
Oud & Nieuw
In het begin van het nieuwe jaar is deze titel vanzelfsprekend. Het oude jaar is weg en het nieuwe jaar is gekomen. Zo ook met de producten die wij gebruiken. Oude producten doen we weg en nieuwe producten komen ter vervanging. Anno 2020 zijn er echter ook talloze nieuwe mogelijkheden voor het vervangen van producten die niet direct nieuw zijn. Graag geef ik u 2 voorbeelden hiervan: Refurbished en Remanufactured.
Refurbished - opgeknapt
Refurbished artikelen zijn producten die als het ware opgeknapt zijn. Het zijn vaak nog goed werkende apparaten, die wellicht hier en daar wat verouderd zijn, maar nog prima meekunnen. Refurbishen is een manier om deze producten een nieuw leven te geven. Deze methode wordt vooral met telefoons vaak ingezet, waarvan het meest sprekende voorbeeld de iPhone is.
De producten die hiervoor in aanmerking komen, zijn soms vies of licht gekrast. Het opknappen van de buitenkant, het visuele aspect, volstaat vaak al om hier weer een (aantal) jaar mee door te kunnen. Het scherm van bijvoorbeeld een telefoon, maar ook van een tablet of een laptop kan met enkele simpele handelingen vaak als nieuw gemaakt worden. Verder kunnen producten aan de binnenzijde schoongemaakt worden waardoor het stof eruit is en de kans op schade, bijvoorbeeld door oververhitting door datzelfde stof, vele malen kleiner is. Een doek erover, kleine schades opknappen en het zijn weer mooie apparaten die een tijd mee kunnen.
Remanufactured – opnieuw opgebouwd
Gaan we nog iets verder in deze opknapbeurt, dan spreken we van remanufacturing. In dit geval wordt een oud product vaak volledig uit elkaar gehaald en weer opnieuw opgebouwd. Het is misschien nog wel het best te vergelijken met het restaureren van oude producten.
Een goed voorbeeld hiervan op ICT-gebied is Circular Computing, een leverancier waar EuroSys verdeler van is in België. Bij Circular Computing worden oude modellen uit de top van de markt (de Elitebooks en Ultrabooks) in een gestroomlijnd proces volledig gedemonteerd en worden onderdelen waar nodig vervangen. Ook worden er nieuwe harde schijven en batterijen geplaatst en wordt het scherm vervangen. Dat laatste is een bijzonder proces. Het scherm van een laptop bestaat uit verschillende lagen. De bovenste laag (of lagen indien noodzakelijk) worden afgepeld van de onderste lagen en vervangen door een nieuwe folie. Hierdoor is het scherm weer nieuw, zonder dat er een volledig nieuw scherm gemonteerd hoeft te worden. Dat zorgt voor een enorme besparing in het verbruik van grondstoffen.
Bovendien zijn alle computers van Circular voorzien van een nieuwe print op het toetsenbord. Dat is nodig omdat niet elk land met dezelfde lay-out werkt. Denk hierbij aan het verschil tussen een Azerty (België) en Querty (Nederland) toetsenbord. Door het toetsenbord volledig te wissen qua letters en er nieuwe letters op te drukken kunnen oude apparaten gebruiksklaar worden gemaakt voor elk land.
Deze remanufactured laptops moeten natuurlijk wel de prestatie leveren die u verwacht. Uit testen is gebleken dat deze producten 97% van de snelheid van een nieuwe computer in dezelfde prijsklasse halen. Een minimaal verschil dus. En de kwaliteit? Ook die is gewaarborgd, aangezien Circular Computing een garantie biedt van 3 jaar. Ook belangrijk: de prijs. Die ligt als vanzelfsprekend onder de prijs van een nieuwe, tot wel 50% lager. Zo wordt een remanufactured laptop een heel interessant en duurzaam alternatief voor een nieuwe laptop.
Is er dan geen enkel bezwaar? Natuurlijk wel. Nieuwe bedrijven (zoals Circular Computing) zijn bezig om de markt te verduurzamen en daarbij lopen zij natuurlijk nog aan tegen de zogenaamde kinderziektes in hun proces. Maar hoe meer hun producten worden gebruikt, hoe sneller zij dit proces kunnen verbeteren en nog duurzamere stappen kunnen zetten.