het financieel plaatje

In het jargon noemen wij de overgang naar de cloud ook wel de overgang van CAPEX (Investeringen) naar OPEX (Operationele uitgaven). In plaats van één bedrag voor een vernieuwing die 5 jaar meegaat, betaal je maandelijkse bijdragen voor een bepaalde softwaretoepassing of dienstverlening. Vooral in een transitieperiode is het belangrijk dat beide kosten in kaart gebracht worden en beheerd blijven. Bedrijven kijken vaak op andere manieren naar deze budgetten en riskeren dubbel te betalen.

Het “Hotel Californa” gevoel

Voor je als bedrijf de stap zet naar het volledig extern plaatsen van je data, denk je best goed na. Wat zijn de mogelijkheden om de stap terug te zetten? En wat zijn de mogelijkheden als je wenst over te stappen op een ander cloud platform? Op die manier voorkom je dat je achterblijft met een “Hotel California”-gevoel.

Ik wil deze blog dan ook afsluiten met de laatste zin van dit historische nummer van The Eagles:

You can check out any time you like
But you can never leave!

Mark Aerts
Commercieel Directeur B2B - Bestuurder

linkedin Mark Aerts
Tel +32 11 60 90 09 | Gsm +32 474 96 36 00
[email protected]

Aanvaard marketing-cookies om deze video te bekijken.