Terug naar overzicht
28-11-2019

Minder is ook duurzaam

In de eerste blog waarin ik schrijf over het ‘niet aanschaffen van producten die u (nog) niet nodig heeft’, heb ik op een eenvoudige manier de impact hiervan verwoord. Maar soms is vervanging toch noodzakelijk. Ook op dat moment kan u duurzame keuzes maken. Onder andere door te kiezen voor ‘minder’.

Heeft u zich weleens afgevraagd of iedereen die een computer gebruikt, deze ook ten volle benut? Vaak wordt alles uit gemak vervangen. Maar de snellere computers die u al had en niet meer voldoen voor de ene gebruiker, zouden die wellicht gebruikt kunnen worden door iemand anders? Schuift u weleens computers door? Is er iemand die enkel teksten verwerkt en voldoende heeft aan een ‘oudere’ die niet meer supersnel is?

Cloud

Naast het overzicht van al uw apparaten en de keuze voor eventuele herbestemming, kunt u ook denken aan de capaciteit die u nodig heeft. Er zijn tegenwoordig genoeg applicaties beschikbaar die ‘in de cloud’ werken. Uw computer heeft dan minder geheugen nodig. Een snelle internetverbinding volstaat. Dit houdt ook in dat er minder prestatie van het eigen apparaat wordt gevraagd. Zo kan u kiezen om apparaten aan te schaffen die langer meegaan, omdat de gevraagde prestatie, door die cloud-oplossingen, minder hoog is en vervanging minder snel nodig is.

Stroomverbruik

Als laatste is er ook nog een snelle stap naar ‘minder’ die u meteen kan toepassen, namelijk minder stroomverbruik. Computers blijven ‘s nachts vaak aan staan, of springen op een screensaver. En dit gebeurt niet alleen ’s nachts en ’s avonds, maar ook regelmatig overdag, tijdens een werkbezoek van uw personeel of tijdens vergaderingen. Indien het niet nodig is, gebruik iets dan niet.

Bijna alle computers zijn tegenwoordig uitgerust met software om onnodig stroomverbruik tegen te gaan en dit kan veelal op afstand worden ingeregeld. Een scherm dat automatisch dooft, verbruikt altijd nog minder dan de spaarstand. En die screensaver met uw bedrijfslogo, wellicht kan het ook zonder, een zwart scherm gebruikt tenslotte het minste stroom. Dit zijn kleine stappen, maar veel kleine stappen maken ook impact, duurzame impact.

ivITa

EuroSys kan u adviseren over cloudoplossingen en duurzame werkwijzen. Bijvoorbeeld het automatisch uitschakelen van uw scherm en computers. Dat kunnen we vanuit ons systeem ivITa makkelijk instellen. En mocht u nou heel graag toch een screensaver willen gebruiken, laat deze dan in ieder geval een duurzaamheidsclaim geven… iets van 3…2…1…en uit!

Danny Verdonk
Duurzaamheidscoach voor EuroSys