Terug naar overzicht
30-01-2018

Bednet kan het verschil maken

EuroSys focust als bedrijf op duurzaam ondernemen. Daarbij denken we niet alleen aan onze klanten en onze medewerkers, maar ook aan de rest van de wereld. Zoals Mark Lens, oprichter en bezieler van EuroSys, het zo mooi zegt: We moeten de wereld beter achterlaten dan hoe we haar gekregen hebben. En daar staat heel EuroSys achter. Dat merkten we meteen toen we begonnen met onze acties voor Bednet. Collega’s stonden meteen klaar om te helpen en te steunen. Dankzij hun enthousiasme plannen we nog bijkomende acties om deze vzw te kunnen steunen. Sinds we ervoor kozen om Bednet te gaan steunen, zagen we rondom ons en in de media steeds meer acties opduiken voor dit initiatief. En dat kunnen we alleen maar toejuichen. Bednet is zo’n mooi initiatief, dat de steun en bekendheid meer dan verdient.

Met Bednet kunnen alle leerlingen onderwijs volgen

Kan een kind door omstandigheden een tijdje niet naar school? Dan schiet Bednet te hulp. Met het nodige materiaal thuis en op school, kan de leerling vanuit zijn slaapkamer de lessen live in de klas volgen. De leerling krijgt hiervoor een laptop, een printer-scanner en een hoofdtelefoon  en de school wordt voorzien van een computer met beweegbare camera, een luidspreker, een hoofdtelefoon, een microfoon en een printer-scanner. De beweegbare camera kunnen de kinderen van thuis uit besturen. Ook kunnen ze aangeven dat ze een vraag willen stellen. Alle kinderen op een actieve manier laten deelnemen aan het onderwijs, dat is het doel van Bednet. Of iemand nu thuis zit omwille van een ziekte, een operatie of een zwangerschap, elk kind krijgt van Bednet de kans om toch te kunnen studeren. Het voordeel hiervan is dat de kinderen geen leerachterstand opbouwen. Maar liefst 9 op de 10 Bednetters gaan gewoon over naar het volgende jaar, ondanks dat ze niet fysiek in de klas aanwezig konden zijn.

leerling achter laptop Bdnet

Dankzij Bednet houden de leerlingen contact met hun klasgenootjes

Niet alleen de leerachterstand is een probleem voor zieke kinderen, ook het contact met hun vriendjes en klasgenootjes kan wel eens verwateren. Dankzij Bednet voelen zieke kinderen zich veel minder alleen. Ze zien hun klasgenootjes nu live op de camera en kunnen onder de pauze gezellig bijpraten. Het kind blijft meer betrokken bij de rest van de klas en verliest zijn vriendjes niet uit het oog. Doordat er zoveel kinderen dankzij Bednet overgaan naar het volgende jaar, blijven ze ook sneller met dezelfde mensen in de klas zitten. Ze blijven dan ook meer voeling hebben met de school en de klas, dan dat ze via de camera in een vreemde klas terecht komen.

Bednet blijft innoveren

Vorig jaar volgden maar liefst 700 kinderen synchroon internetonderwijs via Bednet en dit jaar mikt de vzw er op om 1000 leerlingen te kunnen helpen. Maar hun ambities gaan verder dan dat. Bednet blijft ook op technologisch vlak vooruitdenken. Zo introduceerden ze onlangs een mobiele set voor scholen. De vaste computers die de scholen kregen, waren vrij moeilijk van klaslokaal te wisselen. In het lager onderwijs is dat niet meteen een probleem, maar in het secundair veranderen de leerlingen wel regelmatig van lokaal. Dankzij de mobiele set is dit probleem opgelost. De computer is nu draagbaar geworden en kan eenvoudig van klas naar klas gedragen worden.

Bednet verdient nog meer aandacht

De Nationale Pyjamadag van Bednet is ondertussen wel bekend als jaarlijks event in scholen, maar verder geniet Bednet nog te weinig aandacht. Dat zei ook Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin, Jo Vandeurzen. Hij bracht op 22 januari een bezoek aan het Sint-Jan Berchmansinstituut in Zonhoven om te kijken hoe het initiatief van Bednet en de mobiele set precies werkt. Hij stelde dat naast scholen en ouders ook artsen, zorgverleners en welzijnswerkers meer op de hoogte moeten zijn van de mogelijkheden van Bednet en ouders meer moeten stimuleren om Bednet aan te vragen als hun kind langdurig ziek wordt.

leerling achter laptop Bednet

Uit cijfers blijkt dat vooral in Limburg de bekendheid van Bednet nog beter kan. Als Limburg bedrijf doen wij alvast ons best om daar verandering in te brengen.

Bednet verdient nog meer steun

Bednet ontvangt subsidies van de Vlaamse Overheid om hen een duwtje in de rug te geven. Toch kunnen ze alle steun nog gebruiken. Hier bij EuroSys doen we alvast ons best om geld in te zamelen voor Bednet. Wat kan u zelf doen? U kan natuurlijk ook een actie opzetten, maar het kan ook eenvoudiger. Steun een lopende actie, doneer geld of koop de Bednetpoes. Deze blauwe knuffel is speciaal voor Bednet ontworpen en heeft een uitneembaar kersenpitkussen in de vorm van een hartje. De Bednetpoes is al voor vele kinderen een trouwe compagnon.

In onderstaand filmpje doet een Bednetter zijn verhaal tijdens een bezoek van een levensgrote Bednetpoes. Hartverwarmend om te zien hoe het kind geniet van het bezoek.

Aanvaard marketing-cookies om deze video te bekijken.

Benieuwd naar de acties die EuroSys doet voor Bednet? Hou dan onze pagina’s op Facebook en LinkedIn in de gaten.