Terug naar overzicht
04-05-2020

Onze actie: ieder kind heeft recht op een laptop

Deze coronacrisis vraagt om solidariteit van iedereen. In deze harde tijd moeten we voor elkaar zorgen waar dat mogelijk is. Bij EuroSys steunden we voor de crisis al op regelmatige basis een goed doel, dus nu is dat zeker niet anders. Deze keer kozen we ervoor om te steunen waar we dat het beste kunnen. Daar waar onze kennis ligt: in de IT. Omdat veel kinderen ineens van thuis uit les kregen, was er een grote behoefte aan extra laptops. Niet iedereen kan zich zomaar een laptop voor zijn kind/kinderen veroorloven. Daarom besloten we om een inzamelactie te organiseren voor oude laptops. Deze laptops werden leeggehaald, opgekuist en klaargemaakt voor hergebruik. Ze kregen een nieuwe thuis bij kansarme kinderen, die nu ook een kans hebben op thuisonderwijs.  

De vraag naar de laptops was echter zo groot, dat Mark Lens, eigenaar van EuroSys, besloot er mee zijn schouders onder te zetten. Met Ondernemers voor een warm België, maakte Mark de actie nog groter en koppelde hij er ineens een fundraising actie aan. Want laptops klaarmaken voor een nieuwe eigenaar kost geld. Zeker als je meer dan 700 aanvragen binnenkrijgt.  

Wat houdt de actie precies in? 

We zijn op zoek naar 1.000 laptops voor kansarme kinderen uit het basisonderwijs. Deze laptops mogen gerust wat ouder zijn, zolang ze nog maar werken. In samenwerking met onze partner Tech Data maken we deze toestellen terug in orde. Wij wissen de gegevens van de toestellen, installeren Windows 10, en een antivirusprogramma voor 1 jaar. De schenkers van de laptops kunnen op basis van het serienummer van de notebook een certificaat opvragen dat bewijst dat hun gegevens gewist zijn. De laptops krijgen nog een computertas en muis mee en vertrekken dan naar organisaties die zich inzetten voor kansarme kinderen. Via deze organisaties zijn we er zeker van dat de laptops goed terecht komen.  

Per laptop die we opkuisen en voorzien van een windows 10 licentie, draagtas, draadloze muis en 1 jaar antivirus kost dat 100 euro excl. BTW + 10 % werkingskosten voor de Vzw. Tevens planten we per laptop 10 bomen zodat de oorspronkelijke notebook en het refurbishen C02-neutraal zijn.

Vandaar dat we ook op zoek zijn naar het mooie bedrag van 110.000 euro. Wie geen laptop kan doneren, maar toch wil helpen, kan dus altijd geld schenken. 

Dankzij de hulp van Tech Data, de grootste IT-verdeler van België, en onze eigen mensen kunnen we nu tussen de 100 en de 200 laptops per dag klaarmaken.  

Hoever staan we met de actie?

Momenteel hebben we al 700 laptops mogen ontvangen op ons kantoor in Houthalen. Dat is al een mooie stapel, maar we zijn er nog niet. We kunnen nog beter! Op termijn willen onze actie uitbreiden naar iedere kansarme, dus we gaan elke laptop zeer goed kunnen gebruiken. 

Ook qua inkomsten zijn we op de goede weg, maar is het einde nog niet in zicht. De teller staat momenteel op meer dan 64.000 euro.  

Wat kan jij doen?

Het ligt voor de hand: we zoeken dus nog extra laptops en extra funding. Wil je helpen? Dan verwijzen we je graag door naar de website van Ondernemers voor een warm België waar je alle informatie vindt.  

Beluister ook zeker het webinar dat Mark Lens hierover gaf. Echt de moeite om deze actie door zijn ogen te zien. 

Ten slotte willen we iedereen die ons gesteund heeft via deze weg nog eens bedanken. Jullie helpen deze kansarme kinderen mee door de crisis en geven zo hoop voor de toekomst.