Sint-Franciscusinstituut Melle verhoogt snelheid en beschikbaarheid met nieuwe opslaginfrastructuur
Het Sint-Franciscusinstituut Melle werkte samen met EuroSys voor het vernieuwen van de opslaginfrastructuur. Het nieuwe systeem is een pak sneller, performanter en stabieler en biedt ruim voldoende opslag voor de komende jaren.
“Onze vorige server was al zeven jaar oud en we kregen er dan ook problemen mee”, vertelt Koen De Vreeze, ICT-coördinator van het Sint-Franciscusinstituut Melle. “Toen op een bepaalde moment een harde schijf in het opslagnetwerk – de SAN – uitviel, was de situatie niet langer houdbaar. Er waren zelfs geen onderdelen meer te vinden voor onze hopeloos verouderde infrastructuur, dus we moesten dringend investeren in een nieuw systeem waarmee we weer een aantal jaar goed zouden zijn.”
Optimale performantie
De school ging op zoek naar een IT-bedrijf dat het storageproject zou kunnen begeleiden. Op de offerteaanvraag reageerden verschillende kandidaten maar de offerte van EuroSys bleek het meest interessant. “De samenwerking met EuroSys verliep heel goed”, bevestigt Koen De Vreeze. “Tijdens de installatie van de nieuwe servers bleek duidelijk dat we de juiste keuze hadden gemaakt. EuroSys stond in voor een perfecte configuratie zodat we kunnen rekenen op een optimale performantie.”
Om tot dat goede resultaat te komen, voerde EuroSys eerst een performantiemeting uit van de hele infrastructuur. Op basis daarvan werden de krijtlijnen uitgezet met de eisen waaraan het nieuwe systeem moest voldoen, waarna EuroSys een voorstel uitwerkte op maat van de school. Na overleg stelde EuroSys een voorbereidend stappenplan op en ging daarna over tot de uitvoering van het project.
Uitvoering sneller dan voorzien
“Die uitvoering verliep zelfs nog vlotter dan voorzien”, verklaart Koen De Vreeze. “Daardoor hadden we op het einde van het project nog een dag over op de door EuroSys geschatte werkuren. We mochten die uren gebruiken voor een vervolgproject met EuroSys. Zoiets hadden we nog nooit meegemaakt! Uit de snelle implementatie en de goede resultaten blijkt voor ons ook dat EuroSys beschikt over een heel diepgaande expertise. Ook onze commerciële contactpersoon bij EuroSys is technisch zeer goed op de hoogte, wat de communicatie sterk vereenvoudigt.”
Elke stap gedocumenteerd
Bij de voorgestelde opslagtechnologie van Dell hield EuroSys rekening met de behoeften van de school op het vlak van performantie én met het beperkte IT-budget. “Zo vonden ze het juiste evenwicht binnen onze mogelijkheden”, aldus Koen De Vreeze. “EuroSys nam de implementatie in handen maar wij werkten wel met hen mee. Ze documenteerden elke stap zodat we nu beschikken over een mooi naslagwerk dat ons helpt om zelf in te staan voor het basisbeheer. Met specifieke technische vragen kunnen we altijd nog bij EuroSys terecht. We krijgen ook vijf jaar lang ondersteuning door de leverancier.
Opslaginfrastructuur is cruciaal voor de school
EuroSys hevelde alle virtuele servers over van de oude naar de nieuwe SAN-opslaginfrastructuur. De oude server werd losgekoppeld maar doet voorlopig wel nog dienst als back-up. “Zo goed als alles wordt bewaard in onze SAN”, zegt Koen De Vreeze. “De gegevens van onze leerlingen, de administratie, de ‘images’ om de pc’s te installeren en de Windows-installatie van de servers. Het is dus echt cruciaal dat alles goed en snel werkt. Dat blijkt achteraf zeker zo te zijn: er is een duidelijke verbetering in vergelijking met de oude SAN. Zo merken we bijvoorbeeld dat we veel sneller een virtuele server kunnen herstarten. Ook Windows updates zijn sneller gebeurd, net als het kopiëren van grote bestanden. Die efficiëntie op het vlak van IT-beheer is mooi meegenomen, want voor de hele school – ongeveer 780 leerlingen en 100 personeelsleden – zijn er maar twee voltijdse IT-medewerkers. Er zijn tien computerklassen en in ieder leslokaal staat een vaste pc waarmee de leerkracht werkt tijdens de les. Als er een probleem is met de opslaginfrastructuur, kan de leerkracht zich niet aanmelden en dus niet lesgeven zoals normaal. Ook voor de leerlingen is een goed werkende IT-infrastructuur belangrijk. Zo konden de leerlingen vroeger soms geen toegang krijgen tot hun documenten – die ze bewaren op het schoolnetwerk - doordat er een schijf haperde. Die problemen zijn er nu niet meer.”
Vervolgprojecten
De samenwerking met EuroSys beviel het Sint-Franciscusinstituut zo goed dat het inmiddels ook een back-up systeem bij EuroSys bestelde voor het nemen van de dagelijkse back-ups. “Ook hierbij vertrouwden we op het technologische advies van EuroSys”, zegt Koen De Vreeze. De uren die nog ‘over’ waren van het storageproject hebben ook al een bestemming gevonden: de school merkte problemen met de installatie van pc’s via het netwerk. “Mogelijk is het een bug of ligt het aan een softwareprobleem”, denkt Koen de Vreeze. “We kunnen het in ieder geval zelf niet oplossen, vandaar dat we weer een beroep doen op de expertise van EuroSys.”
Over Sint-Franciscusinstituut Melle
Het Sint-Franciscusinstituut Melle is een secundaire school met ASO-, BSO- en TSO-richtingen. Samen telt de school ongeveer 780 leerlingen en 100 personeelsleden.
Sint-Franciscusinstituut Melle verhoogt snelheid en beschikbaarheid met nieuwe opslaginfrastructuur Testimonial.
Neem vrijblijvend contact op voor advies op maat via: T. 011 60 90 10 of [email protected]