Terug naar overzicht
30-10-2020

Kijk deze Halloween jouw cyberangsten in de ogen

Morgen is het Halloween en worden we weer geconfronteerd met onze grootste angsten. Bij deze angsten horen ongetwijfeld ook cyberangsten. Of ben je niet bang om gehackt te worden? Om data te verliezen? Of om gegijzeld te worden door ransomware? Omdat we toch liever hebben dat je wakker ligt van een goede horrorfilm dan van cyberhorror, geven we je enkele tips om je te wapenen tegen de gevaren van het wereldwijde web.

Tip 1: BOOOEEE!! Weet waar de cybermonsters je kunnen aanvallen!

Weet je in welke mate je bedrijf beschermd is tegen cybercriminaliteit? Of jouw back-up wel werkt zoals hij zou moeten werken? Zijn je medewerkers die van thuis uit werken wel beschermd? Wat je niet weet, kan je ook niet oplossen. Daarom is het belangrijk om hier een goed beeld van te hebben. Om je hier een handje bij te helpen, hebben wij een Security Audit met barometer uitgewerkt. Aan de hand van maar liefst 22 categorieën en meer dan 150 controlemechanismen brengen wij de staat van jouw ICT-beveiliging in kaart. Daarnaast geven we ook adviezen om je bedrijf beter te beschermen. Pas deze adviezen toe en je brengt je ICT-security naar het hoogste niveau.

Bonustip: Naast onze Security Audit bieden we ook een gratis Security check van je domeinnaam aan. Met deze scan gaan we kijken welke kwetsbaarheden een hacker op dit moment over jouw bedrijf kan vinden. Dit rapport geeft je al een goed inzicht in de gevaarlijke lekken waar je rekening mee moet houden. De scan is geheel vrijblijvend, maar kan wel een mooie eerste stap zijn.

 scan jouw bedrijf nu geheel gratis

indringers laptop

Tip 2: Hoorde je ook die schreeuw? Zorg dat je medewerkers ook weten waar het gevaar loert!

Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat medewerkers vaak de oorzaak zijn van een IT-beveiligingslek. Cybercriminelen weten dat we soms gemakkelijk voor de gek te houden zijn. En daar profiteren zij van om zo het bedrijfsnetwerk binnen te dringen. Daarom is het heel belangrijk om jouw medewerkers hierin te trainen. Maak hen bewust van het gevaar, vertel hen waar ze op moeten letten en test hen ook. Stuur bijvoorbeeld eens zelf een phishingmail om te kijken wie in de val trapt. Zorg ook zeker dat ze weten wat ransomware precies is en hoe ze dit buiten het bedrijf kunnen houden.

Je kan je medewerkers niet alleen trainen, je kan hen ook helpen beschermen. Dat kan je doen door multi-factor authenticatie in te stellen, zodat ze naast hun wachtwoord ook een code nodig hebben om ergens te kunnen inloggen.

De toegang van de medewerkers beperken tot de data die ze nodig hebben om te kunnen werken, zorgt er ook voor dat ze niet per ongeluk verkeerde data verspreiden. En wordt er toch gevoelige data gelekt? Dan kan je waarschijnlijk sneller opsporen wie dat gedaan heeft.

IT-security gevaar

Tip 3: Pas op voor een zombieleger! Blijf je online verdedigingsmuren controleren!

Nu je weet waar je bedrijf kwetsbaar is (en je dit misschien al opgelost hebt) en je medewerkers gewapend zijn, is het belangrijk om te blijven testen en controleren. Zelfs als je bedrijf maar voor 1 seconde onvoldoende beveiligd is, kan een geautomatiseerd botnetwerk je bedrijfsnetwerk binnendringen. Het zou kunnen dat je hier niets van merkt, omdat er geen gegevens gestolen worden en alles gewoon blijft werken. Maar je kan dan bijvoorbeeld wel opgenomen zijn in een botnetwerk dat je site gebruikt voor illegale activiteiten.

Daarom is het dus belangrijk dat je scant en blijft scannen.

ethische hacker

Tip 4: Durf jij het aan? Nodig zelf eens een hacker uit!

Ben je er zeker van dat je IT-beveiliging op punt staat? Dan is het tijd om dat eens te testen. En hoe kan je dat beter doen dan door een echte hacker op je netwerk los te laten? Bij EuroSys werken we samen met enkele ethische hackers die, na enkele gesprekken en goede afspraken, proberen om jouw bedrijfsnetwerk binnen te dringen. Ze gaan op zoek naar alle kwetsbaarheden en proberen die te misbruiken. Lukt hen dat? Dan gaan ze in kaart brengen welke data ze kunnen bemachtigen en hoe ver ze kunnen binnendringen. Spannend, toch? Maar zo ben je wel zeker van een echt goede beveiliging. Een waar je ’s nachts niet van moet wakkerliggen.

Kijk de beveiligingsrisico’s recht in de ogen en pak ze direct aan voordat het een nachtmerrie wordt. Onze security experten zijn klaar voor de strijd!