Terug naar overzicht
19-08-2016

Verbeterde security meldingen in Gmail

Regelmatig verschijnen via social media of andere kanalen berichten over onbetrouwbare e-mails. Deze malafide e-mails installeren schadelijke software op uw pc, zoals u in een eerder nieuwsbericht kon lezen, of proberen u te misleiden om uw persoonlijke gegevens zoals logins, paswoorden of creditcard gegevens te achterhalen.
Virusscanners en Safe Browsing technologie ten spijt, het blijft een feit dat de eindgebruiker nog steeds een grote verantwoordelijkheid draagt in dit verhaal.

Vanaf deze week wijzigt Google de security waarschuwingen in Gmail.
Zo kan u voortaan in één oogopslag zien of de e-mail geauthenticeerd werd door de afzender met behulp van DKIM of SPF, m.a.w., of de e-mail werd verstuurd vanaf een door de afzender goedgekeurde bron. Is de mail niet geauthenticeerd door de afzender, dan ziet u een vraagteken in plaats van een profielfoto of bedrijfslogo. Dit is al een eerste indicatie dat de mail mogelijk niet betrouwbaar is.

verbeterde security warnings in Google mail

Daarnaast zal de Chrome browser ook een duidelijkere melding tonen wanneer u een link aanklikt die mogelijk schadelijk is.

Safe Browsing security warning

Deze beide signalen geven u een duidelijke indicatie dat u best even nadenkt voor u verder klikt.

Enkele bijkomende tips om u te wapenen tegen misbruik per e-mail

  • Configureer authenticatie in twee stappen op uw e-mail account. Dit zorgt ervoor dat - indien u op een vreemd toestel inlogt - u steeds een code toegestuurd krijgt op uw telefoontoestel, vast of mobiel. Een crimineel die uw wachtwoord probeert te misbruiken, heeft uw telefoontoestel niet en zal dus niet kunnen inloggen.
  • Klik nooit zomaar op links in e-mails, zeker als u de afzender niet kent of als de mail overkomt als 'enigszins vreemd'. Wijs met de muiswijzer over de link en kijk waar de link effectief naar verwijst. Wanneer u webmail zoals Gmail gebruikt via de Chrome browser, dan verschijnt de effectieve link onderaan in uw browservenster.
  • Open nooit bijlagen in verdachte mails
  • Lijkt een mail te mooi om waar te zijn, dan is het dat meestal ook.
  • Twijfelt u over een bericht van een bekende afzender? Bel de persoon in kwestie even op om het bericht te verifiëren.

Wenst u meer informatie over Google accountbeveiliging of wil u meer info over gebruikerssensibilisering? Wij adviseren u graag!

 

Wendy Daniels
Business Productivity Consultant

Wendy Daniels - LinkedIn
Tel +32 11 24 69 19
[email protected]