Terug naar overzicht
Rob Vanderbeek en Maarten Haegebaert
Maak een afspraak

BimSem

Energievriendelijker en betere kwaliteit

EuroSys mocht in de groeiende school BimSem in Mechelen de beamers vernieuwen. De nieuwe toestellen zijn zuiniger, ecologisch verantwoord, hebben een snellere opstarttijd en projecteren beelden in een uitstekende kwaliteit.

“Wie op een moderne manier wil lesgeven, kan niet zonder goed werkende technologie”, vertelt algemeen directeur Rob Vanderbeek, “onze leerkrachten gebruiken al jaren beamers in elk klaslokaal, maar we merkten dat deze veel energie gebruikten. Bovendien was de opstarttijd erg lang, de kwaliteit te laag en moesten de lampen regelmatig vervangen worden. De kosten liepen met andere woorden hoog op.”

Een investering die snel opbrengt
In een vijftigtal lokalen werden de oude beamers vervangen door Casio LED projectoren. “Dat lijkt een dure aankoop, maar we zijn er zeker van dat we de investering snel zullen terugverdienen”, verklaart Maarten Haegebaert, ICT-coördinator bij BimSem. De oude beamers werkten immers met lampen, die regelmatig aan vervanging toe waren. “Als je weet dat de kostprijs voor zo’n lamp algauw tegen de 200 euro loopt, moesten we niet lang nadenken”, aldus Haegebaert.

Ook de behuizing en de lenzen begonnen tekenen van slijtage te vertonen, wat de beeldkwaliteit niet ten goede kwam. De oude beamers vroegen dus steeds meer onderhoud. Tijd die de ICTcoördinator liever aan andere projecten spendeerde. “Dankzij de gegarandeerde levensduur van minstens 10.000 werkende uren hoef ik me nu lange tijd helemaal geen zorgen te maken over de beamers. Dat is een hele opluchting”, lacht Haegebaert.

Casio projector

Het goede groene voorbeeld
Niet alleen op het onderhoud wordt er bespaard, de nieuwe projectoren zijn ook veel energiezuiniger en verliezen minder warmte. “De keuze voor LED was vrij snel gemaakt en EuroSys begeleidde ons verder in de zoektocht naar het ideale toestel”, legt Vanderbeek uit. Bij die keuze speelde mee dat BimSem een groene school wil zijn. De school houdt regelmatig acties ten voordele van het milieu en behaalde al een aantal energiecertificaten.

De keuze om te vernieuwen, was bovendien ook een pedagogische beslissing. Vanderbeek: “Het gebruik van een beamer in de klas is onontbeerlijk. Moderne handboeken spelen in op de digitale trend en je wil als school niet achterlopen. Tegelijk willen we ook onze ecologische voetafdruk zo klein mogelijk houden, in de hoop dat onze leerlingen dit goede voorbeeld volgen. De nieuwe projectoren gebruiken opvallend minder energie en verliezen ook geen kostbare warmte meer. Ook het feit dat we niet om de zoveel tijd lampen moeten weggooien en vervangen, verkleint de ecologische voetafdruk van de beamers en dus van de school.”

Betere kwaliteit in alle omstandigheden
“Bij de oude beamers begon de kwaliteit van de projecties zelf te verzwakken”, vult Haegebaert aan. “De lichtkwaliteit van de LED-lampen is veel beter en de projecties zijn minder gevoelig aan pollutie.” Klaslokalen hoeven niet langer hermetisch verduisterd te worden om een kwalitatief beeld te krijgen op de schermen. Leerlingen blijven daardoor aandachtiger en ook voor de leerkrachten maakt dit het werk een stuk aangenamer.

“In een tiental lokalen werken we met Ultra Short Throw projectoren, die vanop hele korte afstand projecteren, zodat de leerkrachten niet meer in het beeld staan”, vertelt Vanderbeek. “Ook die willen we in de toekomst vervangen door Casio UST LED beamers.” “We dromen van smartboards in elk klaslokaal, maar dat is voorlopig nog toekomstmuziek”, bekent Haegebaert.

Casio projector

Gebruiksvriendelijk
De projectoren van Casio zijn speciaal ontworpen voor op school of op het werk. Casio zette enorm in op gebruiksgemak en dat merk je. “De projectoren zijn makkelijk aan en uit te schakelen en de opstart duurt veel minder lang dan bij de oude modellen. De LED-lichten moeten niet opwarmen, in tegenstelling tot de oudere lampen. De volledige opstart neemt nu slechts een tiental seconden in beslag, waar leerkrachten vroeger hun klas soms minutenlang moesten laten wachten. Je kunt je voorstellen dat dit de concentratie in de klas niet ten goede komt”, zegt Vanderbeek.

De voordelen van EuroSys
BimSem schreef een aanbesteding uit en de keuze viel vrij snel op EuroSys. Naast het goede advies speelde ook de lage prijs mee in de beslissing. “De offerte van EuroSys lag een stuk lager dan die van andere kandidaat-leveranciers. EuroSys bewees bovendien met voorgaande projecten dat ze vertrouwd zijn met de onderwijssector. Dat was natuurlijk ook een pluspunt”, aldus Haegebaert. Voor de installatie zelf begeleidde EuroSys het IT-team van de school. Zij deden na een woordje uitleg zo veel mogelijk zelf, wat de prijs nog meer drukte. “EuroSys heeft ons geholpen om de investering zo rendabel mogelijk te maken. We zijn zeker tevreden over de samenwerking”, besluit Haegebaert.

Over BimSem
BimSem is een Mechelse katholieke school die de laatste jaren sterk groeide. De instelling omvat een lagere school, een schoolgebonden internaat en een secundaire school. Die heeft een ruim ASO-aanbod en twee parallelle TSO-studierichtingen.
www.bimsem.be

gebouw BimSem

Neem vrijblijvend contact op voor advies op maat via: T. 011 60 90 10 of [email protected]