
Trinity College Library versus Google
We hadden geen betere plek kunnen kiezen om onze trip naar de Google Partner Summit in Dublin af te ronden dan de Trinity College Library. Het contrast en tegelijk de overeenkomst kon haast niet beter: van Google, waar elke dag wel iets nieuw gebeurt, waar machine learning ervoor zorgt dat zoeken naar bestanden bijna overbodig wordt (ze worden je voorgeschoteld nog voor je ze nodig hebt, denk aan Quick Access in Google Drive), naar Trinity College Library, waar geschiedenis bewaard wordt. Gebouwd in de 18de eeuw met een collectie boeken die teruggaat tot de eerste gedrukte exemplaren, intussen meer dan 600 jaar oud.
Beide zijn plekken waar kennis vergaard wordt, en toch, totaal anders. De boeken in Trinity College worden random geplaatst, niet per vakgebied, auteur of onderwerp. Niet alfabetisch gerangschikt. Gewoon, waar plaats is! Letters en cijfers op de legplanken en op de gangpaden vormen een code, waarmee alle titels in een database gecatalogeerd worden. De overeenkomst: op Google Drive kan je tot op zekere hoogte ook al je bestanden random neerzetten, alleen profiteer je daar van de ingebouwde Google Search om ze terug te vinden of Google Cloud Search om doorheen de hele G Suite te zoeken.
In de Trinity College Library werken enkele preservation specialists. Zij reinigen en restaureren minutieus elk boek en zijn zo na 14 jaar toch al halverwege de bib geraakt. Nog 100 000 exemplaren te gaan. Disaster recovery bestaat voor hen uit een spons waarmee ze het stof der tijd van de boeken vegen. Zo kunnen de vele schatten van de bib er weer een paar honderd jaar tegen. Achter oude bruine covers blijken prachtig gekleurde, vaak handgeschilderde platen te zitten. Konden we daar Google Search maar eens op loslaten!
Niet ondenkbaar trouwens: Google Cloud Platform heeft er de infrastructuur en de rekenkracht voor. Via machine learning en Artificial Intelligence zou je alle gerelateerde info in een vingerknip kunnen raadplegen, met de App Development Modules zou je de bib wereldwijd ter beschikking kunnen stellen en met behulp van API’s zou je de app van bijvoorbeeld een online drukker kunnen aanspreken om al die eeuwenoude wetenschap en literatuur - godbetert - in uw living aan de muur te hangen. Een integratie met G Suite is vanzelfsprekend, zodat elke student in alle rust op zijn of haar Chromebook een thesis kan schrijven. Je typt gewoon het onderwerp en laat de Explore knop de rest van het werk doen. Machine learning en data analysis kan geselecteerde content met elkaar in verband brengen, en klaar!
Nobel neveneffect van deze assumptie: de boeken hebben momenteel enorm te lijden onder de horden toeristen die jaarlijks de bibliotheek bezoeken. Door de atmosferische vervuiling die dit met zich meebrengt, dient de vraag zich stilaan aan of deze bib niet beter afgesloten wordt voor publiek. Kan Google Trinity College redden? Ik denk het wel!
Je hoeft geen Trinity College Library te hebben om grootse dingen te realiseren met Google. De tools en platformen zijn er voor iedereen. Reach for the stars, think 10x!
Samengevat, de rode draad doorheen de partner summit: Google is intussen veel meer dan een zoekmachine, Adwords of G Suite. Cloud is the new black, waarmee Google het Cloud Platform een prominentere positie wil geven in het productgamma. Daarnaast wil Google productivity een stevige boost geven door machine learning op verschillende niveaus in te bouwen. Dit alles met een doorgedreven aandacht voor security.
Wie nog twijfelt over de stabiliteit en bereikbaarheid van een G Suite in de cloud: deze blog is geschreven op het vliegtuig op een smartphone in flight mode, in Google docs. Any place, any device, any time!
Wil je meer weten over G Suite? Neem contact op met ons!