Terug naar overzicht
19-03-2015

Microsoft introduceert Windows Hello

Microsoft heeft een verrassing in petto voor ons, deze zomer al wordt Windows 10 gelanceerd. Een exacte datum zal later volgen. Windows 10 zal tegelijk beschikbaar zijn in 190 landen en 111 talen. Iedereen die nu op zijn computer Windows 7 of 8 heeft staan, kan vanaf dan een gratis upgrade doen naar Windows 10. Belangrijk: wie dat niet het eerste jaar doet, moet de volle pot betalen voor het nieuwe besturingssysteem.

Windows Hello

Microsoft kondigt een nieuwe functie binnen Windows 10 aan, die traditionele wachtwoorden op den duur overbodig moet maken. Windows Hello laat je namelijk inloggen met je gezicht, je ogen of vingerafdruk. Om gebruik te maken van die nieuwe functies, heb je wel gespecialiseerde apparatuur nodig. In de eerste instantie kan je alleen je gezicht of iris scannen met camera's die Intels Realsense 3D-technologie ondersteunen. Die worden dit jaar verwacht, bv in laptops.

Om je vinger te kunnen scannen, heb je een vingerafdrukscanner nodig als je op die manier jezelf wilt identificeren. Waarschijnlijk heeft niet iedereen die gadgets zomaar in huis, wanneer Windows 10 in de zomermaanden lanceert. Als het aan Microsoft ligt, wordt de technologie telkens vaker standaard ingebouwd in apparaten die op Windows 10 draaien.

Paspoort

De gegevens worden niet online opgeslagen maar enkel lokaal. Daaraan ligt een nieuw systeem ten grondslag: Microsoft Passport. Met de biometrische scanners log je in op dat digitale paspoort. Vervolgens kun je er websites en diensten mee ontgrendelen, zodat je geen wachtwoorden meer nodig hebt.