
Waardeer het, repareer het
Stel dat de meest duurzame manier van omgaan met producten is: niet aanschaffen en niet gebruiken. Dat is uiteraard een utopie. Er is wel nog altijd de keuze om ze te hergebruiken. Maar soms is dit gewoon niet meer mogelijk. Apparaten zijn te traag of simpelweg gewoon stuk. Direct vervangen is een vaak genomen keuze, maar er zijn duurzamere keuzes.
Tonnen materiaal
Elektronica is vaak goed te herstellen. Toch kiezen we vaak voor vervangen. Daarbij is de financiële factor vaak doorslaggevend. Herstellen is soms maar een fractie goedkoper of net zo duur als vervangen. Maar we maken een denkfout. Kijken we naar de euro’s, dan klopt dit. Maar de hoeveelheid materiaal voor vervanging van één onderdeel, ligt toch veel lager dan voor een nieuw exemplaar.
De productie van een nieuwe laptop kost ongeveer 1000KG (!) aan nieuwe materialen. Het vervangen van slechts één onderdeel verbruikt uiteraard veel minder. Dit is voor u financieel niet zichtbaar. Dat ligt aan de manier waarop er in de wereld geproduceerd wordt. We kunnen dus voor hetzelfde geld een product repareren. De optelsom is dan niet enkel de financiële consequentie maar ook de impact op het milieu.
Upgrade your shit!
Naast repareren is ook upgraden van elektronica een mogelijkheid. Denk aan een nieuwe harde schijf, accu of nieuw geheugen! Dit verlengt de levensduur, voorkomt onnodige vervanging, verbruik van materialen en afval. Klinkt als een win-win, als u het mij vraagt.
Winkelhieren
Een ander positief punt bij upgrading: u steunt de lokale ondernemer. Binnen de keten van productie werken veel grote bedrijven met enorme financiële belangen. Daarbij gaat er vooral veel geld naar de aandeelhouders. Upgraden doet u beter bij een lokale onderneming, zoals EuroSys. Dan is ook uw garantie en continuïteit gewaarborgd. Vervangen doet u bij een KMO. Een lokale ondernemer profiteert van deze werkgelegenheid. Uw investering komt ook onmiddellijk terecht in uw eigen omgeving in plaats van bij een grote, lange internationale keten.
Repair-cafés
Herstellen én upgraden doet misschien denken aan vroeger. Toen kochten we spullen om deze zo lang mogelijk mee te laten gaan en pas te repareren wanneer ze stuk gingen. Deze trend begint langzaam te groeien. Dat is onder meer zichtbaar met het ontstaan van repair-café’s over de hele wereld. In Nederland is er zelfs vanuit de overheid een campagne opgezet onder de naam ‘waardeer het, repareer het’. Daarbij is duidelijk dat we als gebruiker van producten zelf onze impact op het milieu, op onze eigen economie en op onze duurzame waarden hebben.
Als EuroSys stimuleren wij graag deze denkwijze. We weten dat we het niet alleen kunnen verduurzamen en dat we daarvoor onderdeel zijn van een grote keten. Zowel internationaal met onze leveranciers, als ook lokaal met lokale ondernemers. Een belangrijke schakel daarin zijn onze klanten en de keuzes die zij maken. Door bewustwording en nadenken over kansen kunnen wij waardevolle samenwerkingen opstarten. Doet u met ons mee?