Terug naar overzicht
Maak een afspraak

KA2 Ring

Een veel sneller Wifi netwerk

KA2 Ring, een grote middelbare school in Leuven, werkte samen met EuroSys voor de complete vernieuwing van het computernetwerk. De school beschikt nu over een veel sneller, goed beveiligd en efficiënt te beheren netwerk met Wifi in alle lokalen. Zo kunnen leerkrachten en leerlingen veel meer gebruikmaken van het internet.

“Ons vorige netwerk was verouderd en niet goed gestructureerd, doordat het in verschillende stappen was opgebouwd”, vertelt Marcel Festraets , ICT- coördinator bij het Koninklijk Atheneum KA2 Ring. “Daarom beslisten we om het volledig te vernieuwen. We kozen daarbij niet voor een vernieuwing van alle kabels maar we maakten een toekomstgerichte keuze voor een draadloos netwerk in combinatie met nieuwe apparatuur en glasvezelkabel tussen de gebouwen.”

Apparatuur zelf geïnstalleerd
De school werkte eerst zelf een aantal pistes uit en nam daarna contact met verschillende ITpartners die in aanmerking kwamen om het project te begeleiden. De keuze viel op EuroSys,niet alleen vanwege het kostenplaatje. “EuroSys kon ook de ondersteuning bieden waar we naar op zoek waren”, legt Marcel Festraets uit. “We wilden de apparatuur zelf installeren en alleen de installatie en configuratie aan hen uitbesteden. We zijn dus eerst tot een overeenkomst gekomen over de taakverdeling en onze manier van samenwerken. Een extra pluspunt was dat EuroSys de draadloze access points van Xirrus konden leveren, die we wilden gebruiken.”

Een veel sneller netwerk
EuroSys kwam eerst de leslokalen en schoolgebouwen bekijken om te zien wat de technische mogelijkheden waren en om een aantal oplossingen voor te stellen. Vervolgens tekende KA2 samen met EuroSys het nieuwe netwerk volledig uit, inclusief de plaats van de switches en de access points. De school stapte over van ADSL naar VDSL en er werd glasvezelkabel getrokken tussen de vier aparte gebouwen op het schooldomein. Het resultaat is een merkelijk sneller netwerk. “De leerlingen werken in de klas vaak op de computer met de digitale leeromgeving Smartschool”, aldus directrice Catherine Vanaise. “Als ze vroeger op het einde van de les allemaal tegelijk hun gegevens online wilden opslaan, ging dat heel traag omdat het netwerk die piek niet aankon. Nu is dat helemaal geen probleem meer.”

Stevige beveiliging
Ook de beveiliging is nu veel steviger, dankzij de centrale firewall en het afgeschermde Wifi-netwerk, dat toegangsrechten geeft per gebruikersgroep: administratieve medewerkers, leerkrachten, leerlingen en gasten.

Met een beperkt budget toch een professioneel netwerk
Het project liep over een periode van twee jaar. “Dat is lang, maar het was dan ook een groot project dat we stap voor stap hebben aangepakt”, verduidelijkt Marcel Festraets. “Ook doordat we veel zelf deden, duurde het langer. Daarnaast kozen we bewust voor een spreiding over twee schooljaren vanwege het budget. Als school beschikken we nu eenmaal niet over een even groot IT- budget als een grote onderneming. Door in fasen te werken, konden we toch gaan voor een professionele oplossing.”

Gefaseerde planning gerespecteerd
De timing en de uitvoering van het project bij KA2 verliepen zoals voorzien. “Alles gebeurde zonder problemen en precies zoals afgesproken met EuroSys”, verklaart Catherine Vanaise. “Die strikte planning was ook erg belangrijk omdat de internetverbinding tijdens het schooljaar nooit mag uitvallen. De medewerkers van EuroSys hebben die eis gerespecteerd zodat we het nieuwe netwerk konden uitbouwen zonder het oude te verstoren.”

Overal Wifitoegang
Sinds de overstap naar het nieuwe netwerk gebruikt bijna iedereen de Wifimogelijkheden. Alleen de computerlokalen, de kopieermachines en de printers met grote oplages hebben nog kabelverbindingen. De leerkrachten kunnen overal inloggen met hun eigen toestel of met een uitleentoestel – een tablet of laptop van de school - zodat ze gelijk waar hun werk kunnen opvolgen. De leerlingen gebruiken normaal gezien alleen computers van de school, behalve wanneer ze voor bepaalde projecten tijdelijk Wifitoegang krijgen op een eigen toestel.

Meer interactie in de klas
Nu er in elk lokaal een draadloze internetverbinding mogelijk is, maken de leerkrachten ook veel meer gebruik van het internet als didactisch hulpmiddel in de klas. “De leerkracht brengt gewoon een mobiel toestel mee en kan het op elk moment in de klas gebruiken, wat veel meer interactie geeft”, legt Marcel Festraets uit. “Het is ook een stuk eenvoudiger dan vroeger want toen moest een leerkracht daarvoor met de hele klas verhuizen naar een computerlokaal. Het draadloze internet is ook een mooie toevoeging aan onze smartboards en beamers.”

Eigen beheer via de cloud
Sinds het project is afgerond, kan KA2 het netwerk makkelijk zelf beheren. Het beheer van het draadloze netwerk en de access points gebeurt via de cloud met software van Xirrus. Marcel Festraets : “Ik kan het draadloze netwerk vanop elke locatie volgen. Als er iets aan de hand is, krijg ik via de applicatie automatisch een waarschuwing toegestuurd via sms. Als er toch problemen zijn die we zelf niet kunnen oplossen, kunnen we altijd terecht bij EuroSys. Een goed beheer is voor ons heel belangrijk want ons netwerk moet altijd beschikbaar zijn. Onze school maakt heel intensief gebruik van Smartschool en bovendien zitten ook al onze administratieve softwaretoepassingen in de cloud. Als het netwerk uitvalt, kunnen we dus niet functioneren. Dat is een van de redenen waarom we voor een degelijke, goed uitgevoerde oplossing bij een betrouwbare partner hebben gekozen.”

Over KA2 Ring
KA2 Ring is een middelbare school in Leuven die zowel traditioneel als methodeonderwijs biedt. De school telt ongeveer 860 leerlingen, 93 leerkrachten en 12 administratieve medewerkers.

www.ka2ring.be