Terug naar overzicht
25-01-2021

Stijgende bitcoinwaarde schudt hackers wakker

In december 2020 koppen de kranten: ‘Bitcoin voor het eerst meer dan 20.000 dollar waard’. Even later, begin dit jaar, stond zelfs al te lezen: ‘Opnieuw record voor bitcoin, waarde overstijgt 35.000 euro’. De waarde van virtuele munt neemt ongeziene proporties aan. Een trigger voor hackers, weet EuroSys. Het Limburgse IT-bedrijf trekt dan ook aan de alarmbel: beter voorkomen, dan genezen.

“Bitcoins vormen de gangbare valuta bij hackers. Zij zullen door de stijgende waarde nu nog meer actief zijn. We willen ondernemingen daarom waarschuwen om hun IT security serieus te nemen”, vertelt Lieven Boes, technisch directeur EuroSys.

Vraagprijs: bitcoins

Ransomware of gijzelsoftware is een geliefkoosde methode voor hackers. Via phishing e-mails of malafide websites en dito downloads krijgen ze toegang op het bedrijfsnetwerk en blokkeren zo de toegang. Dan begint de miserie. Je hebt een encryptiesleutel nodig om alles te recupereren, maar daar staat vaak een stevige prijs tegenover. Een prijs die in bitcoins wordt betaald.

“Iedereen is hier vatbaar voor, ook kleinere kmo’s. Hacking gebeurt meer en meer automatisch in plaats van doelgericht. Hackers schuimen het internet af naar kwetsbaarheden en slaan toe als ze er vinden”, vertelt Lieven Boes. “Zeker nu een bedrijfsnetwerk zo gespreid is door toedoen van het verplichte thuiswerk, komen die kwetsbaarheden nog meer bovendrijven.”

Beter voorkomen dan genezen

Recent kreeg Lieven op één week tijd telefoons van twee bedrijven die hiermee geconfronteerd werden. “Wanneer er geen back-up is blijft de oplossing beperkt tot twee mogelijkheden: het netwerk van nul opbouwen, wat het minst wenselijke is, want dan ben je alle data kwijt. Of een onderhandelingsfase met de hackers opstarten. Enige nadeel is dat je op voorhand moet betalen en dan maar moet hopen dat je opnieuw toegang krijgt.”

De beste manier is om de kwetsbaarheden op voorhand aan te pakken en toe te groeien naar een doorgedreven IT-veilige omgeving. “Daarvoor werken we met een Security Barometer. Aan de hand van een audit brengen we het veiligheidsniveau in kaart en na onderling overleg doen we bijsturingen waar gewenst.”

Bescherm jouw bedrijf tegen hackers

Benieuwd welke kwetsbaarheden een hacker over jouw bedrijf te zien krijgt? Op haar website biedt EuroSys een gratis security scan aan, waarmee je zelf makkelijk aan de slag kan. Een securityspecialist van EuroSys bespreekt nadien met jou het resultaat en stelt vrijblijvend een plan op maat voor.

Of wil je je graag zelf wat verdiepen in de duistere wereld van ransomware? Dan vind je via deze link een whitepaper rond ransomware. Kom je liever in direct contact met een security expert?
Contacteer ons via 011 60 90 10 voor een afspraak.

 

bron: Made in Limburg - 25.01.2021