Terug naar overzicht
24-10-2019

Minder recyclen?!

Wanneer men een blog over duurzaamheid schrijft, dan is het misschien vreemd om in de titel een anti-ecologische boodschap te delen. Want recyclen is toch juist veel duurzamer dan verbranden? Dit is waar, maar er zijn nog tal van andere manieren om duurzaam te leven.

Recycling is al jaren een bekende methode om de afvalberg te verminderen. Maar recyclen -in de officiële betekenis- is vooral een manier om grondstoffen terug te winnen uit afval en deze weer in te zetten. Recycling is in de duurzaamheidsladder net één van de allerlaatste stappen. Omdat we eerst afval moeten produceren, voordat we deze kunnen recyclen. Dat terwijl we zoveel duurzame stappen kunnen zetten voordat we recyclen. Laten we beginnen met het niet-creëren van afval.

Schaarse materialen
Bij ICT denken we vaak aan het duurste, snelste en vooral het nieuwste. De digitale infrastructuur is vandaag de ruggengraat van menig onderneming, dus waarom zouden we daarin niet flink investeren? Nou, bijvoorbeeld omdat elke nieuwe computer nogal wat negatieve bijeffecten heeft. Ten eerste zijn er ontzettend veel grondstoffen nodig om onze apparatuur te maken. Een laptop van pakweg 2,5 kilo vraagt ongeveer 1000 tot 1500 kilogram aan ruwe grondstoffen. Dat betekent dat meer dan 99 procent daarvan afval wordt. Ook zijn er veel schaarse materialen nodig om een computer te maken en zijn de voorraden daarvan steeds moeilijkere en slechtere omstandigheden te verkrijgen. Een groot deel van het elektronische afval verdwijnt, zelfs correct gerecycleerd, nog steeds naar ontwikkelingslanden om daar verbrand te worden.

Mindset
Ok, maar jullie verkopen dat toch ook gewoon, hoor ik u denken? Inderdaad, en het wordt ook gekocht. Het is ook niet dat we per direct terug moeten naar de middeleeuwen en we zonder digitale middelen verder moeten, maar we kunnen wel bewuste keuzes maken. In wat u koopt, maar vooral ook in wat u niet koopt. Iets niet kopen is de meest duurzame keuze die u kunt maken. Dat vraagt een andere benadering, een andere mindset. Nog vaak komen we bij bedrijven die in één keer een volledige infrastructuur aanpassen. Hierbij wordt iedereen voorzien van een nieuwe PC of laptop. Maar als u uitzoomt, en op een afstand kijkt naar wat u al heeft, is het dan echt nodig om alles te vervangen? Kan u misschien de vervanging van enkele apparaten met een jaartje uitstellen? Wat bespaart u dan eigenlijk?

Besparing 
Stel dat u een laptop na drie jaar vervangt. Tenzij u heel zware applicaties draait, is dit eigenlijk niet nodig. Wat als u deze laptops minstens nog een jaar laat draaien? U bespaart dan in ieder geval 25 procent aan grondstoffen ten opzichte van een nieuwe laptop, want u vervangt veel later. Dat scheelt dus ongeveer 250 kilogram aan ruwe grondstoffen en de schadelijke productie daarvan. Daarnaast creëert u 25 procent minder afval. Dan klinkt als een kleine besparing, maar als u weet dat er in alleen in de EU dagelijks 160.000 laptops worden weggegooid, dan is 25 procent een significant verschil! Als elke onderneming op deze wijze zijn vervangingen zou vormgeven, dan zou dat per jaar 14,6 miljoen stuks elektronisch afval besparen.

Goed verhaal
Duurzaam aankopen van een iets duurder product betekent ook 1 jaar langer gebruik. Een gigantische besparing. Het vraagt een andere blik op uw producten, maar ook een goed verhaal naar uw medewerkers. Daar helpen we u graag bij. 

We helpen u graag met het maken van duurzame keuzes en hebben daarvoor de expertise in huis. Als u aan uw medewerkers vertelt dat we met zijn allen zojuist een duurzame keuze maakten en u dit in cijfers kan aantonen, wie van uw medewerkers zou u daarom dan veroordelen? Wie zou dit niet op het volgende verjaardagsfeestje doorvertellen aan zijn buurman?

Dus, recyclen van afval? Liever niet. Beter gewoon niet aankopen wat u niet nodig heeft of in ieder geval de aankoop uitstellen tot de noodzaak er is. Omdat elk jaar een verschil maakt!

Danny Verdonk
Duurzaamheidscoach voor EuroSys