
Wifi 5 of Wifi 6 oplossing van Cisco Meraki
Sinds 1999 maakt Wifi een gestage opmars als oplossing. Eerst vooral in het particuliere segment, maar ondertussen zijn de oplossingen ook al goed ingeburgerd in de zakelijke markt. En met de stijgend aantal draadloze toestellen wordt het steeds belangrijker om hiervoor een professionele en veilige oplossing te kiezen in het bedrijf.
De officiële aankondiging is gebeurd. Wifi 6 komt eraan en is op diverse vlakken flink verbeterd ten opzichte van zijn voorganger. Zo is met het 802.11ax protocol een maximale theoretische snelheid van maar liefst 11 Gbps gehaald. Ter vergelijking: bij 802.11ac Wave 2 bedraagt deze snelheid 1,3 Gbps.
Nieuwe naamgeving
De Wi-Fi Alliance wil de standaarden nu hun eigen logo meegeven en dat logo ook in de interface van uw smartphone of pc laten terugkomen. Zo kan u in één oogopslag aan de hand van een cijfertje zien met wat voor netwerk u bent verbonden.
Om dat te kunnen doen hebben ze de naamgeving voor de wifi standaarden en protocollen vereenvoudigd. Niet alle wifi-technologieën worden hiermee verklaard, maar de grote lijnen zijn opgenomen met een onderverdeling van Wifi 1 tot Wifi 6. Een korte toelichting:
Wifi 1: Het eerste commerciële succes van wifi, met name het protocol 802.11b van 1999. Deze werkt op 2,4 Ghz frequentie met een theoretische doorvoersnelheid van 11 mbit per seconde.
Wifi 2: Tevens van 1999 maar de 5 Ghz variant, met name protocol 802.11b met een doorvoersnelheid van 54 Mbps. Sneller maar minder bereik in afstand dan Wifi 1.
Wifi 3: In 2003 kwam protocol 802.11g en deze werd een groot succes. Deze standaard werkt op 2.4 Ghz met een maximale theoretische snelheid van 54 Mbps.
Wifi 4: In 2009 komt er eindelijk een opvolger met 802.11n met een maximale doorvoersnelheid van 450 Mbps. Deze werkt zowel op 2.4 als 5 Ghz frequentie. Deze technologie ondersteunt als eerste MIMO (Multiple-In-Multiple-Out) zodat er meerdere gelijktijdige streams naar een toestel mogelijk zijn wat de snelheid verdubbeld bij 2x2 Mimo en verdriedubbeld bij 3x3 Mimo.
Wifi 5: Sinds 2013 op de markt en steunt op het protocol 802.11ac. Vooral een verbetering op de 5 Ghz frequentie en wordt gecombineerd met reeds bestaande protocol 802.11n op 2.4 Ghz. Snelheden tot maximaal 1.3 Gbps in combinatie met de 5 Ghz frequentie. In 2015 kwam dan Wave 2 versie uit met oa. MU-MIMO (Multi-User MIMO) technologie zodat eindelijk meerdere toestellen gelijktijdig bediend konden worden, maar enkel voor download verkeer. Dit is de huidige aangeraden oplossing.
WiFi-standaard en frequentie | 1x1 MIMO | 2x2 MIMO | 3x3 MIMO |
11n (2,4GHz of 5GHz) | 150 Mbps | 300 Mbps | 450 Mbps |
11ac (5GHz) | nvt | 867 Mbps | 1300 Mbps |
Wifi 6: Het protocol 802.11ax. De bedoeling hier is om snelheden van 10 Gbps te halen en deze wordt dit jaar (2019) in de markt gezet. Standaard werkt MU-MIMO (Multiple User MIMO) voor zowel downloads als uploads zodat meerdere gebruikers gelijktijdig volledig gebruik kunnen maken van het acces point.
Het zal nog enkele jaren duren alvorens Wifi 6 is ingeburgerd, want zoals bij wifi het geval is, moeten de verzender (access point) en de ontvanger (pc, smartphone) beide met het protocol overweg kunnen en dus de juiste hardware hebben. Een 3 tot 5 jaar lijkt realistisch eer dit grotendeels verspreid is.
Maar de “Early adopters”, de voorlopers van nieuwe technologie, kunnen inderdaad vanaf nu al naar de Wifi 6 oplossingen, hoewel de clients nog moet volgen.
Snelheden
Nu over de snelheden valt wel wat te zeggen. De theoretische snelheden zijn in optimale laboratorische omstandigheden en dus niet realistisch in dagelijks gebruik.
