Terug naar overzicht
26-06-2018

Is de server en storage-oplossing ten dode opgeschreven?

Er valt veel te zeggen over de cloudoplossingen die legio aanwezig zijn. De cloud kan echt een goede oplossing zijn in specifieke gevallen. Maar is dit echt de heilige graal? De bedenking die we hierbij maken: wilt u uw omgeving afhankelijk maken van de internetconnectie en de snelheid van het internet?

Voor de productieomgeving lijkt me dat al een uitgemaakte zaak. Dat wilt u niet. Zeker als deze meer dan 12 uur per dag moet draaien, is de gevoeligheid van de internetconnectie een factor die u wilt uitschakelen. Maar ook voor de administratie blijft storage een bewezen oplossing. Uw eigen data in uw eigen bedrijf aanbieden aan de snelheid van uw netwerk. Daar is niets mis mee. U weet bovendien waar de data fysiek staan en wie er toegang toe heeft.

storage Dell

Om te bepalen hoeveel budget u hiervoor wil/moet voorzien, kan u een eenvoudige rekensom doen. Wat kost het als een bedrijf 1 uur zonder internet ligt? Deze berekening trekt u door naar 2 uur, 3 uur enz. Met deze berekening op zak kan u dan meteen de verdere analyse maken of de investering in een Centrale Storage oplossing zinvol is. In de meeste gevallen wint de shared storage oplossing het van enkele servers. Dit omwille van verschillende redenen.

De voordelen van centrale storage

Een fail-over op de servers is hiervoor natuurlijk een belangrijke reden. Alle data en virtuele servers zijn opgeslagen op de storage en de servers starten deze data van daaruit op. VAlt er één server uit, dan zal de andere server het automatisch overnemen met géén impact op de omgeving.

Maar niet enkel het noodscenario van een panne van één server is geruststellend, minstens zo belangrijk is het onderhoudsvenster voor de servers. U kan gecontroleerd één server eruit halen voor onderhoudswerken, uitbreidingen en dergelijke … terwijl uw omgeving up en running blijft.

Bovendien verdelen de fysieke servers hun kracht. Load-balancing is een extra troef om de performantie van de omgeving te garanderen.

storage dell server

Als bedrijf groeien we natuurlijk graag. Daardoor heeft u op termijn misschien meer rekenkracht nodig op specifieke virtuele servers. U kan die isoleren op een server als het een tijdelijke situatie is, maar u kan ook extra servers toevoegen om de noodzakelijke rekenkracht blijvend te bereiken. Deze oplossing is van toepassing als de aanwezige servers hun maximum hebben bereikt.

De investering in een centrale storage is zinvol omdat al uw data centraal wordt opgeslagen. Bij plaatsgebrek moet er dus enkel op de storage uitgebreid worden en niet meer in de afzonderlijke servers. Het totale volume van de storage is beschikbaar voor alle servers, dus geen harde schijf issues meer op de individuele servers.

Redundant opgebouwd

Ik hoor het u al denken: maar dan is de storage “single-point-of-failure” …
Eigenlijk niet want deze is volledig redundant opgebouwd: van elk onderdeel in de storage  zijn er minstens 2 aanwezig waardoor bij een defect van één onderdeel deze gewoon blijft verder werken. Het defecte onderdeel wordt binnen de 4 uur vervangen door de fabrikant waarna de redundantie weer hersteld is.

Storage is de perfecte oplossing voor elk bedrijf die continuïteit hoog in het vaandel draagt en de focus wil leggen op de eigen bedrijfsactiviteiten, de “core-business”,  i.p.v. het troubleshooten van ICT-issues of het botsen tegen de limieten van de systemen.

Tweede centrale storage

Gaat dit nog niet ver genoeg voor uw onderneming en wil u nog verder gaan, dan komen we in het straatje van de “Disaster Recovery” en “Business Continuity” terecht. Als u als bedrijf hier ook bedenkingen of plannen over hebt, is een goede eerste stap hierin om te investeren in een 2e centrale storage. Deze kunnen we verschillende rollen geven. 

Enerzijds is een back-up sowieso noodzakelijk. Dit budget kunnen we makkelijk verschuiven naar de 2e storage. Hier plaatsen we optioneel de historische back-up op en anderzijds een synchronisatie van de actieve data. Dit stelt u als bedrijf in staat om bij een “total disaster”, een verlies van de volledige infrastructuur, toch relatief snel op een andere locatie de systemen op te starten.

storage dell server

Afhankelijk van RTO en RPO worden deze oplossingen op maat uitgewerkt. RTO betekent Recovery Time Objective, ofwel: op welke tijd wil u terug opgestart zijn en RPO betekent Recovery Point Objective, ofwel: vanaf welke punt van de data wil u terug opstarten. Deze twee parameters zijn doorslaggevend om de juiste oplossing te positioneren.

Hebben we alle voordelen opgesomd? Zonder twijfel niet. Ook op technisch vlak zijn er nog wel wat zaken te vertellen over storage oplossingen, want ze zijn zeker niet allen evenwaardig.

Evenwicht tussen budget en continuïteit

Het is een delicaat evenwicht tussen wensen, noodzaak, nice-to-have en vooral budget, maar wij zijn ideaal geplaatst om deze weg samen met uw bedrijf te bewandelen en de gepaste oplossing naar voor te schuiven. Dat doen we op basis van een technische analyse en het beschikbaar budget.

Dit is “te duur” of onbetaalbaar voor mijn bedrijf? Verre van! Een deel van het budget verschuift van de servers naar de storage en een meerkost van 30% is reëel, maar u krijgt er continuïteit en bedrijfszekerheid van de IT-omgeving voor in de plaats met vergevorderde uitbreidingsmogelijkheden.

Contacteer ons. We gaan graag vrijblijvend het gesprek aan om de mogelijkheden te bespreken.

Sven Croymans
Account Manager & Sales Storage

linkedin
T. +32 11 24 69 39 | G. +32 495 27 72 07 
[email protected]