Terug naar overzicht
08-10-2015

Wees alert voor telefonische oplichting door valse Microsoft-werknemers

De voorbije dagen werden opnieuw tientallen mensen opgebeld door oplichters die zich voordoen als Microsoft-werknemers. Ze proberen via de telefoon toegang te krijgen tot de computer van argeloze internetgebruikers.

Gisteren iets over half elf rinkelde de telefoon bij één van onze EuroSys medewerkers. Toen ze opnam sprak een Engelstalige man met een vreemd accent haar aan. De man stelde zich voor als werknemer van een bedrijf dat werkte voor Microsoft en zei dat er vanaf haar computer de voorbije weken tientallen foutberichten werden verstuurd richting Microsoft.

Ze rook meteen argwaan, maar besliste toch om het spelletje even mee te spelen. De man vroeg haar om achter de computer te gaan zitten en via een snelkoppeling de Eventviewer van Microsoft Windows te open. Daar wees hij me zogezegd op tientallen problemen die er met mijn computer zouden zijn. Toen de man voorstelde ‘mijn problemen’ op te lossen, scheepte ze hem af en haakte ik in.

De praktijken zijn niet nieuw. Al enkele jaren doen op het internet berichten de ronde over telefonische oplichting door valse Microsoft-medewerkers

De oplichters bellen vanuit callcenters in India en proberen argeloze computergebruikers vertrouwelijke gegevens te ontfutselen en installeren malware op de computer van de gedupeerden. Daardoor kunnen ze zich ook achteraf nog toegang verschaffen tot de computer van het slachtoffer.

Zowel Microsoft als de federale politie vragen met aandrang niet in te gaan op deze telefoontjes. Wie het slachtoffer werd van de oplichters neemt best contact op met de politie.