We spreken bij Wifi 4 tussen de 50 en 150 Mbps en Wifi 5 rond de 250 en 300 Mbps, afhankelijk van het aantal antennes in zowel de verzender als de ontvanger. Wifi 6 zou daar dus nog een schep bovenop doen en gaat in reële situaties hopelijk de 1000 Mbps halen.
Maar niet enkel de pure snelheidswinst in Mbps moet bekeken worden. Zeker zo belangrijk zijn de andere ontwikkelingen waardoor gelijktijdige afhandeling, snellere reactietijden en meer bereik bijdragen tot een betere ervaring met Wifi voor iedereen die actief is op het wifi-netwerk.
Veel zaken hebben invloed op de snelheid die gehaald wordt op het wifi signaal. De afstand, muren en andere obstakels spreken voor zich, maar ook het aantal gebruikers, interferentie op het kanaal met andere access points of apparatuur dat dezelfde radiogolven gebruiken, beïnvloeden de snelheid.
Maar wat nu kiezen?
Alles hangt af van wat er geconnecteerd moet worden, voor welke doeleinden en het aantal gebruikers. Koop bijvoorbeeld geen 3x3 MIMO als er geen high-end toestellen in uw bedrijf zijn, want de technologie zal niet actief worden.
Een site survey en fysieke meting om de plaatsing te bepalen is cruciaal voor een stabiel wifi-netwerk.
Cisco Meraki is een schitterend product en al jaar en dag een bewezen zakelijke oplossing voor een stabiel wifi-netwerk. Dankzij de cloud controller is uw volledig wifi-netwerk bovendien makkelijk zelf én visueel te beheren over verschillende vestigingen heen. U krijgt een melding als er ergens een issue is en u kan onmiddellijk ingrijpen van eender welke locatie. De software en firmware updates gebeuren bovendien automatisch.
U kan het wifi-netwerk van het bedrijf zelfs tot bij de thuisgebruiker brengen dankzij de Meraki Z3. De telewerk oplossing van Meraki met ingebouwd access point en firewall en dus ook centraal beheerbaar met de cloud controller.
Wilt u een zorgeloos wifi-netwerk met optimale beveiliging in één beheermodule, dan is Cisco Meraki de oplossing voor uw bedrijf. U kan nog een stap verder gaan en het bekabeld netwerk mee in deze module beheren als u ook voor de switchen van Cisco Meraki kiest.
Cisco Meraki heeft reeds access points die op Wifi 6 werken, met name de MR 45 (4 radio’s) en de MR55 (8 radio’s). De verbetering van deze technologie zal vooral merkbaar zijn bij publieke hotspots en netwerken met veel apparaten.
De Cisco Meraki MR45 is een cloud managed access point voor omgevingen met veel gelijktijdige gebruikers. Dit 802.11ax access point haalt snelheden tot 3.5 Gbps en past 4x4 MU-MIMO technologie toe voor een optimale gebruikerservaring. Ook beschikt dit model over Bluetooth en een security radio.
Maar de Cisco Meraki MR 33 met 3 radio’s blijft dus zeker een volwaardige oplossing voor veel bedrijven en afhankelijk van de aanwezige ontvangers kan er naar hogere technische specificaties gekeken worden.
De Cisco Meraki MR33 is een zakelijk 2x2 MU-MIMO 802.11ac Wave 2 access point. De hoge capaciteit, de geïntegreerde beveiliging en het eenvoudige beheer maken dit access point uitermate geschikt voor kantoren, scholen, ziekenhuizen, winkels en hotels.
De Cisco Meraki MR20 is het instapmodel voor wifi-netwerken voor 10 tot 15 gebruikers met een zeer concurrentiële prijs en dus de ideale oplossing om de professionele oplossing van Cisco Meraki in huis te halen en de voordelen te ervaren van de cloud beheermodule.
De Cisco Meraki MR20 is een uitstekend access point voor kleinere zakelijke omgevingen. Dit model beschikt over dual-band 802.11ac Wave 2 (MU-MIMO) WiFi met een gecombineerde doorvoersnelheid tot 1,3 Gbps. Beheer de Meraki MR20 geheel via de Cloud, op welke locatie dan ook.
Wenst u graag meer informatie over wifi-netwerken of over Cisco Meraki, dan mag u ons altijd contacteren.
Sven Croymans
Account Manager & Sales Storage
T. +32 11 24 69 39 | G. +32 495 27 72 07
[email protected]