Terug naar overzicht
17-11-2016

Internet of Things voor de KMO!?

The internet of Things

Vanmorgen 6u15: mijn iPhone speelt mijn favoriete wekkertune: Wake Up Boo! van de Boo Radleys. Ik check even mijn social media en meet ook de e-mailschade op van de voorbije nacht; gelukkig kan ik acht van de negen mailtjes die mijn Inbox Zero verpesten meteen archiveren, het overblijvende snooze ik tot deze middag. Mijn agenda geeft een drukke dag aan en ik check even mijn nachtrust: 7 uur en 52 minuten geslapen, zonder wakkere momenten volgens FitBit, ik voel me goed! Ik sta op, merk al lang niet meer op dat Nest al wist dat ik ging opstaan en zet de radio aan. Radio Paradise, mijn favoriete radiostation dat ik via de Philips Interradio stream draait Pink Floyd met Learning to fly en dat maakt de ochtend nog net iets beter dan hij al was! De laatste koffiepad gaat in de Nespresso. Ik herhaal even online mijn laatste bestelling, het wordt tijd dat ik die Nespresso Connected in bestelling knal ;-)
Het lijkt koud buiten, 5°C, niet volgens de thermometer, wel volgens de Weer App.
Had ik nu die Volvo al maar besteld, dan kon ik mijn auto alvast wat laten opwarmen.
Oei, ik moet vertrekken: Waze geeft aan dat het druk is en dat mijn rijtijd 40 in plaats van 25 minuten is! Let’s go!

Bovenstaande is een realiteitscheck; in onze huizen is het ‘Internet of Things’ al aan het plaatsnemen. Maar hoe zit het in het bedrijfsleven? En dan specifiek in de KMO’s?

Wat gebeurt er vandaag in de wereld?
“Digitale transformatie” en “disruption” worden gehyped. Intussen zijn de traditionele voorbeelden gekend:

  • Uber, ‘s werelds grootste taxibedrijf, heeft geen eigen auto’s
  • Facebook, ‘s werelds populairste eigenaar van media, maakt zelf geen content
  • Alibaba, de meest beruchte retailer, heeft geen voorraad
  • Airbnb, de grootste verhuurder van accommodaties, heeft geen vastgoed

In het bankwezen maakt men zich vandaag zorgen over Apple Pay of Google Wallet, waar je via je horloge betalingen zal kunnen doen, van bij de kleine kruidenier tot het aanschaffen van een nieuwe iPhone. Welke impact zal dit hebben op de bankkaart en in het verlengde daarvan op de traditionele bank?

Dit zijn natuurlijk bijzondere ontwikkelingen, die, voor de sectoren die ermee geconfronteerd worden, behoorlijk marktverstorend zijn. Al deze bedrijven baseren zich op technologie om diensten te verlenen waarbij het internet de belangrijkste spil is.

Internet of things
De volgende stap in deze digitale revolutie is intelligente connectiviteit, en dan komt het Internet of Things, kortweg IoT op de proppen. De beschikbaarheid van 3D-printing, intelligente robots en Human Machine Interface (HMI), waarbij mensen machines kunnen aansturen via intuïtieve touchscreenschermen (denk hierbij maar aan de nieuwe touchscreens in auto’s), zorgen voor een oneindige waaier aan mogelijkheden. Gecombineerd met IoT zal de impact hiervan gigantisch zijn op veel sectoren en dus ook bedrijven.

Vandaag zijn er kleine apparaatjes beschikbaar die aangestuurd kunnen worden via het internet, waarmee je schakelaars kan aansturen, temperatuur of luchtvochtigheid kan meten, motortjes bedienen … Van deze mini-computertjes zijn de Raspberry Pi en Arduino veruit de bekendste. De mogelijkheden zijn haast onbeperkt, het kost bijna niets (rond de €50) en de ontwikkelomgeving is Open Source, dus gratis!
Dit betekent dat iemand met een goed idee dit relatief makkelijk en goedkoop kan testen en waarmaken!

Ter inspiratie geef ik enkele praktische voorbeelden van ontwikkelingen die vandaag bezig zijn binnen verschillende sectoren:

Binnen overheden:
Deze vuilbakken geven een melding aan de gemeentelijke diensten als ze vol zijn. Hierdoor kunnen de ophalingen een stuk efficiënter gebeuren, met een financiële en ecologische besparing als gevolg.

Binnen de industrie:
Door machines met elkaar te laten spreken door middel van sensoren, en door machines 24x7 te laten monitoren en storingen te voorspellen, is men er van overtuigd dat ongeplande downtime enorm kan verminderen. Connected Factory (Cisco) spreekt hier zelfs van een vermindering met 48%. 

In de retailsector:
A/B testing is een technologie gekend vanuit websites en webshops, waarbij men de helft van de tijd de ene, en de helft van de tijd de andere tekst of afbeelding laat zien aan de bezoekers, om afhankelijk van de successrate te bepalen welke afbeelding of tekst het best werkt. Op deze manier kan je perfect meten welke het meest succesvol bij je doelgroep.
Door gebruik te maken van camera’s en sensoren in retailwinkels kan men detecteren welke producten het best op welke plaats staan. Achter deze link zit een overzicht van de bijna eindeloze mogelijkheden binnen de retailsector.

In de agrarische sector:
Op den boerenbuiten spelen natuurlijk andere wetten, maar door de weersvoorspellingen geautomatiseerd te volgen, het vocht in de grond te meten en het pesticidengebruik te integreren in één dashboard is er natuurlijk wel veel mogelijk. Agrariërs kunnen aan de hand van deze info, gecombineerd met foto’s en gedetailleerde kaarten, mogelijke problemen opsporen en bijsturen. Verder hebben ze door sensoren in de opslagplaatsen vanop afstand zicht op de hoeveelheid grondstoffen. Meer info en een leuke video over de mogelijkheden kan je vinden op OnFarm.
Mijn advies
De boodschap die ik met deze blog wil brengen, is dat het voor elke ondernemer belangrijk is op de hoogte te zijn van deze evolutie, want deze zal hoe dan ook plaatsvinden. Door geïnformeerd te worden en na te denken over de mogelijkheden binnen je eigen onderneming, kun je deze bedreiging omvormen naar een concurrentieel voordeel! 

Vandaag zijn wij met EuroSys, alsook onze partners Microsoft, Google en Dell, bezig om onze klanten te helpen met hun digitale transformatie. Indien u hierover eens een vrijblijvend gesprek of een brainstormsessie wenst aarzel dan niet om contact met me op te nemen, ik zal zorgen dat de (Nespresso Connected) koffie klaar staat! 

Mark Aerts
Commercieel Directeur B2B - Bestuurder

Linkedin
Tel +32 11 60 90 09 | Gsm +32 474 96 36 00
[email protected]