
Waarom upgraden naar Windows 11?
Begin 2022 start Microsoft met de uitrol van haar nieuwe besturingssysteem, Windows 11. Deze versie brengt, naast een opgefriste look, ook heel wat andere nieuwigheden met zich mee, om de gebruikerservaring steeds te verbeteren. We zetten ze even in een overzicht.
Wat is er nieuw in Windows 11?
- Wat meteen opvalt is de taakbalk die nu centraal in je scherm staat.
- Het nieuwe startmenu toont niet meer de Live Tiles en staat nu in het midden van de taakbalk in plaats van links. Je kan dit indien gewenst steeds terug naar de zijkant verplaatsen. In het startmenu kan je nu ook recent gebruikte bestanden vinden, zelfs bestanden die je opende in Android of iOS.
- Microsoft heeft de chatfunctie van Teams in de taakbalk geïntegreerd. Hierdoor kan je eenvoudig chatten, bellen of videobellen met andere Teams-gebruikers zonder de app te moeten openen. Ook kan je vanuit de taakbalk gebruikers muten of presentaties starten. Je kan zelfs chatten met mensen die geen Teams gebruiken. Dit gesprek zou dan via sms verlopen.
- Een andere opvallende wijziging zijn de Android-apps die je voortaan ook in Windows kan gebruiken. Dat is vooral handig voor tablets, apparaten met een touchscreen en games die niet op pc beschikbaar zijn. Deze apps kan je downloaden via de Amazon Appstore, die geïntegreerd wordt in de Microsoft Store. Deze store zou volgens Microsoft helemaal vernieuwd zijn: opgefrist, sneller en gemakkelijker om apps te zoeken.
- De Microsoft store wordt trouwens ook interessanter voor ontwikkelaars. Zij die hun eigen betaalsysteem integreren, mogen hun omzet volledig zelf houden. Zij die het betaalsysteem van Microsoft gebruiken, geven 15 procent van hun inkomsten af aan Microsoft. Microsoft reageert hiermee op de hoge percentages die ontwikkelaars bij Apple en Google moeten afstaan.
- De widgets zijn terug. In Windows 11 kan je je bureaublad terug aankleden met je agenda, een zoekbalk, weersvoorspellingen en andere informatiebronnen.
- Wie in meerdere toepassingen tegelijk werkt, zal ook zijn voordeel halen uit de Snap Layouts, Snap Groups en Desktops. Snap Layouts is een manier om je bureaublad in te delen, bijvoorbeeld met vensters in een hoek van het scherm. Met Snap Groups kan je via de taakbalk zien welke vensters gegroepeerd zijn en Desktops is de mogelijkheid om virtuele desktopomgevingen te maken.
- Ook de stemherkenning in Windows 11 zou flink verbeterd zijn. Dat is handig voor wanneer je even een pauze wil nemen van al het typen en jouw ideeën gewoon wil vertellen. Windows 11 kan automatisch leestekens plaatsen en werkt met stembevelen.
Eind dit jaar wordt Windows 11 als gratis upgrade aangeboden aan wie nu al Windows 10 heeft. Omdat niet alle pc’s deze upgrade zullen aankunnen, maakte Microsoft een PC Health Check app beschikbaar. Daarmee kan je testen of je pc in aanmerking komt voor Windows 11.
Dit zijn alvast de minimum specificaties waar je pc aan moet voldoen:
- CPU: 1 Ghz of hoger met 2 of meer cores op 64 bit
- RAM: 4 gigabyte
- Opslag: 64 gigabyte
- Scherm: minimum 9 inch met 720p resolutie (HD ready)
- Grafische kaart: DirectX12 compatibel met een WDDM 2.0 driver
- TPM: versie 2.0
Kan je voorlopig nog geen upgrade doen? Dat is geen probleem. Windows 10 zal nog tot minstens 2025 beveiligingsupdates krijgen.
Voor meer info kan je altijd contact met ons opnemen.